του Gérard Delépine, χειρουργού, στατιστικολόγου
Τα θριαμβευτικά δελτία τύπου των κατασκευαστών εμβολίων RNA αγγελιοφόρο για αποτελεσματικότητα 95% ήταν πολύ αποτελεσματικά για τις τιμές των μετοχών τους, αλλά δύσκολα αποκρύβουν την έλλειψη δεδομένων για τη θνησιμότητα και ιδίως για τον μοναδικό πιθανό στόχο των εμβολίων: τους πολύ
ηλικιωμένους με πολλαπλές συν-νοσηρότητες.Καθώς δεν δημοσιοποιούνται αποδεικτικά στοιχεία, οι μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού στο Ισραήλ και τη Μεγάλη Βρετανία αποτελούν θεραπευτικές δοκιμές φάσης 3 σε πληθυσμούς με ελλιπή ενημέρωση. Τα διαπιστωμένα αποτελέσματά τους του πρώτου μήνα αυξάνουν τους φόβους ότι σύντομα θα μετατραπούν σε καταστροφή / υγειονομικό σκάνδαλο.
Ισραήλ: Σήμα κινδύνου
Τα μέσα ενημέρωσης συγχαίρουν το Ισραήλ, τον πρωταθλητή του αγώνα κατά του Covid-19 με το εμβόλιο Pfizer. Εξαιρετική οικονομική συναλλαγή για την Pfizer που έλαβε μπόνους τιμής 40% για αυτήν την προτεραιότητα που δόθηκε στο Ισραήλ. Από τις 20 Δεκεμβρίου, σε ένα μήνα, σχεδόν το 25% του πληθυσμού (περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα) έχουν εμβολιαστεί.
Ωστόσο, από εκείνη την ημερομηνία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, οι ημερήσιοι αριθμοί μολύνσεων και θανάτων που οφείλονται στο Covid-19 έχουν εκτοξευτεί.
Ισραήλ, ένας μήνας μετά την έναρξη των εμβολιασμών: 300% αύξηση κρουσμάτων και θνησιμότητας.
Έτσι, οι καθημερινές μολύνσεις πέρασαν από 1886 κρούσματα στις 21 Δεκ. σε 5.674 στις 20 Ιανουαρίου 2021.
Ο Δρ Sharon Elrai-Price, του τμήματος δημόσιας υγείας στο ισραηλινό υπουργείο Υγείας προειδοποίησε στις 12 Ιαν. ότι η πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού δεν προκάλεσε επαρκή προστασία έναντι μόλυνσης από τον ιό.
Πρόσθεσε ότι το 17% των ασθενών με κρίσιμη κατάσταση που νοσηλεύονται σήμερα είναι ασθενείς που έλαβαν μια πρώτη δόση του εμβολίου πριν από τη νοσηλεία τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι εκείνη την ημερομηνία, 4.500 άτομα διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.
«Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων έχει φτάσει σε ένα νέο υψηλό, έχουμε περάσει τα 9.000 θετικά τεστ. Ποτέ δεν υπήρξε τέτοιος αριθμός και η καθημερινή θνησιμότητα τριπλασιάστηκε από 18 στις 20 Δεκεμβρίου στις 50 στις 19 Ιανουαρίου 2021 αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επεκτείνει τον τρίτο γενικό εγκλεισμό της χώρας για αόριστο διάστημα.
Βρετανία: Μεγάλη ανησυχία μετά τον εμβολιασμό
Η Μεγάλη Βρετανία είναι η δεύτερη χώρα στον αγώνα εμβολιασμού που ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου, με το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech.
Από την ημερομηνία αυτή, ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων έχει εκτοξευθεί, από 14.898 στις 4 Δεκ. σε 33.355 στις 20 Ιαν. (μετά από ένα ρεκόρ 68.063 στις 9 Ιανουαρίου).
Μεγάλη Βρετανία: 300% αύξηση των κρουσμάτων μετά την έναρξη των εμβολιασμών.
Και δυστυχώς και η θνησιμότητα Covid-19, η οποία μετά από αύξηση σχεδόν 300% (414 στις 4 Δεκ. σε 1610 στις 20 Ιαν.) υπερβαίνει κατά 30% αυτή που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020 (μέγιστος αριθμός 1224 στις 22 Απρ. 2020).
Μεγάλη Βρετανία: κατακόρυφη αύξηση των θανάτων μετά τον εμβολιασμό.
Σε αυτές τις δύο χώρες, τα εμβόλια, από μέσα εξόδου από τους θανατηφόρους γενικούς εγκλεισμούς, καταλήγουν όντως να τους παρατείνουν!
Ανησυχίες στις ΗΠΑ
Από την έναρξη του εμβολιασμού, η θνησιμότητα του Covid-19 αυξήθηκε σχεδόν κατά 200% (από 1.296 στις 28 Δεκ. σε 3.557 στις 17 Ιαν.) και υπερβαίνει τους μέσους ημερήσιους θανάτους που παρατηρήθηκαν τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020.
ΗΠΑ: 200% αύξηση της θνησιμότητας από την έναρξη των εμβολιασμών
Αυτές οι δραματικές και ταυτόχρονες αυξήσεις των καθημερινών κρουσμάτων και θανάτων μετά την πρώτη δόση εμβολίου Pfizer στις τρεις χώρες με την υψηλότερη κάλυψη εμβολιασμού είναι πολύ ανησυχητικές και αποτελούν ισχυρά προειδοποιητικά σήματα.
Νορβηγία: Προσοχή στα ευάλωτα άτομα
Η Νορβηγία εξέδωσε προειδοποίηση στις 15 Ιαν. μετά τη διαπίστωση 23 θανάτων που συνδέονται με το εμβόλιο Pfizer σε ηλικιωμένους σε γηροκομεία. Οι αυτοψίες που έγιναν σε 13 απ’ αυτούς δείχνουν ότι συνήθεις δευτερεύουσες παρενέργειες μπορεί να προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις σε αδύναμους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας: «Για τους πιο αδύναμους ανθρώπους, ακόμη και σχετικά ήπιες παρενέργειες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες. Για όσους έχουν πολύ μικρό περιθώριο ζωής, ούτως ή άλλως, τα οφέλη του εμβολίου μπορεί να είναι οριακά ή άσχετα». Ετσι το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας τροποποίησε τις οδηγίες εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, προσθέτοντας νέες επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό αδύναμων ηλικιωμένων.
Γαλλία
Στη Γαλλία, τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων όσο και ο αριθμός των καθημερινών θανάτων μειώθηκαν αργά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο (ανά εκατομμύριο) από ό, τι στις χώρες που είναι πρωταθλητές εμβολιασμού.
Γαλλία: Εμφανής η μείωση της θνησιμότητας σε σχέση με το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου
Εντύπωση προκαλούν οι εξελικτικές διαφορές της επιδημίας Covid-19 μεταξύ των χωρών που προηγούνται στον αγώνα εμβολιασμού και της Γαλλίας, η οποία είναι πιο αργή στον εμβολιασμό.
Αυτό το εγκώμιο της βραδύτητας είναι μια υπενθύμιση ότι δεν υπάρχουν ασφαλή φάρμακα ή ακίνδυνα εμβόλια και ότι παράδοξα μπορούν να αυξάνουν τη σοβαρότητα της νόσου που προορίζονται να καταπολεμήσουν.
Εμβόλια υψηλού κινδύνου
Αυτό έχει διαπιστωθεί με τα λεγόμενα αντικαρκινικά εμβόλια (εμβόλια κατά ηπατίτιδας Β που υποτίθεται ότι προλαμβάνουν τον καρκίνο του ήπατος και τα εμβόλια κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας), μερικά υποψήφια εμβόλια κατά του AIDS και πιο πρόσφατα με το σκάνδαλο του εμβολίου κατά του δάγκειου πυρετού στις Φιλιππίνες που προκάλεσε αρκετές εκατοντάδες θανάτους.
Αλλά δεν διδαχθήκαμε από την καταστροφή του Dengvaxia και η τρέχουσα προπαγάνδα υπέρ των εμβολίων, ελλείψει επαρκών δοκιμών, θέτει σε κίνδυνο τους εμβολιαζόμενους κατά του Covid-19.
Ο Peter Doshi, ερευνητικός συνεργάτης φαρμακευτικών υπηρεσιών υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, προειδοποίησε το Νοέμβριο του 2020: “Ας περιμένουμε μέχρι να έχουμε πλήρη δοκιμαστικά δεδομένα”, επειδή οι θριαμβευτικές ανακοινώσεις της βιομηχανίας είναι ανακριβείς και ελλιπείς.
Υπενθύμισε επίσης ότι τα τεστ δεν αφορούσαν στο μόνο ορθό κριτήριο, τη θνησιμότητα. «Ο κόσμος έχει στηρίξει όλες του τις ελπίδες στα εμβόλια για λυτρωθεί από την « πανδημία », αλλά τα τεστ αποφεύγουν την απόδειξη ότι θα είναι η λύση».
Αφού εξέτασε το αρχείο που υποβλήθηκε στο FDA, εκτιμά: “η πραγματική αποτελεσματικότητα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν που ισχυρίστηκε μέχρι τώρα:” πολύ κάτω από το όριο αποτελεσματικότητας 50% που έχει θέσει η ρυθμιστική αρχή για έγκριση ” . Επομένως, το ποσοστό αυτό δεν θα ήταν 95% αλλά πολύ χαμηλότερο, μεταξύ 19% και 29%. Εάν αυτά τα δεδομένα είχαν παρουσιαστεί και αναλυθεί, δεν θα ήταν δυνατόν να εγκριθούν αυτά τα εμβόλια από τις αρμόδιες αρχές.
Τι είναι τα «αντισώματα διευκόλυνσης»;
Μετά τον εμβολιασμό, τα αντισώματα μπορούν να επιφέρουν μια παράδοξη να επιδείνωση της ασθένειας. Αυτό το συγκεκριμένο ανοσολογικό φαινόμενο ονομάζεται αντίσωμα διευκόλυνσης.
Στους ανθρώπους, ένα τέτοιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε δοκιμές εμβολίων κατά του αναπνευστικού ιού syncytia και κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του δάγκειου πυρετού, προκαλώντας αρκετές εκατοντάδες θανάτους στις Φιλιππίνες το 2017, την παύση του εμβολιασμού και μια σειρά δικών που περιμένουμε την έκβαση.
Στις γάτες, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού υπεύθυνο για την ιική περιτονίτιδα των αιλουροειδών έχει εγκαταλειφθεί λόγω αυτού του μηχανισμού. Σε πιθήκους που εμβολιάστηκαν κατά της πρωτεΐνης ακίδα SARS-COV, οι λοιμώξεις μετά το εμβόλιο έδειξαν επιδείνωση της πνευμονικής νόσου. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών εμβολίου κορωνοϊού Μερς, τα κουνέλια αναπτύσσουν αντισώματα, αλλά η πνευμονική τους νόσος επιδεινώνεται
Σε ένα πρόσφατο δελτίο τύπου, η Aκαδημία της Ιατρικής προειδοποιεί: «σε συλλογικό επίπεδο, η εκτεταμένη κάλυψη εμβολιασμού, αλλά με χαμηλό επίπεδο ανοσίας, αποτελεί ευνοϊκό έδαφος για την εμφάνιση μιας ή περισσότερων μεταλλαγών που διαφεύγουν της ανοσίας που προκαλείται από τον εμβολιασμό.
Ούτε υπέρ ή κατά του εμβολίου, είμαι έντονα αντίθετος προς το παρόν στη γενίκευση ενός ανεπαρκώς αξιολογημένου εμβολίου, τα πρώτα αποτελέσματα του οποίου σε πραγματικούς πληθυσμούς είναι καταστροφικά.
Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται τα φερέφωνα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, δεν είμαι κατά του εμβολιασμού. Είμαι υπέρ του εμβολίου όταν ένα εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και αποτρέπει σοβαρές ασθένειες. Είμαι εναντίον ενός εμβολίου όταν δεν είναι απαραίτητο, όπως για ασθένειες που μεταδίδονται μόνο από το νερό (πολιομυελίτιδα, τυφοειδής, χολέρα) σε χώρες με δημόσια υγιεινή και με πόσιμο νερό και επεξεργασία λυμάτων ή όταν δεν έχει μελετηθεί και αξιολογηθεί σωστά: εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού (που προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους), το εμβόλιο Gardasil (το οποίο παράδοξα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας).
Η ένδειξη οποιασδήποτε θεραπείας ή εμβολίου πρέπει να βασίζεται σε αξιολόγηση της σχέσης οφέλους / κινδύνου.
Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κανένα όφελος από τον εμβολιασμό κατά των Covid σε άτομα κάτω των 65 ετών, καθώς η ασθένεια σε αυτά είναι πιο ήπια από τη γρίπη. Επομένως, αυτός ο πληθυσμός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από αντι-covid εμβόλια εκτός από επιπλοκές.
Και το κοινωνικό επιχείρημα (εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους άλλους) δεν ευσταθεί επίσης, καθώς το εμβόλιο δεν αποδείχτηκε ικανό να αποτρέψει ή να επιβραδύνει τη μετάδοση ιών.
Με τα σημερινά δεδομένα, ο εμβολιασμός ηλικιωμένων με παράγοντες κινδύνου (πληθυσμός όπου ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο) δεν έχει αξιολογηθεί σωστά, επειδή τα τεστ αρνούνται να συμπεριλάβουν αυτόν τον πληθυσμό σε κίνδυνο.
Η αρχή της προφύλαξης που εγείρει η νορβηγική ειδοποίηση δικαιολογεί το μη συστηματικό εμβολιασμό τους, όσο δεν υπάρχουν επαρκή διαφανή δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα και την απουσία τοξικότητας σε πραγματικούς πληθυσμούς.
Συμπέρασμα:
Παραδόξως, θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τη βραδύτητα της [γαλλικής] κυβέρνησης να γενικεύει τον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Τα τρέχοντα αποτελέσματα του εμβολίου γονιδίων στο Ισραήλ και τη Βρετανία αυξάνουν πράγματι τους φόβους για πιθανή καταστροφή στην υγεία.
Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος