Το παλαιότερο σύνταγμα του κόσμου γράφτηκε στην Αφρική...

Αφρικανικές ιστορίες προς ανακάλυψη. 4- Η Χάρτα του Manden, τα ανθρώπινα δικαιώματα τον 13ο αιώναΤο παλαιότερο σύνταγμα του κόσμου γράφτηκε στην Αφρική από τον βασιλιά Sundiata Keita, ο οποίος έζησε από το 1190 έως το 1255. Ο πατέρας του, Narhe Magan, αποδέχτηκε το γάμο με μια γυναίκα με καμπούρα με το όνομα Sologon Konde για να εκπληρώσει μια προφητεία που προέβλεπε τη γέννηση ενός μεγάλου άνδρα από την ένωσή τους. 

 
Το παιδί γεννήθηκε καμπουριασμένο και ανάπηρο. Μετά το θάνατο του πατέρα του, ένας ετεροθαλής αδελφός, ο Sumaouru Kante, πήρε την εξουσία και ο Sundiata και η μητέρα του εξορίστηκαν στο χωριό Nema, στο μικρό βασίλειο του Manden, αποτελούμενο από τέσσερις οικογένειες – τις Sarakole, Soso, Traore και Manden.
Ο Sundiata ξεπέρασε την αναπηρία του και έγινε ένας μεγάλος πολεμιστής. Μετά από έναν πόλεμο με τον ετεροθαλή αδελφό του, ανακήρυξε τον εαυτό του Αυτοκράτορα του Manden και ίδρυσε την ισχυρή αυτοκρατορία του Μαλί, η οποία κυβέρνησε ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής Αφρικής για αιώνες. Ωστόσο, μετά τη νίκη του, κουρασμένος από τόση βία και χάρη στη συμβουλή μιας ομάδας σοφών, αποφάσισε το 1236 να δημιουργήσει ένα σώμα νόμων, που ονομάστηκε η Χάρτα του Manden, η οποία διακηρύχθηκε στο Kouroukan Fouga. Αργότερα μεταφέρθηκε ως προφορική παράδοση από τους Malinké, μια ομάδα κυνηγών και από τους Griot, αφρικανικούς νομάδες. Ο Sundiata πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες το 1255, αλλά άφησε στο λαό του μια κληρονομιά πολύ προηγμένων ιδεών για την εποχή του, πολλές από τις οποίες είναι ακόμα και σήμερα επαναστατικές.
Οι Δυτικοί ιστορικοί δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν τη Χάρτα του Manden, αλλά τη δεκαετία του ‘70 ο ιστορικός και εθνογράφος Yousouf Tata Cisse από το Μαλί την αντέγραψε. Το 2009, η UNESCO την πρόσθεσε στον κατάλογο της Άυλης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η Χάρτα αποτελείται από 44 άρθρα και υποδιαιρείται σε 7 κεφάλαια. Διακηρύσσει αρχές όπως η κοινωνική ειρήνη μέσω της διαφορετικότητας, το απαραβίαστο του ανθρώπου, η σημασία της εκπαίδευσης, η ακεραιότητα της πατρίδας, το δικαίωμα στη διατροφή, η κατάργηση της δουλείας για όλες τις φυλές, η ελευθερία έκφρασης, το ελεύθερο εμπόριο, η ισότητα των φύλων, το ποινικό καθεστώς περιορισμού, η προστασία του περιβάλλοντος και η ισότητα ενώπιον του νόμου.
Ακολουθεί ένα σύντομο απόσπασμα:
Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στη ζωή. Καμία ζωή δεν είναι ανώτερη από άλλη.
Ο σεβασμός των άλλων είναι ο κανόνας και η ανοχή πρέπει να είναι η αρχή.
Η ματαιοδοξία είναι ένα σημάδι αδυναμίας και η ταπεινότητα είναι ένα σημάδι μεγαλείου. Θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μαζί και θα βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη.
Κανείς δεν πρέπει να προσβάλλει τις γυναίκες, είναι οι μητέρες μας. Πέρα από την καθημερινή τους εργασία, οι γυναίκες πρέπει να συμπράττουν στη διαχείρισή μας.
Σεβαστείτε την οικογένεια, τη φιλία και τους γείτονές σας.
Μην ταπεινώνετε τον εχθρό σας, γιατί εάν το κάνετε, θα θεωρηθείτε δειλοί.
Η εκπαίδευση της νεολαίας είναι ευθύνη ολόκληρης της κοινότητας. Ο καθένας πρέπει να φροντίζει τα παιδιά και να τα διορθώνει.
Τα ψέματα που διαρκούν 40 χρόνια θα θεωρούνται αλήθεια. Δεν θα γίνονται αναφορές για παλαιές καταγγελίες.
Κανείς δεν θα φιμώνει τον γείτονά του και θα τον πουλάει. Η ύπαρξη της δουλείας τελειώνει σήμερα.
Το πνεύμα είναι ελεύθερο και μπορεί να πει ό,τι θέλει.
Το διαζύγιο είναι νόμιμο και χορηγείται κατόπιν αιτήματος ενός από τους δύο συζύγους κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες: τρέλα ενός από τους συζύγους, μη εκπλήρωση των καθηκόντων του συζύγου (εξασφάλιση επαρκών μέσων διαβίωσης), μη εκπλήρωση των συζυγικών υποχρεώσεων και έλλειψη σεβασμού των πεθερικών.
Σεβαστείτε τον λόγο της τιμής.
Υπάρχουν πέντε τρόποι για να αποκτήσετε πλούτο: αγορά, δωρεά, ανταλλαγή, εργασία και κληρονομιά. Άλλοι τρόποι είναι παράνομοι. Υπάρχει μόνο μια εξαίρεση: η κλοπή λόγω πείνας δεν είναι έγκλημα, αν ο κλέφτης παίρνει μόνο αυτό που χρειάζεται.
Τα δάση πρέπει να διατηρηθούν για την ευτυχία όλων. Πριν κάψετε έναν θάμνο, σηκώστε το κεφάλι και κοιτάξτε την κορφή των δέντρων.
Τα κατοικίδια ζώα πρέπει να περιορίζονται σε κλουβιά μόνο προσωρινά ή όταν είναι απαραίτητο για τη γεωργία και πρέπει να απελευθερώνονται αμέσως μετά τη συγκομιδή.
Όποιος παραβιάζει αυτούς τους κανόνες θα τιμωρείται.
Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της τήρησης των νόμων.
Μετάφραση από τα Αγγλικά: Pressenza Athens


Πηγή: