Διατηρούν τον «υποκατώτατο» μισθό στα προγράμματα ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ!



Να καταργηθεί ΑΜΕΣΑ το όνειδος του «υποκατώτατου»
των 490 και 427 € (μεικτά) αντίστοιχα!

Ιδού η διάταξη !
(παρ. ΙΔ, υποπαρ.ΙΔ.1 παρ.5 ν. 4152/2013)


 
Ι.Σύμφωνα με την υπ’αριθ. 4241/1027/2019 (ΦΕΚ Β 173/30-1-2019) απόφαση  που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο νέος νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας χωρίς ηλικιακή διάκριση, καθορίζεται από 1-2-2019 ως εξής:
α.για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός στα 650 € (μικτά) και
β.για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 € (μικτά).
Επίσης, στην ανωτέρω υπουργική απόφαση διατυπώνεται εντελώς προκλητικά ότι η νέα διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου διέπεται από τους δευτερομνημονιακούς νόμους 4046/2012, 4093/2012, 4127/2013 και 4172/2013 που προβλέπουν τη νέα διαδικασία καθορισμού (από την κυβέρνηση και όχι από τα Συνδικάτα!).

ΙΙ.Η παραπάνω απόφαση όμως, είτε σκοπίμως είτε από άγνοια, παρέλειψε την κατάργηση του «υποκατώτατου» μισθού των 490 € (μεικτά) και 427 € (μεικτά) αντίστοιχα για τους άνω και κάτω των 25 ετών εργατοϋπαλλήλους στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα που, σύμφωνα με τον ν. 4152/2013 (παρ. ΙΔ, υποπαρ.ΙΔ.1 παρ.5, σελ. 1619 του ΦΕΚ), αναφέρονται στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από τους πόρους του ΕΣΠΑ για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών με απασχόληση των ανέργων απευθείας σε Δήμους και Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπως σε σχολεία και νοσοκομεία.
Η πιο βάρβαρη και ονειδιστική διάταξη ολόκληρου του μνημονιακού εργασιακού συστήματος που οδήγησε στην απόλυτη εκμετάλλευση χιλιάδες, νέους κυρίως, εργατοϋπαλλήλους υπό το πρόσχημα της συμμετοχής στα ανωτέρω προγράμματα και που συνεχίζει να ισχύει σήμερα, αναφέρει κατά λέξη τα εξής:
«5.Οι καθαρές αμοιβές ορίζονται κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, σε 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες από 490,00 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και σε 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 427,00 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών. Εκτός από τα παραπάνω καταβαλλόμενα ποσά, οι δικαιούχοι φορείς δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν οποιαδήποτε άλλη παροχή ή ενίσχυση στους ωφελούμενους.».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε ευρύτατα και με σχολαστικότητα αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη διάταξη της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης) εκμεταλλευόμενη τη φθηνή εργατική δύναμη εκατοντάδων χιλιάδων νέων εργατοϋπαλλήλων και μοιράζοντας αφειδώς την φτώχεια στους νέους εργαζόμενους.
Αυτή ήταν η «πύρρεια» νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα για τη μείωση της ανεργίας!!
Αυτή ήταν και η βασική αιτία που εκατοντάδες χιλιάδες νέοι μας, στην πλειονότητά τους εξειδικευμένοι, προσοντούχοι και προικισμένοι, έφυγαν στο εξωτερικό!
Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει ΑΜΕΣΑ αυτή την εκμεταλλευτική και βάρβαρη νομοθετική ρύθμιση της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες νέους σε καθεστώς εργασιακής ειλωτείας, αφού, πίσω από την προσχηματική συμμετοχή των νέων στα ποικιλώνυμα προγράμματα (που χρηματοδοτούνται κυρίως από πόρους της ΕΕ) υποκρύπτονται οι αγριότερες μορφές εκμετάλλευσης της νεανικής εργατικής δύναμης και σύγχρονα συστήματα μεταφοράς πλούτου υπέρ του ευρωπαϊκού και διεθνούς κεφαλαίου, που αποτελούν χαρακτηριστικά τού άκρατου και βίαιου καπιταλιστικού νεοφιλελευθερισμού!

Πηγή: