Dark Web: Η αόρατη πλευρά του Διαδικτύου...


Ο παγκόσμιος ιστός είναι πραγματικά τεράστιος, τόσο ώστε είναι αδύνατο να τον διασχίσετε. Γνωρίζετε ότι το περιεχόμενο που συναντάτε συνήθως στο διαδίκτυο είναι μόλις η κορυφή ενός τεράστιου παγόβουνου πληροφοριών;

Φανταστείτε ένα πραγματικό παγόβουνο


Η κορυφή προεξέχει πάνω από το νερό και είναι ορατή, όμως ο πραγματικός όγκος του παγόβουνου είναι κάτω από αυτό, αόρατος. Ο παγκόσμιος ιστός είναι παρόμοιος, οι τακτικές τοποθεσίες που επισκεπτόμαστε είναι η κορυφή αυτού του παγόβουνου, ο επιφανειακός ιστός, το Internet που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία Αυτό περιλαμβάνει κοινές τοποθεσίες όπως το Google , το Facebook, η Wikipedia, αλλά και εκατομμύρια websites σε όλο τον πλανήτη.

Κάτω από την επιφάνεια του επιφανειακού ιστού (Surface Web), υπάρχει μια άλλη ζώνη που ονομάζεται Deep Web. Αυτή ανήκει σε μεγάλες επιχειρήσεις ή κυβερνήσεις και δεν εκτίθεται ποτέ στο κοινό, όπως τα ιατρικά και οικονομικά στοιχεία και άλλες κρατικές πληροφορίες. Αυτά δεν προορίζονται για δημόσια προβολή διατηρούνται μακριά από τις μηχανές αναζήτησης και πίσω από ισχυρά τείχη προστασίας . Μεγάλα μέρη αυτών των πληροφοριών αποτελούν οικοσύστηματα για άλλες επιφανειακές εφαρμογές ιστού (πχ αγορές, αλληλογραφία , σύνδεση με κρατικές υπηρεσίες κ.α.).
Κάτω από το Deep Web παραμονεύει το σκοτεινό ,συχνά επικίνδυνο και πολύ καλά κρυμμένο Dark WebΠεριέχει κρυπτογραφημένο περιεχόμενο που δεν έχει ευρετηριαστεί από τις συμβατικές μηχανές αναζήτησης. Το τμήμα αυτό του παγκόσμιου ιστού λειτουργεί συχνά σε δίκτυα ιδιωτικών διακομιστών, επιτρέποντας την επικοινωνία μόνο μέσω συγκεκριμένων μέσων. Αυτό επιτρέπει έναν υψηλό βαθμό ανωνυμίας και το καθιστά αδύνατο στις αρχές να το κλείσουν. Αυτό έχει οδηγήσει στο Dark Web για να γίνει ένας τόπος όπου συμβαίνουν πολλές παράνομες δραστηριότητες.
Τι είναι κρυμμένο στο Dark Web;
Εάν έχετε ακούσει ποτέ για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, πιθανότατα θα γνωρίζετε ότι τα εγκλήματα που συμβαίνουν στον κυβερνοχώρο σήμερα δεν αφορούν μόνο χρήματα. Παίρνουν κυριολεκτικά οτιδήποτε αξίας, που σημαίνει πληροφορίες πιστωτικών καρτών, προσωπικές πληροφορίες και πολλά άλλα. Στο σκοτεινό δίκτυο όλα αυτά αγοράζονται, πωλούνται ή διαπραγματεύονται.
Υπάρχουν επίσης επιχειρηματικές συναλλαγές που είναι παράνομες και δεν μπορούν να διεξαχθούν στον επιφανειακό ιστό. Για μια τιμή οτιδήποτε μπορεί να πουληθεί στο Dark Web. Όπλα, ναρκωτικά, Εμπορία Ανθρώπων (Trafficking) , διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων, εμπόριο άγριων ζώων , την ενοικίαση ενός εκτελεστή και εμπόριο οποιοδήποτε είδους διεστραμμένης πορνογραφίας, οτιδήποτε είναι παράνομο.


Το Dark Web έχει γίνει μια μεγάλη ηλεκτρονική αγορά για παράνομα αγαθά , και χρησιμοποιεί τις ίδιες τεχνικές με τις μεγάλες εταιρείες του internet όπως το Amazon και το eBay, όπως οι αξιολογήσεις αγοραστών και πωλητών.
Οι συναλλαγές σε αυτήν την κρυμμένη οικονομία πληρώνονται συχνά με κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin και τα φυσικά προϊόντα συνήθως αποστέλλονται με ανωνυμία.
Δεν είναι όλα στο όμως Dark Web παράνομα. Στην πραγματικότητα, ο σκοτεινός ιστός συμβάλλει μόνο σε ένα μικρό κομμάτι του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Υπάρχουν χώρες όπου τα συμβατικά κοινωνικά δίκτυα για μας αλλά και τα ΜΜΕ είναι μπλοκαρισμένα και λογοκριμένα από τα κυβερνητικά καθεστώτα και οι πολίτες των χωρών αυτών επικοινωνούν και δημοσιοποιούν τα λάθη των κυβερνήσεων τους. Οι δημοσιογράφοι συχνά χρησιμοποιούν τον σκοτεινό ιστό για να επικοινωνούν με πηγές που θέλουν να προστατεύσουν. Είναι πιο ασφαλές για μεταφορά προσωπικών δεδομένων.
Πηγή: