Ειδική λάμπα Led βοηθά τα άτομα με δυσλεξία να διαβάζουν πιο αποτελεσματικά...


Ειδική λάμπα Led βοηθά τα άτομα με δυσλεξία να διαβάζουν πιο αποτελεσματικά
Μπορεί να μην υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες για την δυσλεξία, αλλά οι επιστήμονες προσπαθούν συνεχώς να βρουν νέους τρόπους διευκόλυνσης των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτή τη δυσκολία. Γι’ αυτό και μια ομάδα ειδικών σχεδίασε ένα νέο είδος λάμπας που θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι σε σχέση με τις μαθησιακές δυσκολίες.

Αν και οι ακριβείς αιτίες της δυσλεξίας παραμένουν ένα μυστήριο ακόμα, οι ερευνητές έχουν βρει ότι η διαταραχή προκαλείται όταν ένα άτομο γεννιέται με δύο κυρίαρχα μάτια αντί για ένα. Επειδή και τα δύο μάτια ανταγωνίζονται κατά την επεξεργασία πληροφοριών, οι λέξεις και τα γράμματα γίνονται θολά ή δημιουργείται αντανάκλαση, κάτι που κάνει την ανάγνωση και τη γραφή ιδιαίτερα δύσκολα για άτομα με δυσλεξία.
Γι’ αυτό και μια ομάδα Γάλλων ερευνητών ανέπτυξε τη λάμπα Lexilife ως ένα εργαλείο για τη διευκόλυνση των δυσλεκτικών ατόμων. Η λάμπα Led είναι σχεδιασμένη να πάλλεται ρυθμικά και να τροποποιεί τις ταχύτητες ώστε να εξαλείφει όσο γίνεται τα οπτικά συμπτώματα της δυσλεξίας. Η ομάδα του Lexilife ερεύνησε την αποτελεσματικότητα του φωτός σε 300 άτομα με δυσλεξία – και το 90% των συμμετεχόντων είπε ότι μπορούσε να διαβάσει ένα κείμενο με λιγότερη προσπάθεια όταν φωτιζόταν από τη λάμπα.
Δυστυχώς, η συσκευή πωλείται στην Ευρώπη με ακριβό αντίτιμο (€549) μαζί με τη δυνατότητα δοκιμής για 30 μέρες και σύντομα θα είναι διαθέσιμη και στην Αμερική. Η ομάδα της δημιουργίας της λάμπας παραδέχεται ότι αν και η τιμή είναι υψηλή, ελπίζουν σύντομα να τη ρίξουν μέσω χρηματοδοτήσεων.
Ο Jean-Baptiste Fontes, ιδρυτής της ομάδας Lexilife, αποφάσισε να μοιραστεί (τη λάμπα) με όσους περισσότερους ανθρώπους είναι δυνατόν. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι τιμές παραγωγής και κατασκευής της λάμπας είναι ακόμα υψηλές, αλλά όσο περισσότερο γίνεται γνωστή, τόσο πιο εύκολο θα είναι οι τιμές να πέσουν και όλο και περισσότερα άτομα να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη δυνατότητα, ώστε να διευκολυνθούν κατά την γραφή και ανάγνωση κειμένων.

Πηγή: