Πλήγμα ενάντια στην ελευθερία των χρηστών: Το W3C προχώρησε στην υιοθέτηση του DRM...


Τον Ιούλιο, ο Διευθυντής τoυ  W3C (World Wide Web Consortium)   αγνόησε τις δεκάδες αντιρρήσεις των μελών του


 και προχώρησε στην δημοσίευση ενός προτύπου DRM (Digital Restrictions Management) χωρίς  συμβιβασμούς για την προστασία της προσβασιμότητας, της ασφάλειας και της έρευνας, της δυνατότητας αρχειοθέτησης και του ανταγωνισμού.
Το EFF άσκησε έφεση κατά της απόφασης, της πρώτης προσφυγής στην ιστορία του W3C, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα με βαθιά διαιρεμένη συμμετοχή. Το 58,4% της κοινοπραξίας ψήφισε να συνεχιστεί η δημοσίευση του DRM, και το W3C  ανακοίνωσε χθες την δημοσίευση του.  Αυτή είναι μια κακή μέρα για το W3C: είναι η ημέρα που εκδίδει ένα πρότυπο που έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει, αντί να ενδυναμώνει τους χρήστες του διαδικτύου, To W3C (κοινοπραξία του World Wide Web) είναι ένας οργανισμός υπεύθυνος για τα πρότυπα του web όπως η γλώσσα html και το CSS. Δεν είναι ένας επίσημος φορέας και τεχνικά δεν παράγει τυποποιήσεις. Στον οργανισμό μετέχουν πανεπιστήμια, ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρείες. Και πάντα η συζήτηση ήταν σε τεχνικό επίπεδο με στόχο την συναίνεση και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Με αυτή την απόφαση του το W3C, αποφάσισε να πάει κόντρα στις παραδόσεις του και το ίδιο το web και την ανοιχτότητα του. Με μια ισχνή πλειοψηφία πέρασε ένα πρότυπο που είναι ενάντιο στην ανοιχτότητα και τα δικαιώματα των χρηστών

Το EFF  μετά από αυτήν την απόφαση του W3C, δεν πιστεύει πλέον ότι τo W3C είναι ο κατάλληλος φορέας για την υπεράσπιση του ανοικτού παγκόσμιου ιστού και έκανε δήλωση αποχώρησης. Το παραπάνω δεν είναι μια αδιάφορη είδηση που αφορά μόνο τους ειδικούς. Το αποτέλεσμα της, τώρα που το W3C έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα θα το δούμε σύντομα όλοι μας όταν θα περιφράσσουν το δίκτυο οι πολυεθνικές και θα χάσουμε τις ελευθερίες μας. Αλλά αν το καταλάβουμε όλοι ίσως να μην είναι καθόλου αργά.


pressenza.com
Την επιστολή του Cory Doctorow για το DRM και την απόσυρση του EFF μπορείtε να την δείτε εδώ
Πηγές άρθρου: https://www.eff.org , boingboing.net , https://cerebrux.net