Καλίνινγκραντ: Γιατί η Ρωσία κατέχει ακόμα ένα μικρό κομμάτι της Γερμανίας...

.Το Καλίνινγκραντ, παλαιότερα γνωστό ως Κένιγκσμπεργκ ή Καινιξβέργη, είναι πόλη-λιμάνι και διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Καλίνινγκραντ, του ρωσικού θύλακα που βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στην Βαλτική Θάλασσα.

Η περιοχή αυτή συνορεύει με εδάφη μελών του NATO και της

Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι γεωγραφικά αποκομμένη από την υπόλοιπη Ρωσία.

Η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε τον έλεγχο της πόλης κατά τη διάρκεια της Μάχης του Königsberg το 1945 και εδραίωσε περαιτέρω την κυριαρχία της όταν η Γερμανία χωρίστηκε στη μέση.

Εκείνη την εποχή υπήρχαν πάνω από 2,6 εκατομμύρια Γερμανοί άμαχοι που ζούσαν στην περιοχή και η ναζιστική κυβέρνηση άρχισε να οργανώνει την πλήρη εκκένωση τους προς τα δυτικά προκειμένου να ξεφύγουν από τους ταχέως προελαύνοντες Σοβιετικούς.

Μετά από βομβαρδισμούς που πραγματοποιήθηκαν από τη Βρετανική Διοίκηση Βομβαρδιστικών και από το Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό, η πόλη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Το Καλίνινγκραντ αποτελεί το διοικητικό κέντρο μιας περιφέρειας. Εντός του πλαισίου των διοικητικών διαιρέσεων, έχει χαρακτηριστεί ως πόλη περιφερειακής σημασίας του Καλίνινγκραντ - μια διοικητική ενότητα με καταστατικό ισοδύναμο αυτού των περιφερειών. Ως δημοτική υποδιαίρεση, η πόλη περιφερειακής σημασίας του Καλίνινγκραντ έχει χαρακτηριστεί ως Αστική Περιοχή Καλίνινγκραντ.

Η Περιφέρεια Καλίνινγκραντ ήταν η πλέον στρατιωτικοποιημένη περιοχή αυτού που σήμερα είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ η πυκνότητα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη. Αποτελούσε κέντρο επιχειρήσεων της πρώην σοβιετικής Βαλτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας. Το Καλίνινγκραντ χρησιμεύει επίσης ως έδρα του ρωσικού Βαλτικού Στόλου, τον οποίο πλαισιώνουν το Τσερνιαχόφσκ (αεροπορική βάση), το Ντονσκόγιε (αεροπορική βάση) και το Καλίνινγκραντ Τσκάλοφσκ (ναυτική αεροπορική βάση).

Το 1996, το Καλίνινγκραντ έλαβε το καταστατικό Ειδικής Οικονομικής Ζώνης. Οι βιομήχανοι με έδρα την ευρύτερη περιοχή απολαμβάνουν μείωση φόρων και τελωνειακών δασμών για τα αγαθά που αποστέλλουν προς άλλα τμήματα της Ρωσίας. Παρά το γεγονός ότι τα φαινόμενα διαφθοράς που σημειώνονταν στην περιοχή λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τυχόν επενδυτές, η πολιτική αυτή σημαίνει ότι, πλέον, η περιοχή αποτελεί κομβικό σημείο της ρωσικής βιομηχανίας.

huffingtonpost.gr