Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass επικαλείται τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι η τελετή υπογραφής των συμφωνιών στη Ρωσική Ομοσπονδία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 15:00 ώρα Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει την τελετή υπογραφής στο Κρεμλίνο και στη συνέχεια αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία και να συναντηθεί με τους διορισμένους από τη Μόσχα διαχειριστές των ουκρανικών περιφερειών, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία θα προσαρτήσει επισήμως τέσσερις ακόμη περιοχές της Ουκρανίας έρχεται μετά τα ψευτοδημοψηφίσματα στις κατεχόμενες αυτές περιοχές που έχουν ήδη καταγγελθεί από το Κίεβο και τη Δύση.

Η κίνηση αυτή συνιστά κλιμάκωση και μέρος του σχεδίου που εικάζει η Δύση ότι βρίσκεται πίσω από την κίνηση Πούτιν να προκηρύξει δημοψηφίσματα στις περιοχές αυτές της Ουκρανίας. Η ρωσική ηγεσία έχει δηλώσει ότι θα θεωρεί τις επιθέσεις στις περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία ως άμεση επίθεση κατά της Ρωσίας.

Ανακοινώνοντας τα ψευτο-δημοψηφίσματα στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε να απαντήσει με πυρηνικά όπλα εάν απειληθεί η εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, της οποία από αύριο θα αποτελούν -κατά τον Πούτιν- τμήματα και αυτές οι κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Τα δημοψηφίσματα, που διεξήχθησαν επί τέσσερις ημέρες στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές, ολοκληρώθηκαν την Τρίτη και, όπως είχε προβλεφθεί, τα αποτελέσματα που μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν συντριπτική υποστήριξη για την προσχώρηση στη Ρωσία.

Κάτοικοι που διέφυγαν σε περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, διηγήθηκαν ότι άνθρωποι αναγκάστηκαν να ψηφίσουν στο δρόμο υπό την απειλή όπλων. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ρώσους αξιωματούχους να μεταφέρουν κάλπες από σπίτι σε σπίτι με ένοπλους άνδρες να τις… συνοδεύουν.

Την Τετάρτη, οι ρωσικές διοικήσεις των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών ζήτησαν επισήμως από τον Πούτιν να τις ενσωματώσει στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy, χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως «απομίμηση δημοψηφισμάτων» και υποσχέθηκε να «υπερασπιστεί» τους Ουκρανούς πολίτες στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές.

Η συνολική έκταση που πρόκειται να γίνει de facto μέρος της Ρωσίας ανέρχεται σε περίπου 15% της Ουκρανίας (περισσότερα από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) ίσο με το μέγεθος της Ουγγαρίας ή της Πορτογαλίας και περιλαμβάνει περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα λεγόμενα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας έχουν καταγγελθεί από τη Δύση ως παράνομα και αθέμιτα.

«Ενα σημείο χωρίς επιστροφή» η προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία από τον Πούτιν
Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να ενσωματώσει επίσημα τις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη βίαιη προσάρτηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γράφει ο Shashank Joshi του Economist.

A point of no return. Largest forcible annexation of European territory since WW2. Commits him to defend it in perpetuity & capture the parts of it he doesn't occupy (lots). Prevents him giving it back to Ukraine as part of a settlement. And increases risk of escalation. https://t.co/ks8EGOMyCx

— Shashank Joshi (@shashj) September 29, 2022

«Ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Η μεγαλύτερη βίαιη προσάρτηση ευρωπαϊκού εδάφους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον δεσμεύει να το υπερασπιστεί στο διηνεκές & να πάρει και τα μέρη του που δεν έχει καταλάβει (είναι πολλά). Τον εμποδίζει να τα επιστρέψει στην Ουκρανία ως μέρος ενός διακανονισμού. Και αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης», γράφει ο αναλυτής του Economist.

O δημοσιογράφος του Guardian Pjotr Sauer πάλι, γράφει: «Σημείο χωρίς επιστροφή και σημάδι ότι ο πόλεμος θα παραταθεί. Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη θέσει την οικονομία του σε πολεμική βάση, κάτι που θα είναι πιο εύκολο να επιβληθεί όταν παρουσιάζεις τον πόλεμο ως αμυντική μάχη για την επιβίωση».

Point of no return and a sign that the war will be prolonged for a The the Kremlin hasn’t yet placed its economy on a war footing, which will be easier to force through when you frame the war as a defensive battle for survival https://t.co/0YoRXWZ7gC

— Pjotr Sauer (@PjotrSauer) September 29, 2022

europost.gr