Το Bitcoin πιο ψηλά από τα 6000 $. (Το νόμισμα του μέλλοντος ή καπιταλιστική φούσκα;;;)...

Γιατί η αξία του Bitcoin μπορεί να πάει πολύ πιο ψηλά από τα 6.000 δολάρια.

Εάν κάποιοι νομίζουν ότι έχασαν την ευκαιρία να αγοράσουν Bitcoins πριν η τιμή τους εκτοξευτεί την Παρασκευή στα 6.000 δολάρια, ίσως αναθεωρήσουν εάν εμπιστευτούν ένα απλό διάγραμμα.

Τα πράγματα δεν έχουν να κάνουν όμως με μια απλή απόφαση. Η αξία του Bitcoin έχει αυξηθεί περισσότερο από 42% μέσα στον μήνα, ενώ έχει ανέβει κατά 20% μέσα σε τρεις μόνο μέρες. Κι όλα αυτά παρά τις συνεχείς  προειδοποιήσεις του αφεντικού της JP Morgan σχετικά με το κατά πόσο το ψηφιακό αυτό νόμισμα είναι μια φούσκα.
Ιστορικά, αυτό το οποίο οφείλει να κάνει ένας επενδυτής είναι, κατά τον Γουόρεν Μπάφετ, να αγοράζει φτηνά και να πουλάει ακριβά. Όμως το διάγραμμα του γνωστού στον επενδυτικό χώρο, JC Parets, δείχνει ότι οι προβλέψεις για την πορεία του ψηφιακού νομίσματος πάνε ακόμη ψηλότερα – για την ακρίβεια ως τα 7.400 δολάρια προτού δει την επόμενη σημαντική πτώση στην αξία του.
1 Το συγκεκριμένο διάγραμμα βασίζεται σε μια τεχνική ανάλυση, και όχι στην παραδοσιακή επενδυτική πρακτική κατά την οποία οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την πορεία μιας συγκεκριμένης μετοχής ή κάποιου άλλου περιουσιακού στοιχείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλα όσα προβλέπονται να είναι προϊόν μελλοντικών ευκαιριών. Στοιχείο το οποίο απεχθάνονται πολλοί επενδυτές.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μιλάμε για την αξία ενός προϊόντος το οποίο δεν συνδέεται με καμία επιχείρηση, κανένα άλλο νόμισμα ή περιουσιακό στοιχείο, ούτε καν με κάτι το οποίο μπορεί να του προσδώσει πρακτική αξία στην καθημερινότητά μας.
Αυτό στο οποίο βασίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό η ξέφρενη πορεία του Bitcoin είναι η φήμη που έχει δημιουργήσει γύρω από την αξία του, και ο ενθουσιασμός πολλών οι οποίοι προσβλέπουν σε αυτό μια επενδυτική ευκαιρία για να πλουτίσουν.
Σε αυτήν ακριβώς την περίπτωση, ο JC Parets, ως τεχνικός διαγραμμάτων αγορών και ιδρυτής της All Star Charts, παρατηρεί ότι η αξία του Bitcoin έχει ενισχυθεί ακολουθώντας το μοτίβο της ακολουθίας Φιμπονάτσι: ενός διάσημου μαθηματικού μοτίβου το οποίο συναντάται οπουδήποτε στη φύση. Από την εσωτερική σπείρα ενός κοχυλιού μέχρι ένα πεύκο.
Με βάση την ακολουθία Φιμπονάτσι, το μήκος του επόμενου τμήματος είναι ίσο με το άθροισμα των δύο προηγούμενων τμημάτων. Στο παραπάνω διάγραμμα του Parets, φαίνεται ότι η πορεία του Bitcoin ακολουθεί από το 2013 το ίδιο μοτίβο, κατά το οποίο κάθε νέο σκέλος αυξάνεται με βάση τους συγκεκριμένους μαθηματικούς υπολογισμούς.
«Μέχρι και την τελευταία δεκάρα», υποστηρίζει ο Parets και παραθέτει ένα ακόμη διάγραμμα.
2 Η πρόβλεψη αυτή θα συνεχίσει να έχει ισχύ, λέει ο Parets, μόνο εφόσον το Bitcoin κρατήσει την τιμή του πάνω από τα 4.700 δολάρια. Όσο το κάνει, λέει ο ίδιος, τότε μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 7.400 δολάρια, αν και για την ώρα προβλέπει ότι η αξία του θα σταθεροποιηθεί στα 6.500 δολάρια.
«Δεν με ενδιαφέρει καθόλου εάν η αξία του Bitcoin τριπλασιαστεί ή μηδενιστεί. Δεν με νοιάζει. Αλλά από την οπτική του ρίσκου-κέρδους, θα μου άρεσε πολύ να συνεχιστεί αυτό», είπε.
Το ζήτημα που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι οι προβλέψεις του Parets δεν έχουν κανένα χρονικό προσδιορισμό. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να γίνουν σε μια μέρα, ή ακόμη και σε μερικά χρόνια. Αρκεί να ακολουθεί το μοτίβο της ακολουθίας Φιμπονάτσι.

fortunegreece.com