Έξοδα κηδείας: Πετσοκόβουν τώρα τα ποσά έως και 50%.
Πώς ο ΕΦΚΑ, με το «κόλπο» των παραστατικών, προχωρά σε αυθαίρετες
μειώσεις για χιλιάδες δικαιούχους του τ. ΟΓΑ – Αναφορά στον Βρούτση από
τον βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Κοντογεώργο.
Αντιμέτωποι με τις «αμαρτίες του παρελθόντος» των ασφαλιστικών ταμείων, με τα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας και με την έλλειψη της απαιτούμενης πολιτικής βούλησης για την επίλυση του προβλήματος παραμένουν 46.752 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του τ. ΟΓΑ, οι οποίοι εδώ και δύο με τρία χρόνια βρίσκονται σε μια μακάβρια αναμονή για να πάρουν τα έξοδα κηδείας (έως 800 ευρώ).
Με δηλώσεις του στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, που ανέδειξε το ζήτημα, ζητά να δοθεί άμεσα πολιτική λύση για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Μάλιστα, με αναφορά του προς τον υπουργό Εργασίας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Κοντογεώργος καλεί τον Γ. Βρούτση να παρέμβει στον ΕΦΚΑ για να αποκατασταθεί η αδικία.
Οπως έγινε γνωστό με την πρόσφατη επιστολή του ΕΝΔΙΣΥ προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, στις 25 Μαΐου 2020, «εδώ και 2-3 χρόνια είναι απλήρωτα τα έξοδα κηδείας, τα οποία ανέρχονται στο σύνολο σε 37.401.600 ευρώ, σε 46.752 ασφαλισμένους και συνταξιούχους του τ. ΟΓΑ».
Μάλιστα, σύμφωνα με το Δίκτυο, «σαν να μη φτάνει η καθυστέρηση των 2-3 χρόνων, στη συνέχεια τα παραστατικά μέσα σε τσουβάλια (άκουσον άκουσον) ταξιδεύουν και για την επαρχία… ώστε να πάρουν και τον αέρα τους, να καθυστερήσουν και εκεί -άγνωστο πόσο- και κάποτε θα πληρωθούν και οι οικογένειες των θανόντων τα έξοδα κηδείας».
Ο λόγος της καθυστέρησης των πληρωμών κρύβεται στις «αμαρτίες» του παρελθόντος. Οπως αναφέρουν παράγοντες του ΕΦΚΑ, από τον τ. ΟΓΑ, πριν από την υπαγωγή του οργανισμού στον ενιαίο φορέα τα έξοδα κηδείας καταβάλλονταν ακόμη και με την υποβολή ελεγχόμενων προς τη γνησιότητά τους φωτοτυπιών, και όχι νόμιμων τιμολογίων με αναγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Αν και το νομικό πλαίσιο άλλαξε από το 2017, η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι την έκδοση της εγκυκλίου, στις 6 Μαΐου 2019, του πρώην διοικητή Λ. Σέμπου, με την οποία καθορίστηκε ότι πληρωμές θα γίνονται με την υποβολή των προβλεπόμενων από τον νόμο παραστατικών. Συγκεκριμένα, στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι ανταποκριτές του π. ΟΓΑ και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ που παραλαμβάνουν αιτήσεις με τα αντίστοιχα παραστατικά από τους δικαιούχους εξόδων κηδείας να τηρούν τα παραπάνω και να ενημερώνουν τους δικαιούχους ότι καμία δαπάνη με εντολή και για λογαριασμό του πελάτη δεν θα αποδίδεται αν δεν συνοδεύεται από τις αντίστοιχες αποδείξεις».
ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΞΟΔΑ ΚΗΔΕΙΑΣ
Ομως, με την παρέμβαση αυτή επί της ουσίας το «μάρμαρο» των «αμαρτιών» του παρελθόντος καλούνται να «πληρώσουν» οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έως τρία χρόνια μετά την κηδεία των αγαπημένων τους είναι εύλογο ότι αδυνατούν από τα γραφεία κηδειών να αναζητήσουν τα νόμιμα παραστατικά. Ετσι, ακόμη και σήμερα αδυνατούν να λάβουν το σύνολο ή ένα σημαντικό μέρος από τα έξοδα κηδείας (έως 800 ευρώ) τα οποία δικαιούνται, για ένα πρόβλημα το οποίο δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα.
«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει αποδέκτες σωρείας παραπόνων πολιτών για τις αυθαίρετες μειώσεις (πετσόκομμα στο 50%) της απόδοσης εξόδων κηδείας των προσφιλών τους προσώπων από τον ΕΦΚΑ, με πρόσχημα σχετική εγκύκλιο του 2019 του τότε διοικητή κ. Λάμπρου Σέμπου» αναφέρει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο βουλευτής Ν. Ευρυτανίας με τη Ν.Δ. Κώστας Κοντογεώργος. «Αυτό καθεαυτό το γεγονός δεν θα ήταν σημαντικό, εάν ο ΕΦΚΑ ακολουθούσε τη λογική σειρά των πραγμάτων και γνωστοποιούσε στους πολίτες, ιδιαίτερα στους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, τις προϋποθέσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδοση των εξόδων κηδείας, αλλά και εκκαθάριζε τις δαπάνες σε εύλογο χρονικό διάστημα» προσθέτει. καλώντας τον κ. Βρούτση να παρέμβει και σημειώνοντας τα εξής: «Στην προκειμένη περίπτωση, ενώ πλήθος πολιτών έχουν υποβάλει φάκελο δαπανών και δικαιολογητικών, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, πριν από την ημερομηνία της εντολής του διοικητή, έρχεται ο ΕΦΚΑ και εφαρμόζει την εντολή του με μεταγενέστερη ημερομηνία και, μάλιστα, ένα και πλέον έτος μετά την υποβολή των φακέλων. Με λίγα λόγια, την ανεπάρκεια της Πολιτείας για άλλη μια φορά καλείται να την υποστεί ο πολίτης και μάλιστα με κουτοπόνηρο τρόπο».
ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΒΡΟΥΤΣΗ(1)
Στην απόδοση πολιτικής λύσης καλεί τον κ. Βρούτση και ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος. Ο κ. Χατζόπουλος επισημαίνει ότι κάθε άλλη επιλογή θα προκαλέσει μόνο περαιτέρω ταλαιπωρία και έξοδα για το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.
ΕΝΔΙΣΥ: Ο δρόμος της ταλαιπωρίας, μέσω της υποβολής ενστάσεων
Εάν δεν δοθεί πολιτική λύση, τότε ο μοναδικός δρόμος για να λάβουν τα έξοδα κηδείας οι δικαιούχοι και οι δικαιούχες είναι αυτός των ενστάσεων, όπως τονίζει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή και οι ασφαλισμένοι θα ταλαιπωρηθούν περαιτέρω και ο ΕΦΚΑ θα χρειαστεί να κάνει επιπλέον έξοδα για τη λειτουργία των αρμόδιων για να κρίνουν τις ενστάσεις Επιτροπών.
Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος, με δηλώσεις του στη «δημοκρατία» ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας «να παρέμβει για να επιλυθεί το πρόβλημα». Ο κ. Χατζόπουλος τονίζει ότι αν και η επιστολή του ΕΝΔΙΣΥ για το θέμα εστάλη στις 25 Μαΐου στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ< καμία απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής, ούτε έχει υπάρξει ανταπόκριση σε σχέση με την πρόταση που υποβλήθηκε για τη δημιουργία λογισμικού με το οποίο θα διεκπεραιωθούν γρήγορα οι χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις. Ο πρόεδρος του Δικτύου αναφέρει ότι «το θέμα μπορεί να επιλυθεί αν υπάρχει πολιτική βούληση. Σε κάθε περίπτωση, όσοι δικαιούχοι εξόδων κηδείας του τ. ΟΓΑ προχωρήσουν σε ενστάσεις, θα δικαιωθούν το σύνολο του ποσού. Όμως έτσι και αυτοί θα ταλαιπωρηθούν και ο ΕΦΚΑ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον έξοδα για τη λειτουργία των προβλεπόμενων για την εξέταση των ενστάσεων Επιτροπών.
Τι είπε ο Βρούτσης
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί του Σαββάτου για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των εξόδων κηδείας, ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι από το 2015 δεν έχει γίνει καμία καταβολή σε δικαιούχο με αποτέλεσμα να εκκρεμούν περίπου 35.000 υποθέσεις.
Προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα, με υπουργική απόφαση από εδώ και πέρα η καταβολή των χρημάτων αυτών θα γίνεται μετά από ηλεκτρονική αίτηση και θα διεκπεραιώνεται εντός 15 ημερών, ενώ σε ότι αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις αυτές θα διεκπεραιωθούν εντός τετραμήνου.
Νάσος Χατζητσάκος
«δημοκρατία»
olympia.gr