Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους μας. Όλοι κρεμόμαστε μπροστά από τις οθόνες να μάθουμε τι γίνεται με τον αόρατο εχθρό. Στρατιά ειδικών και μη παρελαύνουν για να ενημερώσουν. Κάθε είδηση έχει τη σημασία της.
Κάθε είδηση μετρά διπλά και τριπλά. Τίποτα δεν είναι όπως πριν, χάθηκε η ελευθερία για να μπορούμε να έχουμε ελπίδα να ξαναζήσουμε ελεύθεροι.
Η Δημοσιογραφία έχει την τιμητική της. Παλεύει για να επιβιώσει όμως την ίδια στιγμή παλεύει για σένα, για μένα, για όλους, έτσι ώστε να μας ενημερώσει. Το διαδίκτυο αύξησε την ταχύτητα και τη συχνότητα μιας καλής ή άσχημης είδησης αλλά αύξησε και την ταχύτητα της ψευδούς είδησης.
Δεν είναι της ώρας να κρίνω τα υπέρ και τα κατά. Ούτε και μπορώ να κρίνω και να κατακρίνω ποια ΜΜΕ φρόντισαν και φροντίζουν να ενημερώνουν με βάση την “ηθική” και τα συμφέροντα του πολίτη. Οι ώρες είναι δύσκολες και οφείλουμε όλοι να φανούμε ψύχραιμοι και να αντιμετωπίσουμε με σύνεση, ενότητα και σοβαρότητα τον κοινό μας εχθρό.
- Εδώ είναι και η μεγάλη ανησυχία της “έντιμης” είδησης, της είδησης που θα ενημερώσει υπεύθυνα χωρίς να πανικοβάλει, που θα προβάλει τους ειδικούς (όχι τους “ειδικούς”) για να βοηθήσει τον κόσμο και την μαζική άγνοια που όλοι έχουμε. Αυτό είναι θέμα της έντιμης δημοσιογραφίας, που ευτυχώς ακόμη υπάρχει.
Οτιδήποτε άλλο εμπεριέχει ρίσκο. Ένα ρίσκο, που η δική σου αναπαραγωγή στο διαδίκτυο το μεγαλώνει, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο του αποπροσανατολισμού μέσα από τη ψευδή ενημέρωση, που στόχο έχει τα “likes”, τα “views” και τα “comments”. Τα “likes”, τα “views” και τα “comments” είναι εξαίρετα εργαλεία μέτρησης (feedback). Παράλληλα όμως, αποτελούν και καρκίνωμα όταν στηρίζονται σε ψευδείς ειδήσεις και μη εμπεριστατωμένα στοιχεία. Βλάπτουν την κοινωνία, μέρος της οποίας είσαι και εσύ, κι εγώ, και όλοι μας.
Σκέψου και μέτρησε σωστά!
Παρ’ όλο που διδάσκω Επικοινωνία, με ιδιαίτερη έμφαση στα Media, τα Social Media και τον κώδικα ηθικής αυτών, προσωπικά, ουδέποτε χρησιμοποίησα τον όρο δημοσιογράφος, κάτι που θα μπορούσα κάλλιστα να κάνω, τόσο μέσα από την ιδιότητα μου ως Συντάκτης σε δυο Κυπριακές εφημερίδες, όσο και ως φιλοξενούμενος αρθρογράφος σε άλλες εφημερίδες (συμπεριλαμβανομένης και της Hellas Journal) αλλά και ως διαπιστευμένος ανταποκριτής στα Ηνωμένα Έθνη.
Αν κάπου έχει γραφτεί έτσι, τότε ήταν χωρίς την άδεια μου. Γιατί το λέω αυτό! Πρέπει επιτέλους σε Κύπρο και Ελλάδα να μάθουμε τι κάνουμε καλά και τι όχι. Να επικεντρωθούμε ο καθένας στον τομέα του και να αναπτύξουμε ο καθένας το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα. Ίσως γι’ αυτό χάσαμε την αξιοπιστία μας ως λαός. Ο καθένας αντιγράφει ότι βρει (και συχνά το κάνει άτσαλα) και όλοι τα κάνουν όλα. Έτσι και στο διαδίκτυο.
- Ο καθένας βλέπει ότι βλέπει χωρίς να δει καν ποιος το έγραψε, ποιο έντυπο το δημοσίευσε, ποια επιστημονική μελέτη υπάρχει για να στηρίξει το κείμενο ή έστω ποιος καταρτισμένος σε κάθε θέμα λέει όσα λέει. Και να’ σου, αρχίζουν πολλοί να αναδημοσιεύουν “Διαβάστε το/Κάντε τοshare πριν το κατεβάσουν”, “Παρακαλώ κοινοποιήστε το σε δέκα”, “ο ιός είναι μπούφα, δεν υπάρχει” και άλλες μπούρδες, που τις βλέπουμε δημόσια ή στο messenger. Ρε παιδιά, μια σοβαρή είδηση δεν την κατεβάζει κανένας. Μια σοβαρή είδηση είναι από μόνη της “προϊόν διάδοσης” και υγιούς ενημέρωσης του κόσμου.
Το ίδιο και με τις ειδήσεις. Αν η “είδηση” που αναδημοσιεύεις είναι έντιμη, εμπεριστατωμένη, σοβαρή, αληθής, τότε η μετάδοση της μόνο καλό μπορεί να επιφέρει στους διαδικτυακούς σου φίλους / followers και στην κοινωνία. Αν όχι, τότε η ζημιά είναι τεράστια. Ο “ιός” της ανέντιμης, μη εμπεριστατωμένης, λαϊκίστικης, ψευδούς “είδησης” επιφέρει μεγάλη ζημιά σε όλους μας με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα αλαλούμ, το οποίο μεγαλώνει. Μαζί και ο πανικός, ο οποίος θα επιστρέψει πίσω ΚΑΙ σε σένα.
Ας σταματήσει ο καθένας να κάνει το δημοσιογράφο και ας αφήσουμε-επιλέξουμε αυτούς που ξέρουν να μας ενημερώσουν. Δουλειά μας είναι να επιδείξουμε την ανάλογη ωριμότητα, “να επιβεβαιώσουμε” ποια είναι η αληθής είδηση από την ψευδή είδηση, ποιος ο καλός και έντιμος δημοσιογράφος από τον “δημοσιογράφο”, ποιο το σοβαρό ΜΜΕ από το “σήκω χόρεψε κουκλί μου να σε δω να σε χαρώ”.
Οτιδήποτε άλλο κάνει μεγάλη ζημιά. Ζημιά που γυρίζει όλο τον κόσμο μέχρι να επιστρέψει πίσω σε σένα, σε εμάς! Ακριβώς όπως και με τον όποιο επικίνδυνο ιό!
Καλή δύναμη σε όλο τον κόσμο!
*Ο Νίκος Αντωνιάδης είναι Αν. Βοηθός Καθηγητής Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com & LA Voice
Πηγή: