Χρυσή Αυγή: Έφεση άσκησε ο εισαγγελέας – Ζητά από το δικαστήριο μεγαλύτερες ποινές...

Αντιμέτωποι με βαρύτερες ποινές θα βρεθούν στο Εφετείο οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα ομόφωνα ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

O εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος άσκησε έφεση

κατά της απόφασης του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών  για τις ποινές που επιβλήθηκαν στην ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή ,  και για τους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ.

Για την ηγεσία της οργάνωσης (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) ο εισαγγελέας στην έφεσή του σημειώνει ότι οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία σε όλη την έκταση της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης έχοντας συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία. Λόγω αυτής της δομής οι επιδιώξεις της ηγεσίας διαβιβάζονται αμέσως και εκτελούνταν από κατώτερα όργανα.

Όσον αφορά στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο εισαγγελέας αναφέρει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι το δικαστήριο δεν στάθμισε ορθά το βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών αφού: α) τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκαν ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στη βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης, β)προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και γ) ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι μετά την έφεση που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα για τους συγκεκριμένους καταδικασθέντες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν δεσμεύεται από το άρθρο 470 του ΚΠΔ που προβλέπει ότι το Εφετείο δεν μπορεί να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή σε έναν κατηγορούμενο από αυτήν που επέβαλε το πρωτόδικο δικαστήριο. Συνεπώς για τους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης η ποινή των 13 ετών μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια (ανώτερη προβλεπόμενη από τον νόμο), ενώ και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας μπορούν να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές.

Ο εισαγγελέας δεν άσκησε έφεση όσον αφορά στους καταδικασθέντες ως συνεργούς στην ανθρωποκτονία Φύσσα, ούτε για όσους καταδικάστηκαν για ένταξη την εγκληματική στην εγκληματική οργάνωση ενώ δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα μελών του ΠΑΜΕ για μετατροπή της κατηγορίας από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

hellasjournal.com με πληροφορίες από zougla.gr, efsyn.gr