Το τέρας του σεξουαλικού τουρισμού...


 Παιδιά τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τουρίστες. Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι πιθανότερο να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από ντόπιους κατοίκους παρά από ξένους τουρίστες που κάνουν σεξουαλικό τουρισμό, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη ειδικοί στο θέμα της διακίνησης ανθρώπων.



Το προφίλ ενός παιδόφιλου δεν είναι πλέον ο λευκός, πλούσιος μεσήλικας που προέρχεται από χώρα της Δύσης, αλλά ταξιδιώτες σε επιχειρηματικά ταξίδια, μετανάστες εργάτες ή και ντόπιοι που κάνουν τουρισμό στη χώρα καταγωγής τους, ανακοίνωσαν ειδικοί στη Διεθνή Διάσκεψη για την Προστασία του Παιδιού στα Ταξίδια και στον Τουρισμό, που διεξήχθη στην Μπογκοτά.
Ο αριθμός των παιδιών που είναι θύματα διεθνών κυκλωμάτων διακίνησης και σωματεμπορίας εκτιμάται παγκοσμίως σε 1,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.

Ο σεξουαλικός τουρισμός ενισχύεται από τις φθηνές αεροπορικές μετακινήσεις, το Ίντερνετ και την τεχνολογία των κινητών όπως είναι οι εφαρμογές μηνυμάτων στα smart phones που παρέχουν τη δυνατότητα στους δράστες να εντοπίζουν ευάλωτα παιδιά και να διακινούν πορνογραφικό υλικό διατηρώντας την ανωνυμία τους, είπαν οι ειδικοί στη διάσκεψη.
"Το τέρας δεν είναι το ίδιο που ξέραμε πριν από μερικά χρόνια. Το προφίλ (των δραστών) έχει αλλάξει τόσο πολύ ώστε χρειάζεται να είμαστε σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση", δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού της Κολομβίας Σάντρα Χάουαρντ.

Καθώς ο τουρισμός γιγαντώνεται τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος και καθίσταται όλο και πιο ευάλωτη η θέση των παιδιών, δήλωσε η Χάουαρντ στο Ίδρυμα Thomson Reuters.
"Κάποιοι δράστες είναι ξένοι, αλλά η πλειονότητα είναι ντόπιοι επισκέπτες ή τουρίστες από την περιφέρεια", δήλωσε η Ντόροθι Ρότζγκα, η επικεφαλής της οργάνωσης κατά της διακίνησης παιδιών ECPAT International.
Σε έκθεσή της το 2016 η ECPAT αναφέρει ότι οι δράστες δεν είναι καταδικασμένοι παιδόφιλοι αλλά πιθανότερα καιροσκόποι που πιστεύουν ότι θα γλιτώσουν.

Τα σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος παιδιών πυροδοτούνται από ένα αίσθημα ασυλίας και κοινωνικής ανοχής, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα χαμηλά ποσοστά καταδίκης, εξηγεί η Ναζάτ Μαάλα Μζιντ, η επικεφαλής της δύναμης κρούσης με στόχο τον τερματισμό της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στα ταξίδια και στον τουρισμό.

Ντόπιοι κάτοικοι που γνωρίζουν ποια είναι τα συνηθέστερα μέρη σεξουαλικού τουρισμού --από τους ρεσεψιονίστ ξενοδοχείων μέχρι τους οδηγούς λεωφορείων και ταξί-- μπορούν να βοηθήσουν καταγγέλλοντας το έγκλημα, λέει από την πλευρά της η Κάρεν Αμπούντινεν, η επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Παιδιού της Κολομβίας (ICBF).
Η ίδια μάλιστα χαρακτηρίζει "συνεργούς" όσους γνωρίζουν και "κάνουν τα στραβά μάτια".
Την τελευταία διετία, η ICBF έχει βοηθήσει 662 παιδιά, κυρίως κορίτσια, τα οποία έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης για εμπορικούς σκοπούς στην Κολομβία, συμπλήρωσε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: