Υδρογόνο: Γιατί παράγεται σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα...


Μεγάλες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ενέργειας, του χάλυβα και των χημικών, προσπαθούν να αναπτύξουν εφαρμογές υδρογόνου μεγάλης κλίμακας για να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στην αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αν και το υδρογόνο είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν, είναι πολύ σπάνιο ως αέριο, και μέχρι στιγμής οι περισσότερες μέθοδοι παραγωγής αερίου σε ευρεία κλίμακα απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Το υδρογόνο είναι άχρωμο, αλλά κάθε μορφή του έχει κατηγοριοποιηθεί με ένα χρώμα που αντανακλά το ανθρακικό του αποτύπωμα: Το απόλυτο είναι το πράσινο υδρογόνο, που εξάγεται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος ή η ηλιακή ενέργεια.

Ιδού οι λεπτομέρειες σχετικά με το πράσινο, το γκρι, το μπλε και το τιρκουάζ υδρογόνο...

1. Πράσινο υδρογόνο

Προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν υπεράκτια αιολική ενέργεια, που τροφοδοτούν πλωτές μονάδες ηλεκτρόλυσης. Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να αποθηκευτεί, να διοχετευθεί ή να μεταφερθεί με βυτιοφόρα στους καταναλωτές, για παράδειγμα για την εξυπηρέτηση σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου. Μέχρι στιγμής έχει παραχθεί κυρίως για πειραματικά έργα.

2. Γκρι υδρογόνο

Το γκρίζο υδρογόνο εξάγεται από το φυσικό αέριο με τη χρήση αναμόρφωσης ατμού-μεθανίου, που σήμερα είναι η τυπική βιομηχανική διαδικασία.

3. Μπλε υδρογόνο

Το μπλε υδρογόνο παράγεται με τον ίδιο τρόπο όπως το γκρι υδρογόνο αλλά με εκπομπές CO2 που δεσμεύονται για υπόγεια ή υποθαλάσσια αποθήκευση. Συχνά παρουσιάζεται ως μια μεταβατική προσέγγιση, έως ότου η παραγωγή πράσινου υδρογόνου μπορέσει να αυξηθεί.

4. Τιρκουάζ υδρογόνο

Ονομάζεται επίσης υδρογόνο χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, και μέχρι στιγμής κυκλοφορεί σε πολύ μικρή κλίμακα. Αυτό είναι υδρογόνο που παράγεται από φυσικό αέριο αλλά με διαδικασία πυρόλυσης - το αέριο διέρχεται μέσω λιωμένου μετάλλου, παράγοντας στερεό άνθρακα ως υποπροϊόν με χρήσιμες εφαρμογές.

huffingtonpost.gr  Αντώνης Φουρλής