Απολιθώματα 558 εκ. ετών από το παλαιότερο γνωστό ζώο...

Perierga.gr - Απολιθώματα 558 εκατομμυρίων ετών ανήκουν στο παλαιότερο γνωστό ζώο
Μια απολιθωμένη μορφή ζωής που υπήρχε πριν από 558 εκατομμύρια χρόνια αναγνωρίστηκε ως το παλαιότερο γνωστό ζώο, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Τα απολιθώματα που αποκαλύφθηκαν, ανήκουν σε ένα ζώο που ονομάζεται Dickinsonia, που είχε μήκος έως 1,4 μέτρα, οβάλ επίπεδο σχήμα και αποτελούσε μέρος της περίεργης πανίδας της λεγόμενης Εδιακάριας περιόδου. Τα πλάσματα αυτού του είδους έζησαν πριν από 575 έως 541 εκατομμύρια χρόνια και προηγήθηκαν κατά 20 εκατομμύρια χρόνια της Κάμβριας «έκρηξης» των πιο πολύπλοκων ζώων στον πλανήτη μας.
Τα ζώα της Εδιακάριας περιόδου χαρακτηρίζονται «παράξενα σαν από άλλο πλανήτη» και γι’ αυτό είναι αβέβαιη και αμφισβητούμενη η θέση τους στο δέντρο της ζωής.
Στο απολίθωμα βρέθηκαν στην ουσία μόρια λίπους, όπως χοληστερόλης, μιας ουσίας που υπάρχει στους οργανισμούς των ανθρώπων και των ζώων. Η ανακάλυψη αυτού του απολιθώματος, που έγινε σε μία απομονωμένη περιοχή κοντά στη Λευκή Θάλασσα, επέτρεψε στους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν ότι το Dickinsonia ήταν ζώο, και μάλιστα το παλαιότερο γνωστό ζώο.
Οι παλαιοντολόγοι δεν μπορούσαν με βεβαιότητα να καταλήξουν για πολλά χρόνια κατά πόσο τα πλάσματα της Εδιακάριας περιόδου – τα οποία έζησαν μετά τα βακτήρια και πριν από τα «σύχγρονα» ζώα (αρθρόποδα, σκώληκες κ.ά.) – πρέπει να θεωρούνται τα παλαιότερα ζώα στη Γη ή κάποιοι άλλοι οργανισμοί, όπως μύκητες, πρώτιστα ή γιγάντιες αμοιβάδες. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη επιβεβαιώνει πλέον, ότι επρόκειτο για ζώα και απαντάει σε ένα ερώτημα που για χρόνια προκαλούσε διαμάχες στην επιστημονική κοινότητα.
«Τα μόρια λίπους που βρήκαμε στο απολίθωμα, αποδεικνύουν ότι τα ζώα ήταν μεγάλα ήδη πριν από 558 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε έως τώρα», δηλώνει ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science«.


Πηγή: