Μας ρώτησε κανείς εάν θέλουμε να γίνουμε ήρωες;


Αλίμονο στην Ευρώπη που έχει ανάγκη από ήρωες. 

Από δημοσιεύματα του τύπου ενημερωθήκαμε ότι ο κ. Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αναγορεύτηκε τη Δευτέρα επίτιμος διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος. 
 
Κατά την απονομή του Μεγαλοσταυρού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «τρολάροντας» προφανέστατα τον κ Τιμερμάνς, υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή του στην υπεράσπιση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτοί είναι οι δύο πυλώνες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, τονίζοντας τη συμβολή του κ. Tίμερμανς στο μείζον ζήτημα των προσφύγων, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε «ο αρχιτέκτονας», στην κυριολεξία, της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Λίγες μέρες πριν, στο ίδιο κλίμα «τρολαρίσματος», η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την υποψηφιότητα του κ. Μουζάλα για τη θέση του επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, του υπουργού που παρά την μακρά του κινηματική η πορεία, η θητεία του στιγματίστηκε από την κακή οργάνωση του συστήματος υποδοχής των προσφύγων και την υποστήριξη της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με τις γνωστές τραγικές συνέπειες για τους πρόσφυγες.
Σε δύο πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που έδωσε αυτές τις ημέρες ο κ Τίμερμανς σε ελληνικά μέσα (Καθημερινή και ΣΚΑΙ) εμφανίστηκε λάβρος απέναντι στην Ελλάδα, κατηγορώντας τη γιατί δεν αξιοποιεί τη μεγάλη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που λαμβάνει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, «εκφράζοντας την απορία του, αλλά και την απογοήτευσή του για το γεγονός αυτό.» 

Δήλωσε ότι πολλές φορές «συμπάσχει με τους Δημάρχους των νησιών μας που νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, επειδή δεν έχουν την υποστήριξη που δικαιούνται», ενώ η Κομισιόν έχει χρηματοδοτήσει ΜΚΟ, Διεθνείς Οργανισμούς αλλά και τις ελληνικές αρχές».

Η συνέντευξη του στην Καθημερινή έχει τίτλο «Ήρωες είναι οι κάτοικοι του Αιγαίου» καθώς όπως αναφέρει «Παρά την ιδιαίτερη πίεση στην οποία βρίσκονται, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους» ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετακίνησης κάποιων μεταναστών από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα σημειώνει ότι «Οι μετανάστες πρέπει να μείνουν στα νησιά, παρά τις δύσκολες συνθήκες, καθώς η μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα θα έστελνε το λάθος σήμα, δημιουργώντας νέο κύμα αφίξεων.»

Το λάθος μήνυμα, εκείνη είναι όλη η ουσία. Να μην σταλεί στους μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία ή την Συρία το μήνυμα ότι εάν φτάσουν στην Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα αν συνεχίσουν εύκολα το ταξίδι τους. Με άλλα λόγια ο κ Τίμερμανς λέει αυτό που έλεγε ο ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας πριν από 4 χρόνια περίπου, επί κυβερνήσεως Α. Σαμαρά, τον Δεκέμβριο του 2013 όταν δόθηκε στην δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο όπου ακουγόταν μιλώντας σε ανώτερους αξιωματικούς να αναφέρει ότι «…..πρέπει να τους κάνουμε το βίο αβίωτο. Δηλαδή να ξέρει ο άλλος ότι όταν θα ‘ρθει στη χώρα αυτή θα καθίσει μέσα, δεν θα βγει έξω». Πριν ένα χρόνο σημειώναμε ότι αυτή φαίνεται να είναι η πολιτική της ΕΕ και δυστυχώς με τα λόγια του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν μας επιβεβαιώνει πανηγυρικά.
Μόρια, Δεκέμβριος 2015
Ήρωες λοιπόν οι νησιώτες, για τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αλλά τα νησιά πρέπει να μείνουν κλειστά μετατρέποντας τα σε σύγχρονα Αλκατράζ. Για να μην παραπονιόνται και πολύ οι νησιώτες η ΕΕ θα ρίξει κάποια σχετικά κονδύλια, αξιωματούχοι θα αγκαλιάσουν παιδάκια σε προσφυγικούς καταυλισμούς και μεγαλόσχημες ΜΚΟ θα συνεχίσουν το ανθρωπιστικό τους έργο. Σε γλαφυρά ντοκιμαντέρ θα αναδείξουμε τους άλλους ήρωες, τους γονείς που πέρασαν το Αιγαίο για να σώσουν τα παιδιά τους από τους βομβαρδισμούς στη Συρία, ενώ την ίδια ώρα οικογένειες Σύριων θα απελαύνονται προς την Τουρκία στα πλαίσια της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι οριακή με συνεχείς αφίξεις, προβλήματα σε υποδομές, χώρους που φιλοξενούν πολλαπλάσιους των δυνατοτήτων τους πρόσφυγες, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπαρκείς ιατρικές υπηρεσίες, βραδύτατες διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου και μετεγκατάστασης, θεσμικά εμπόδια στην μετακίνηση των ανθρώπων αυτών στην ενδοχώρα με αποτέλεσμα συνεχιζόμενες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και τη δίκαια αγανάκτηση των προσφύγων που φτάνουν σε ακραίες εκδηλώσεις όπως οι απεργίες πείνας.

Κανείς δεν θέλει να είναι ήρωας. Δεν θέλουμε όμως να είμαστε ήρωες, ούτε εμείς οι νησιώτες, ούτε οι πρόσφυγες. Δεν θέλουν οι νησιώτες να σώζουν ανθρώπινες ψυχές από τα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Δεν θέλουν οι νησιώτες να οργανώνουν κοινωνικές κουζίνες για να προσφέρουν καλύτερο φαγητό στους πρόσφυγες. Δεν θέλουν οι νησιώτες να προσφέρουν ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες για τους πρόσφυγες κάτι που οι μεγάλες ΜΚΟ που δέχονται απίστευτα κονδύλιά και προσφορές αδυνατούν να το κάνουν. Οι νησιώτες δεν θέλουν να είναι ήρωες, δεν θέλουν να λαμβάνουν βραβεία, δεν θέλουν να είναι υποψήφιοι για Νόμπελ, δεν θέλουν να συμμετέχουν σε ταινίες και ντοκιμαντέρ που εκθειάζουν την ανθρωπιστική προσφορά τους. Το μόνο που θέλουν οι νησιώτες είναι να μην υπάρχει προσφυγιά. Να μην αναγκάζονται αυτοί οι άνθρωποι να έρχονται στα νησιά μας για να σώσουν τις οικογένειες τους, να σώσουν τη ζωή τους. Δεν θέλουν και οι πρόσφυγες να γίνουν ήρωες, μια καλύτερη ζωή ζητάνε μόνο για αυτούς και τα μωρά τους. Το 2015 με 1 εκατ πρόσφυγες που πέρασαν από τα μέρη μας τα νησιά στάθηκαν όρθια και αποτελούν ακόμα για την Ευρώπη το «ξέπλυμα» για την ντροπή σε όσα έχουν κάνει, με ακραίο παράδειγμα την αδυναμία να υλοποιηθεί η συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Και εάν ξαναρχόταν το 2015, πάλι εκεί θα ήταν οι νησιώτες, μην περιμένοντας κανένα βραβείο, μην περιμένοντας εγκώμια ηρωισμού από τις Βρυξέλες.

«Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες» έγραψε πριν μερικές δεκαετίες ο Μπέρτολτ Μπρεχτ. Αλίμονο στην Ευρώπη που έχει ανάγκη από ήρωες θα πούμε σήμερα και τους ψάχνει στα νησιά του Αιγαίου…

του Μιχάλη Μπάκα aplotaria.gr