Η δεξιά κερδίζει τις εκλογές στην Καταλονία, οι αυτονομιστές όμως θα σχηματίσουν κυβέρνηση...

Η δεξιά κερδίζει τις εκλογές στην Καταλονία, οι αυτονομιστές όμως θα σχηματίσουν κυβέρνηση
Η πτέρυγα νέων του Φράνκο, οι Πολίτες (Ciudadanos), επικράτησαν στις εκλογές της Καταλονίας, που προκλήθηκαν μετά τη διάλυση της αυτόνομης κυβέρνησης – που είχε μονόπλευρα διακηρύξει ανεξαρτησία – από την Ισπανική Κυβέρνηση.

 
Με ένα πολύ ψηλό συμμετοχής του εκλογικού σώματος, περίπου 82%, οι Πολίτες κατέλαβαν το 25,48% των ψήφων που ισοδυναμεί με 37 έδρες. Για να σχηματιστεί κυβερνητικό σχήμα χρειάζονται 68 έδρες.

Το 2015, οι Μαζί για το Ναι (Juntos por el Sí), είχαν κερδίσει 62 έδρες και είχαν σχηματίσει συγκυβέρνηση με το κόμμα Ενωμένη Λαϊκή Υποψηφιότητα (CUP), το οποίο συνεισέφερε 10 έδρες. Τα δύο αυτά κόμματα που τότε είχαν κάνει συμμαχία, αυτή τη φορά χωρίστηκαν  και οι Μαζί για την Καταλονία, έλαβαν 34 έδρες ενώ το κόμμα Αριστερή Καταλανική Δημοκρατία (ERC) πήρε 32 έδρες. Έτσι φαίνεται να έχουν τον απαραίτητο αριθμό εδρών για να ανακηρύξουν τον Carles Puigdemont ξανά Πρόεδρο της Καταλονίας.

Το Λαϊκό Κόμμα του Mariano Rajoy υπέστη τη χειρότερη εκλογική ήττα της ιστορίας του, καθώς μόλις που ξεπέρασε το 4% των ψήφων και έλαβε 3 έδρες, 8 λιγότερες από το 2015. 

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός εισέπραξε με αυτόν τον τρόπο το πολιτικό κόστος της βάρβαρης καταστολής που διέταξε.
Το κόμμα των Σοσιαλιστών βελτίωσε τα ποσοστά του και πέτυχε ένα 14%, ενώ το CUP έχασε 6 έδρες και ίσα ίσα θα μπορέσει να συνεισφέρει με 4 έδρες, στην περίπτωση που για μια ακόμα φορά θα κάνει συμμαχία με τους αυτονομιστές.

Το κόμμα της Δημάρχου της Βαρκελώνης, Ada Colau, που ονομάζεται η Κοινή μας Καταλονία (Cataluña en Común), και είναι σύμμαχος του Ισπανικού Podemos, ενώ έχασε περίπου 40.000 ψήφους, σε επίπεδο εδρών έχει μόλις 3 έδρες λιγότερες, αποδυναμώνοντας λίγο την ομάδα που δεν υπερασπιζόταν ούτε την ανεξαρτησία της Καταλονίας ούτε την Ισπανική ενότητα, το σώμα του αποκαλούμενου συνταγματικού μπλόκου.

Mariano Quiroga.  Πηγή: