Στέφθηκε από την απόλυτη αποτυχία, διότι οι Ευρωπαίοι
αποδεικνύονται, εκτός όλων των άλλων, και ανίκανοι. Ανέλαβαν την επιχείρηση, προφανώς για να μην την πραγματοποιήσουν… Δεν μπορούμε να σκεφθούμε κάτι άλλο. Διότι η μόνη χώρα που πραγματικά υλοποίησε την απόφαση είναι η Ελλάδα.
Οι υπόλοιπες χώρες, που διαθέτουν Πολεμικό Ναυτικό, δεν συμμετέχουν. Ακόμα και η δέσμευση της Γαλλίας είναι αναιμική.
Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να κάνουν τους …τροχονόμους στους Τούρκους, που έχουν μεταφέρει τεράστιες ποσότητες οπλισμού στη Λιβύη.
- Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο συνομίλησε με τον κ. Μπορέλ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας και έχει μεγάλη σημασία ότι συζήτησαν βασικά το μείζον θέμα της επιχείρησης IRINI. Η αίσθηση είναι ότι οι Βρυξέλλες παρακαλούν την Ουάσιγκτον να αναμειχθεί στην επιχείρηση.
Ως γνωστό, οι Ευρωπαίοι επέτρεψαν στους Τούρκους να συνεχίσουν ανενόχλητοι. Αν ήταν να ξοδέψουν ασύστολα τα χρήματα των λαών της Ευρώπης θα έβρισκαν τον τρόπο. Την Τουρκία δεν μπορούν να την σταματήσουν!
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Αμερικής και της Ευρώπης αναζητούν τρόπους για να στηριχθεί η επιχείρηση. Αν αναμειχθούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σίγουρα τα πράγματα θα αλλάξουν, προς το καλύτερο, καθώς είναι γνωστό ότι οι Ευρωπαίοι μέχρι της στιγμής είναι ανήμποροι να πράξουν και τα αυτονόητα. Δυστυχώς την ενωμένη Ευρώπη δεν την παίρνει κανείς στα σοβαρά πιά.
Στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ότι συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους η επιχείρηση IRINI της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών. Ο καλύτερος τρόπος είναι η ανάμειξη των Αμερικανών. Το γεγονός ότι σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι ασχολήθηκαν με την επιχείρηση προσφέρει ελπίδες για τη συνέχεια.
Και όλα αυτά συζητούνται εν μέσω πληροφορίων, ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική για τον εμφύλιο της Λιβύης.
Σημειώνουμε ότι ο πρόεδρος Τραμπ συνομίλησε και με τον Ταγίπ Ερντογάν και με τον στρατηγό αλ Σίσι της Αιγύπτου. Και τους δύο τους χαρακτηρίζει φίλους του.
- Αλλά φαίνεται ότι και στους δύο είπε αυτά που ήθελαν να ακούσουν. Στον πρόεδρο της Αιγύπτου έδωσε να καταλάβει ότι υποστηρίζει την εκεχειρία, που προτείνει, και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Ο Ερντογάν, μετά τη συνομιλία με τον κ. Τραμπ, παρουσιάστηκε άνετος σε τηλεοπτική συνέντευξη, και μας έδωσε να καταλάβουμε ότι κάτι σημαντικό συμφώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Σημειώνω ότι η δήλωση του Λευκού Οίκου είναι στην ίδια «γραμμή» με τη θέση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οπότε μπορεί να έχουν αποφασίσει να ταχθούν υπέρ της εκεχειρίας και της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων.
Η Τουρκία δεν συμφωνεί με την πρόταση του αλ Σίσι. Ο Ταγίπ Ερντογάν, άλλωστε, τον μισεί και επιθυμεί να τον ανατρέψει χρησιμοποιώντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Αν πέσει ο αλ Σίσι, στην περιοχή θα αλλάξουν πολλά και η Ελλάδα και η Κύπρος θα βρεθούν σε δεινή θέση. Ας βιαστούμε.
Τα πράγματα για τη συμμετοχή ή όχι της Αμερικής στην επιχείρηση IRINI θα ξεκαθαρίσουν τη Δευτέρα στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Αμερικανού υπουργού με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Βρυξέλλες θέτουν την Λιβύη ως πρώτο θέμα της ατζέντας, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει πως πρώτα θέματα συζήτησης πρέπει να είναι η Κίνα και η Ρωσία και ο κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές χώρες. Οπότε πριν ακόμα ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη έχουν «συμφωνήσει» ότι διαφωνούν σε ότι αφορά τις προτεραιότητές τους.
Η υπόθεση της Κίνας θα μπορούσε και να εκτροχιάσει τη συζήτηση και να οδηγήσει σε αποτυχία την τηλεδιάσκεψη.
Προφανώς οι Αμερικανοί για να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους στα θέματα που τους αφορούν, όπως η Λιβύη, απαιτούν και βοήθεια από τους Ευρωπαίους εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας. Έκανε ήδη μία κίνηση προς τη «σωστή κατεύθυνση» η Ε.Ε., διότι το πλέον σημαντικό είναι να πειστεί η Αμερική να συμβάλει με τις δυνάμεις της στην επιβολή του εμπάργκο.
Είναι μύλος η όλη κατάσταση γύρω και στην ίδια τη Λιβύη.
Οι Τούρκοι έχουν καταφέρει να ισορροπούν μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας και στο μεταξύ να υλοποιούν τα σχέδια τους. Είναι η παράνομη πλευρά.
- Οι Αμερικανοί κατηγορούν τους Ρώσους για τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, αλλά δεν λένε τίποτα για τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην πολύπαθη χώρα. Πιστεύω ότι σε αυτή τη φάση οι γραφειοκράτες της Ουάσιγκτον νομίζουν ότι ο Ερντογάν «τους κάνει τη δουλειά». Πάλι κάνουν λάθος. Η Τουρκία τα δικά της συμφέροντα εξυπηρετεί που δεν ταυτίζονται με τα αμερικανικά.
Αν δεν αναμειχθούν οι Αμερικανοί, η επιχείρηση IRINI θα είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο της πρόσφατης στρατιωτικής και διπλωματικής ιστορίας στην Ευρώπη…
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
hellasjournal.com