Πρωτοφανές ράπισμα Ερντογάν στις ΗΠΑ: «Οι ΗΠΑ εφοδιάζουν τρομοκράτες»....

Πρωτοφανές ράπισμα Ερντογάν στις ΗΠΑ

Στην πιο εντυπωσιακή γεωστρατηγική αλλαγή στρατοπέδου της πρόσφατης ιστορίας της Μέσης

Ανατολής, η Τουρκία ζήτησε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις περιοχές που κατέχουν και ελέγχουν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, σε μία κοινή δήλωση με το Ιράν, με την ευλογία της Ρωσίας!

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ πρέπει να φύγει από τα ανατολικά του Ευφράτη. Αυτό είναι η απόφαση που προέκυψε από τη διαδικασία της Αστάνα (σ.σ. την τριεθνή συμφωνία Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για την ειρήνευση στην Συρία). Λένε ότι οι Αμερικανοί αποσύρουν στρατεύματά τους από τα ανατολικά του Ευφράτη. Το ελπίζουμε. Γιατί οι ΗΠΑ είναι αυτές που τροφοδοτούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις εκεί (σ.σ. εννοεί τους Κούρδους του YPG και του ΡΚΚ). Η Αμερική είναι αυτή που τροφοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις και εμείς πολεμάμε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε χαρακτηριστικά και μάλιστα μπροστά στον Ιρανό πρόεδρο, Ραΐσι και βέβαια τον πρόεδρο της Ρωσίας Β.Πούτιν!

Πρόκειται για μία τεράστια στροφή κι ένα «χαστούκι» στην Ουάσιγκτον που δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν. Να την χαρακτηρίζουν κράτος που «τροφοδοτεί τρομοκράτες» ούτε οι Ιρανοί ή οι Βορειοκορεάτες το έχουν κάνει.

Να την χαρακτηρίζει έτσι η Τουρκία και μάλιστα δια χειλέων του προέδρου της Ρ.Τ.Ερντογάν, αυτό δεν έχει ξανασυμβεί.

Ούτε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έχει χαρακτηρίσει «τροφοδότες τρομοκρατών» τους Αμερικανούς, παρά το γεγονός ότι έχουν εισβάλει και κατέχουν τμήμα της χώρας του.

Και όμως τ0 κάνει η Τουρκία, ο «πιστός σύμμαχος»!

Σε ότι αφορά τα δικά της επιτεύγματα, δηλαδή την κατοχή συριακών εδαφών από την Τουρκία ο Ρ.Τ.Ερντογάν δήλωσε ότι «Η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Υπάρχει όμως ένα σημείο που έχουμε αναφέρει για την περιοχή 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Γιατί από εδώ γίνονται συνεχείς επιθέσεις στα σύνορά μας. Οι στρατιώτες μας μαρτύρησαν εδώ, οι δικοί μας σκοτώθηκαν. Όχι μόνο ως Τούρκοι πολίτες, αλλά και άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ιντλίμπ και σε άλλες περιοχές».

Τα ίδια είπε, αλλά σε ποιο ήπιο τόνο και ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι «Η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στα ανατολικά της περιοχής του Ευφράτη είναι αδικαιολόγητη, επομένως οι Αμερικανοί θα πρέπει να αποχωρήσουν από την περιοχή. Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να έχει κυριαρχία σε ολόκληρη τη χώρα»!

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Άγκυρα!

Και να σημειώσουμε ότι η Ρωσία είναι αυτή που σταμάτησε τη Τουρκία από την εισβολή της στην Συρία…

iskra.gr