12 μέρες εξέγερσης στο Εκουαδόρ...


 
Την 1η Οκτωβρίου ο Μορένο, ο άνθρωπος που παρέδωσε συν τοις άλλοις τον Ασάνζ, ανακοινώνει σκληρά μέτρα λιτότητας. Ο κόσμος του Εκουαδόρ ξεσηκώνεται. Ολόκληρη η χώρα ήταν κυριολεκτικά σε κατάσταση πολέμου.
Η κυβέρνηση Μορένο φεύγει απ’ την πρωτεύουσα του Εκουαδόρ και προσπαθεί να καταστείλει την εξέγερση με κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Ο στρατός σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο δεν κατέστειλε αλλά προστάτεψε τους διαδηλωτές από τις δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας.
Μετά από 12 μέρες σκληρών συγκρούσεων ο απολογισμός ήταν 7 νεκροί και 1.340 τραυματίες. Οι αυτόχθονες φυλές που συμμετείχαν ενεργά στην εξέγερση τοποθέτησαν οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους και κατέλαβαν αρκετές εγκαταστάσεις εξόρυξης και επεξεργασίας πετρελαίου. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να παγώσει σχεδόν το 70% της παραγωγής. Το υπουργείο οικονομικών κατελήφθη από τους διαδηλωτές. Στο σημείο αυτό ο Μορένο συναντήθηκε με τους διαδηλωτές, απέσυρε τα μέτρα λιτότητας και συμφωνήθηκε να υπάρξει πιο αυστηρή φορολόγηση των πλουσίων.
E.
Πηγή: