Μετά τον «ψευτογιατρό» μήπως να συλληφθούν κι οι «ψευτοθαυματοποιοί» της θρησκείας;


Διάβασα τα νεότερα: Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε στον ανακριτή πως πρόσφερε υπηρεσίες Placebo σε ετοιμοθάνατους. Σε ερωτήσεις του δικαστικού λειτουργού φαίνεται να είπε πως τόσο τα δύο ανήλικα παιδιά όσο και ο 76χρονος, οι θάνατοι των οποίων του καταλογίζονται, δεν είχαν πιθανότητες να ζήσουν αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες η πλήρης ίαση δεν ανήκει στο επίπεδο του προβλεπτού αλλά του μεταφορικώς θαύματος.
Έτσι ο Κοντοστάθης, αφού ανέφερε πως δεν υπήρχε πλάνη των θυμάτων του, κατέληξε πως “προσέφερα θεραπευτικές υπηρεσίες ή σε περίπτωση που κάποιος δεν αποδέχεται αυτές τις μεθόδους, προσέφερα θετικές, αν μη τι άλλο, υπηρεσίες Placebo. Το ζητούμενο ήταν η ποιοτική επιμήκυνση της ζωής, των κατά τα λοιπά, δυστυχώς, ετοιμοθάνατων ανθρώπων.

***

Το να προσφέρεις την ψευδαίσθηση του θαύματος σε ασθενείς είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλουτίσεις.
Ρωτήστε και την Εκκλησία. 
Βασισμένη στο ότι ο Χριστός έκανε (;) θαύματα, έχει φτιάξει γερές μπίζνες ανά τους αιώνες, προσφέροντας ακριβώς αυτό που προσφέρει και ο ψευτογιατρός:
Θετικές, αν μη τι άλλο, υπηρεσίες Placebo.
Και συμφωνώ πως είναι θετικές, αν μη τι άλλο. Το placebo (αυθυποβολή) δουλεύει – πιάνει στ’ αλήθεια και γι’ αυτό και κάνουν καριέρα τόσες κατηγορίες ψευδοεπαγγελμάτων. Πιστεύοντας ότι παίρνεις ένα φάρμακο (ή ότι σε αγιάζει και σε γιατρεύει ο Θεός) ενεργοποιείς την αυτοϊαση μέσω του εγκεφάλου σου. Μπορείς όντως να βελτιώσεις κάποια συμπτώματα.
Αλλά με την ψευδοϊατρική και την ψευδοψυχολογία δεν μπορείς να γιατρέψεις στ’ αλήθεια οτιδήποτε είναι έστω και λίγο σοβαρό. Πολλοί έχουν μιλήσει για θαύματα, κανείς δεν τα έχει αποδείξει.
Οι ψευτογιατροί πληρώνονται απευθείας απ’ τους ασθενείς. Οι Εκκλησίες που περιφέρουν θαυματουργές παντόφλες και (ακόμα χειρότερα) μούμιες αγίων πληρώνονται εμμέσως – αλλά ακόμα πιο ακριβά.
Απατεώνες έχουν βγάλει εκατομμύρια με υποτιθέμενα θαύματα πουλώντας (όπως όλες οι θρησκείες) Ελπίδα.
Υποστηρίζω πως οι «θαυματοποιοί» της Εκκλησίας θα έπρεπε να τιμωρούνται αυστηρότερα κι απ’ τον ψευτογιατρό, γιατί δεν ισχυρίζονται μόνο ότι θα σε θεραπεύσουν με τις άγιες ζώνες και τα θαυματουργά μοκασίνια, αλλά σου λένε «κι αν δεν πετύχει η γιατρειά, δεν θα πάει τζάμπα η περιουσία σου αν μας την χαρίσεις. Θα σου έχει εξασφαλίσει μια καλή θέση στον παράδεισο.»
Δηλαδή, αν ο κατηγορούμενος πουλούσε ένα θετικό placebo, η Εκκλησία θησαυρίζει έχοντας τερματίσει το παραμύθιασμα.
Και φυσικά ποτέ δε θα βρεθεί κατηγορούμενη γι’ αυτό.

mikropragmata.lifo.gr