Μία οικογένεια μάχεται για την αποποινικοποίηση της ευθανασίας στην Ισπανία...

Μία οικογένεια μάχεται για την αποποινικοποίηση της ευθανασίας στην ΙσπανίαΜία οικογένεια από την Ισπανία, παρουσίασε 185.000 υπογραφές στο Συνέδριο των Αντιπροσώπων με σκοπό να απαιτήσει ένα νόμο που θα αποποινικοποιεί την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Έναν νόμο που είναι για την ώρα μπλοκαρισμένος από το Λαϊκό Κόμμα και το κόμμα των Ciudadanos.

 
Πίσω απ’όλα αυτά κρύβεται μία ιστορία βαθύτατης αγάπης, στην οποία μία οικογένεια αποφασίζει να υποστηρίξει ένα αγαπημένο της πρόσωπο – συγκεκριμένα, την Maribel Tellaetxe – στην απόφασή της να σταματήσει να ζει, να σταματήσει τον πόνο… ακόμα κι αν αυτό θα σημάνει το χαμό της.
Μετά την παράδοση των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν μέσω της κλίσης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, καταφέραμε να συνομιλήσουμε με τoν Txema Lorente, τα λόγια του οποίου εκφράζουν μία μεγάλη συμπόνοια και μία βαθειά αγάπη για την σύζυγό του Maribel. Μαζί με τα παιδιά τους Daniel και David, διεκδικούν το δικαίωμα να αποφασίσουν να σταματήσουν τον πόνο. Στο πλευρό τους, έχουν τη συμπαραστάτη τον Marcos Ariel Hourmann, έναν γιατρό που καταδικάστηκε το 2009 επειδή βοήθησε μία ασθενή που του είχε ζητήσει να πεθάνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει το γιατρό.
Η Maribel Tellaetxe, νοσεί εδώ και 12 χρόνια από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μία ασθένεια που ήδη πήρε την μητέρα της. Στην παρούσα στιγμή, δεν αναγνωρίζει πια τον σύζυγό της, ούτε και τα παιδιά της και υποφέρει απερίγραπτα. Πριν από αρκετά χρόνια, συνέταξε και υπέγραψε μία διαθήκη στην οποία υπογράμισε ξεκάθαρα πως όταν πια δεν θα αναγνωρίζει τους πιο δικούς της ανθρώπους, να τη βοηθήσουν οι ίδιοι να πεθάνει. Έτσι ζήτησε από τον σύντροφο της ζωής της Txema και τα δύο τους παιδιά Daniel και David να της υποσχεθούν πως θα σεβαστούν την επιθυμία της.
Το πρωινό της 11ης Φεβρουαρίου 2019, η οικογένεια παρουσίασε στο Συνέδριο των Αντιπροσώπων, 185.000 υπογραφές απαιτώντας νόμο που θα επιτρέπει την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην περίπτωση που ένας ασθενής, πλήρης πνευματικών και νοητικών δυνατοτήτων, το ζητήσει.
Κάπου εδώ, αξίζει να σταθούμε σε μερικά από τα λόγια που είπαν τα παιδιά της Txema…Ο Daniel συγκεκριμένα, κατήγγειλε μπροστά στις κάμερες: Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, η μητέρα μου είναι αποκλεισμένη από την ιδιωτική φυσική και πνευματική ακεραιότητα εξ’αιτίας ενός νόμου που την υποχρεώνει να υποφέρει κάτι που είναι ενάντια στην επιθυμία της. Αναφερόμενος στα δύο κόματα (το Λαϊκό και το κόμμα των Ciudadanos) που μπλοκάρουν το νόμο είπε μεταξύ άλλων: Mας επιβάλλουν τους όμοιούς τους, τις θρησκείες τους σαν να είμαστε ιδιοκτησία τους… Το Ισπανικό κράτος δεν είναι θρησκευτικό. Πολλοί όμως κανόνες και νόμοι που το διέπουν, είναι βασισμένοι πάνω σε μία ηθική και μία δεοντολογία που έχει επιβάλλει η Καθολική Εκκλησία… Μου φαίνεται εντελώς απάνθρωπο το ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε και να δεχθούμε την επιθυμία κάποιων να ζήσουν δίχως πόνο και βάσανα.
Ο David επιπροσθέτως, υπενθύμισε απ’την πλευρά του ότι, ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει ποινές φυλάκισης για εκείνους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ένα άτομο, όπως η Maribel, να πεθάνει με αξιοπρέπεια.
Τα στενά συγγενικά πρόσωπα συνόδεψε, μεταξύ άλλων, η οικογένεια του εκπλιπόντος Luis de Marcos που πάλεψε μέχρι το θάνατό του για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας, βουλευτές και πολιτικοί από διάφορες πολιτικές παρατάξεις, ο γιατρός Marcos Ariel Hourmann και κάποιες ενώσεις όπως η »Derecho a Morir Dignamente» (Δικαίωμα σ’έναν αξιοπρεπή θάνατο) και »Remontado el Vuelo» (Ανεβαίνοντας στην πτήση).
—————————–
Μετάφραση από τα γαλλικά για την ελληνική Pressenza: Ανδρέας Παπαγγελόπουλος.
Πηγή: