Το κλείσιμο επτά τζαμιών και την απέλαση αρκετών ιμάμηδων ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Αυστρίας σε μια προσπάθεια καταστολής του «πολιτικού Ισλάμ» και της εξωτερικής χρηματοδότησης θρησκευτικών ομάδων.
Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε πως σκοπεύει να κλείσει ένα τουρκικό «σκληροπυρηνικό» τζαμί στη Βιέννη και να εξαρθρώσει μια ομάδα που ονομάζεται θρησκευτική Αραβική Κοινότητα και διαχειρίζεται 6 τζαμιά.
Η συγκεκριμένη κίνηση βασίζεται σε ένα νόμο του 2015, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η χρηματοδότηση των θρησκευτικών κοινοτήτων από χώρες του εξωτερικού.
Όπως έκανε γνωστό, ο υπουργός εσωτερικών της χώρας, βρίσκονται υπό εξέταση οι άδειες παραμονής 40 συνολικά ιμάμηδων που έχουν προσληφθεί από την ATIB, έναν φορέα που επιβλέπει τα τουρκικά τζαμιά στην Αυστρία.
Μάλιστα, ανέφερε ότι ήδη δύο άδειες παραμονής έχουν ανακληθεί ενώ αρνήθηκαν να δώσουν άλλες πέντε, σε ιμάμηδες που τις αιτούνταν για πρώτη φορά.

Εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης σχολιάζοντας την κίνηση αυτή της αυστριακής κυβέρνησης έκανε λόγο για απόφαση που αντανακλά ένα μεγάλο «κύμα αντι-ισλαμιστικού και ρατσιστικού λαϊκισμού στη Αυστρία »
Επισήμανε ακόμη ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τόνισε ότι οι προσπάθειες να γίνει αποδεκτή ως κανονική η ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός, θα πρέπει μην γίνουν ανεκτές.