Τι λέει ο συνταξιούχος που δικαιώθηκε για την κατάργηση των δώρων του...

Παράνομη έκρινε το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης την κατάργηση των δώρων στις συντάξεις για τον 70χρονο συνταξιούχο Οδυσσέα Τσολογιάννη και αποφάσισε να του επιστραφούν συνολικά 11.184 ευρώ από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). «Πάντα ελπίζω, πιστεύω ότι δεν είναι διεφθαρμένοι οι δικαστές, υπάρχουν και έντιμοι δικαστές» είπε ο 70χρονος συνταξιούχος, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.


Ο Οδυσσέας Τσολογιάννης ανέφερε πως κινήθηκε δικαστικά εναντίον του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, διότι «αρχικά έπαιρνα 2000 ευρώ, μου έκοψαν αμέσως τα δώρα, 4.000 ευρώ, και έφτασα σήμερα να παίρνω ένα χιλιάρικο, ενώ η επικουρική μου από 562 ευρώ έφτασε σήμερα τα 130 ευρώ. Αυτό είναι η κατάντια».
Επισήμανε δε ότι στην αρχή «μόνος μου κατέθεσα την πρώτη αγωγή και απορρίφθηκε, διότι δεν είχα δικηγόρο, έτσι προβλέπει ο νόμος. ‘Όμως στη συνέχεια, πήρα δικηγόρο και τελικά έλαβαν υπόψιν και την πρώτη αγωγή και συνδικάστηκε με τη δεύτερη αγωγή που κατέθεσα μέσω του δικηγόρου μου. Ο ΕΦΚΑ θα μου επιστρέψει 6.689 ευρώ και το ΕΤΕΑΕΠ 4.445 ευρώ, ενώ περίπου 100 ευρώ θα λάβω για ηθική βλάβη, για το διάστημα από 1/1/2013 έως 23/7/2015».
Ο κ. Τσολογιάννης θεωρεί μάλιστα «ότι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν έφεση από τον ΕΦΚΑ, διότι η απόφαση στηρίχθηκε σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» και τόνισε πως θα συνεχίσει να καταθέτει αγωγές «διότι συνεχίζουν ακόμα και στους νόμους που δικαιώθηκα, να μου κρατάνε χρήματα έτσι οι αποδείξεις έρχονται με μειωμένη σύνταξη».
Ο 70χρονος συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος, πολύτεκνος, έκανε έκκληση προς όλους τους συνταξιούχους, να προχωρήσουν σε αγωγές εναντίον του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, υπογραμμίζοντας ότι κατά την άποψη του «θα δικαιωθούν σίγουρα διότι δεν είναι αμφίβολο το αποτέλεσμα. Είναι υποχρεωμένο το δικαστήριο να λαμβάνει υπόψιν άλλες αποφάσεις, να βαδίζει στο ίδιο σκεπτικό. Αυτή η απόφαση είναι προδικαστική και θα βγουν και γι’ αυτούς αποφάσεις δικαίωσης».
Κατά της παραπάνω απόφασης ο ΕΦΚΑ έχει ασκήσει έφεση και η υπόθεση θα εξεταστεί το προσεχές διάστημα, σε δεύτερο βαθμό, από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Νομικοί επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο και για άλλους συνταξιούχους, που προσέφυγαν με ανάλογες διεκδικήσεις στη Δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ