Δημοσκόπηση: Βροντερό όχι των Φινλανδών στις απαιτήσεις Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ...


Δημοσκόπηση: Βροντερό όχι των Φινλανδών στις απαιτήσεις Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

 Η υποστήριξη των πολιτών στη Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά η ένταξη δεν πρέπει να επιτευχθεί με οποιοδήποτε τίμημα και υποχωρήσεις όπως απαιτεί ο Ερντογάν, δείχνει η νέα δημοσκόπηση.

Νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Helsingin Sanomat δείχνει ότι η υποστήριξη για

την ένταξη στο ΝΑΤΟ από τους Φινλανδούς αυξήθηκε στο 79%, γεγονός που σημαίνει αύξηση 6% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα στις αρχές Μαΐου. Κατά παραμένει το 11% των ερωτηθέντων. Ακόμη και μεταξύ των πρώην επιφυλακτικών υποστηρικτών της Αριστερής Συμμαχίας η δημοτικότητα του ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί στο 60%

Η πιο σημαντική αλλαγή έλαβε χώρα μεταξύ των προηγουμένως αναποφάσιστων. Τον Μάιο περίπου 20% ήταν ακόμα αβέβαιοι για τη γνώμη τους, ανίκανοι να αποφασίσουν τώρα είναι το 10% των ερωτηθέντων.

Ωστόσο, η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επιτευχθεί με οποιοδήποτε τίμημα. Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης, η Τουρκία μπλόκαρε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία και απαίτησε σκληρότερες πράξεις κατά της «τρομοκρατίας», ακόμη και απελάσεις Τούρκων πολιτών.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει και τόσο ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο (Πράσινοι) έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να μην υπάρξει σημαντική ανακάλυψη ούτε στη Μαδρίτη. Η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν (SDP) εξέφρασε την ανησυχία της ότι η κατάσταση μπορεί να «παγώσει».

Η νέα δημοσκόπηση της Helsingin Sanomat δημιουργεί μια εντολή με οριακές προϋποθέσεις για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Η αλλαγή της φινλανδικής νομοθεσίας ή άλλες παραχωρήσεις για να ικανοποιηθεί η Τουρκία και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ θα ήταν απαράδεκτες για το 70% των ερωτηθέντων. Περίπου το 14% θα εξέταζε το ενδεχόμενο να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Ερντογάν, οι περισσότεροι από αυτούς είναι οι υποστηρικτές του εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών.

tribune.gr