Προσοχή, πωλούν χύμα τσίπουρο από χάπια και νερό...

Aνεξέλεγκτη και άκρως επικίνδυνη για την υγεία ανυποψίαστων καταναλωτών χαρακτηρίζεται από επιχειρηματίες του κλάδου η κατάσταση στην αγορά αναφορικά με το χύμα τσίπουρο, το οποίο πωλείται σε καταστήματα εστίασης και σε κάβες. Πέρα από το λαθρεμπόριο και τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι τραγικές συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών, αφού ασυνείδητοι πωλούν χύμα τσίπουρο που παρασκευάζουν με διάφορες επικίνδυνες για τον άνθρωπο ουσίες, ακόμα και με ανάμειξη χαπιών και νερού.
Το παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας «Δήμητρα» και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Αποσταγματοποιών, Γιάννης Κίτσιος, σημειώνοντας ότι νοθευμένα και επικίνδυνα για την υγεία χύμα τσίπουρα παρασκευάζονται και πωλούνται σε όλες τις περιοχές της χώρας.
«Με το λαθρεμπόριο γίνεται χαμός και κινδυνεύει η υγεία του κόσμου», δήλωσε σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση να μπει τέρμα στο χύμα τσίπουρο και την τσικουδιά, με τα σημεία πώλησής του να έχουν ενταχθεί στο ετήσιο επιχειρησιακό πλάνο ελέγχου και εποπτείας της αγοράς, από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
«Φτιάχνουν τσίπουρο με νερό και χάπια, αυτή είναι η κατάσταση δήλωσε» και τόνισε πως εξακολουθούν να «δραστηριοποιούνται» στην αγορά οι άνθρωποι που πιάστηκαν στο Στεφανοβίκειο δύο φορές μέσα στα τρία τελευταία χρόνια, για λαθρεμπόριο.
«Αυτά που συμβαίνουν είναι ανεξήγητα σε αυτή τη χώρα. Η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά». Πιάστηκαν για λαθρεμπόριο και συνεχίζουν ανενόχλητοι, δεν ξέρω πλέον τι να πω» δήλωσε ο κ. Κίτσιος, επισημαίνοντας πως οργιάζει και η νοθεία στο κρασί.
Κατά τον ίδιο, η Πολιτεία είναι απούσα, αφού δε λαμβάνει κάποιο μέτρο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δεν μπορώ να καταλάβω, για ποιο λόγο η Πολιτεία δεν παίρνει μέτρα, ώστε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Κατά τη γνώμη μου η αποτελεσματική λύση είναι μία. Η απαγόρευση πώλησης του χύμα τσίπουρου στους χώρους εστίασης. Έτσι δε θα είχαν πού να πουλήσουν, αυτοί που παρασκευάζουν νοθευμένα και επικίνδυνα προϊόντα», λέει ο κ. Κίτσιος.

Σχεδόν το 10% μη ασφαλές

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Αποσταγματοποιών, Δημήτρης Αποστολάκης, επικαλείται στοιχεία του Γενικού Χημείου του Κράτους από δειγματοληψίες της περιόδου 2013 – 2017, τα οποία καταδεικνύουν ότι το 8%-9% του μη εμφιαλωμένου τσίπουρου χαρακτηρίζεται ως μη ασφαλές. Την ίδια στιγμή στην ίδια κατηγορία τοποθετείται μόλις το 0,5% όλων των ειδών αλκοολούχων εμφιαλωμένων ποτών που ελέγχθηκαν. 
Μάλιστα, ο κ. Αποστολάκης σημειώνει ότι οι δειγματοληψίες αφορούσαν μόλις 300 μη εμφιαλωμένα ποτά και περίπου 3.500 εμφιαλωμένα και υπογραμμίζει ότι η κατάσταση δε φαίνεται να έχει αλλάξει από τότε, αφού δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο από την Πολιτεία. «Υπάρχει θέμα στην ποιότητα των καζανιών που παράγεται το τσίπουρο, στους χώρους αποθήκευσης του παραγόμενου αποστάγματος και στη μεταφορά του προϊόντος. Εντοπίστηκαν βαρέα μέταλλα από κακής ποιότητας καζάνια και θαλικοί εστέρες που είναι πλαστικοποιητές και υπάρχουν σε ακατάλληλα δοχεία που αποθηκεύεται το απόσταγμα. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στον οισοφάγο, στο στομάχι, στο έντερο και καρκινογενέσεις. Τα εμφιαλωμένα έχουν το όνομα του παραγωγού και αν βρεθεί κάτι, ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ανάκληση του προϊόντος», τονίζει ο κ. Αποστολάκης. 

ethnos.gr 
e-thessalia.gr