Ρωσία-Κίνα συγκαλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας για την Συμφωνία των Πρεσπών...

ρωσία
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες την προσεχή εβδομάδα Ρωσία και Κίνα (δύο από τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη με δικαίωμα βέτο) προχωρούν στην πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην οποία θα ζητήσουν την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.


Η Ρωσία δεν θέλει την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ενώ η Κίνα δεν επιθυμεί την ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ στην περιοχή.
Άλλωστε η Κίνα, έχει καίρια συμφέροντα στην περιοχή και γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να έχουν την παντοδυναμία διότι θα επιχειρήσουν να εκδιώξουν την κινεζική παρουσία από την Ελλάδα μαζί με την προσπάθεια αποδυνάμωσης της ρωσικής επιρροής από τα Βαλκάνια
Συγκεκριμένα, η Ρωσία και η Κίνα, θα αναφερθούν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και στο αποτυχημένο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος, που εξέφρασε τη βούληση των πολιτών καθώς και σε εκβιασμούς βουλευτών για την έναρξη των συνταγματικών αλλαγών.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει νομική εξουσία να αποφασίζει για τέτοιες συμφωνίες, αλλά αναμένεται ότι η πρωτοβουλία αυτή θα έχει μαζική στήριξη από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ,  πριν  προωθηθούν οι συνταγματικές τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν για το νέο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας.
Αυτό που περιμένουν όλοι να δουν είναι πόσες χώρες θα τεθούν πίσω από ένα τέτοιο νομικό έγγραφο που θα προέρχεται από τον ΟΗΕ και θα ακυρώνει στην πράξη τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Πηγή: