Περί ευθύνης...

Αποτέλεσμα εικόνας για πυρκαγια στην αττικηΓράφει ο Κλεισθένης.
Ήδη έχω αναρτήσει τις δηλώσεις του Τσίπρα για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την τραγωδία. Σχολίασα "και λοιπόν";


Τι σημαίνει πρακτικά η ανάληψη πολιτικής ευθύνης; Μήπως θα ξαναζωντανέψουν οι δεκάδες που κάηκαν ζωντανοί; Μήπως θα αναστηθούν τα πεύκα που κάηκαν;
Μήπως θα αυτοαναγερθούν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που έγιναν παρανάλωμα;
Κατηγορηματικά ΟΧΙ.

Τι νόημα έχει λοιπόν η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης; ΚΑΝΕΝΑ.

Η παραίτηση είναι η για την περίσταση ενδεδειγμένη πολιτική πράξη. Αδιαπραγμάτευτα.

Όταν καρεκλάτοι κύριοι αναλαμβάνετε θέσεις ευθύνης δεν θέλουμε να μας δηλώσετε μετά τις τραγωδίες ότι αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη, θέλουμε να δράσετε έτσι ώστε να αποφευχθεί η τραγωδία.

Ας γίνω πιο συγκεκριμένος.
Καρεκλάτε κύριε αρχηγέ του πυροσβεστικού σώματος. Η υποεκτίμηση των δεδομένων μπορεί να γίνει από προπονητή ποδοσφαιρικής ομάδας, ο οποίος παρεμπιπτόντως απολύεται μετά την ήττα, χωρίς να έχει προξενήσει θανάτους και καταστροφές.  ΌΧΙ από αρχηγό της πυροσβεστικής.
Αν ξέραμε ότι ο εκάστοτε αρχηγός θα υποεκτιμούσε τα δεδομένα τότε (κυνικό αλλά απαραίτητο) θα τοποθετούσαμε στην θέση του αρχηγού έναν απλό εργαζόμενο των 480 ευρώ.

Η θέση που κατέχετε και που ελπίζω να σας αφαιρεθεί σύντομα, δεν επιτρέπει λάθη. Μα τα λάθη είναι ανθρώπινα, θα πει κάποιος. Ναι αλλά γιαυτό έχουμε αρχηγό της πυροσβεστικής που συνεπικουρείται από πλειάδα συμβούλων και επιστήμονες που δίνουν τα δεδομένα έτσι ώστε ο εκάστοτε αρχηγός να μην κάνει λάθη. Σπίτι σας λοιπόν.

Το ίδιο και για τον αρχηγό της αστυνομίας, του λιμενικού και κάθε ανευθυνοϋπεύθυνου. Σπίτια σας.

Αν υπήρχαν σχέδια αποφυγής της τραγωδίας και δεν ακολουθήθηκαν τότε κατά την ταπεινή μου γνώμη υπάρχουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες, ας αποδοθούν. Αν δεν υπήρχαν σχέδια για αποφυγή της τραγωδίας τότε τι να πω. Αδυνατώ και να το φανταστώ.

Έχω ξαναγράψει ότι για τις τραγωδίες των τελευταίων μηνών, και όχι μόνο, δεν φταίει ο καιρός αλλά ο κακός σας ο καιρός.

Επιπρόσθετα, το τι έχει ειπωθεί τις τελευταίες 'μέρες δεν μπορεί να το συλλάβει ανθρώπου νους. Ότι μαλακία του κατέβει λέει καθένας που έχει βήμα και μικρόφωνο.

Ακούσαμε πχ τον Τόσκα να λέει ότι δεν βρίσκει κάποιο λάθος στις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού. Τότε γιατί θρηνούμε δεκάδες θύματα.

Ακούσαμε τον αρχηγό της πυροσβεστικής να λέει ότι θα ξανάκανε ακριβώς τις ίδιες ενέργειες αν γύριζε ο χρόνος πίσω. Ευτυχώς από κληρονομικότητα τα μαλλιά μου είναι ακόμη στη θέση τους. ΝΤΡΟΠΗ.

Ακούσαμε δημοσιογραφίσκους να λένε και στην Ιαπωνία σε καταστροφικά συμβάντα υπάρχουν θύματα, μάλιστα ο γελοίος δημοσιογραφίσκος τα απαρίθμησε, είπε εκατό νεκροί. Συνεχίζοντας είπε, στην Ιαπωνία όπου ο λαός είναι εκπαιδευμένος και η κρατική μηχανή δουλεύει ρολόι. 

Τι λες ρε υπάνθρωπε ανόητο παπαγαλάκι. Αν δεν ήταν ο λαός εκπαιδευμένος και αν η κρατική μηχανή δεν δούλευε ρολόι θα είχαμε πολύ περισσότερους νεκρούς. Για να μην αριθμολογώ θα πω ότι θα είχαμε εκατόν ένα νεκρούς. Η εκπαίδευση του Ιαπωνικού λαού και η σωστή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού έσωσε τουλάχιστον έναν άνθρωπο. Λίγο είναι; Μία ανθρώπινη ζωή είναι αμελητέα. ΡΕ ΟΥΣΤ.

Και ένα πικρόχολο τελευταίο σχόλιο. Άκουσα ότι θα γίνει διερεύνηση απ' την δικαιοσύνη για τα αίτια και τις ευθύνες. Τελικά εγώ θα σας πω ποιος φταίει. Φταίει ολοκληρωτικά ένας πυροσβέστης που αρνήθηκε να κατουρήσει την φωτιά για να την σβήσει.-