Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

FILIMUNDUS: «το εργασιακό οχτάωρο δεν είναι τόσο αποδοτικό όσο νομίζουμε»...


FILIMUNDUS: «το εργασιακό οχτάωρο δεν είναι τόσο αποδοτικό όσο νομίζουμε»
Δεκατέσσερα χρόνια καλά κρατεί το μοντέλο – και όχι πλέον πείραμα – της TOYOTA στη Σουηδία που δίνει εξάωρη εργασία με αποδοχές οχταώρου στο 1/3 περίπου των εργαζομένων της. Το ίδιο μοντέλο έχει εφαρμόσει και μια εταιρία που δημιουργεί applications, η FILIMUNDUS. «Το οχτάωρο εργασίας δεν είναι τόσο αποδοτικό όσο ευρέως νομίζουμε. Είναι μεγάλη πρόκληση να έχεις εστιασμένους τους ανθρώπους σε ένα αντικείμενο για 8 ώρες. Με το μέτρο του εξαώρου αυξάνουμε την παραγωγή μας, μειώνονται οι αναρρωτικές άδειες και οι εργαζόμενοι έχουν χρόνο να ασχοληθούν με την προσωπική τους ζωή, πράγμα που τους κάνει πιο ευτυχισμένους και πιο αποδοτικούς», λέει ο Linus Feldt, Διευθύνων Σύμβουλος της FILIMUNDUS.

Φαίνεται πως ο ιδιωτικός τομέας της Σουηδίας, που μπορεί – ειδικά στην παραγωγή – να έχει μετρήσιμες οικονομικές απολαβές, τολμά, αξιολογεί θετικά και υποστηρίζει το μέτρο, σε αντίθεση με τη δημοτική επιχείρηση του γηροκομείου που το δοκίμασε. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, με την έρευνα που έγινε στα δυο χρόνια εφαρμογής του μέτρου αποδείχθηκε η αποδοτικότητά του. 

Βρήκε όμως αντίθετο το νέο – δεξιάς πλειοψηφίας – δημοτικό συμβούλιο του Γκέτεμποργκ, που παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τα οφέλη του μέτρου, κυρίως στην ψυχολογική κατάσταση των ασθενών (ειδικά αυτών με άνοια) ως γενικότερο αποτέλεσμα εύρυθμης λειτουργίας του γηροκομείου και βελτιωμένης ψυχολογίας των νοσοκόμων, δεν το στηρίζει πια λόγο έλλειψης πόρων.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, μετά την υπογραφή του 4ου Μνημόνιου, οι εργοδότες κινούνται προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, εφαρμόζοντας το μέτρο των 32 Κυριακών με ανοιχτά καταστήματα, χρησιμοποιώντας το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό και μάλιστα εφευρίσκοντας τρόπους ώστε οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να ζητήσουν την επιπλέον άδεια που δικαιούνται αν δουλεύουν τις Κυριακές την υπόλοιπη εβδομάδα.

pressenza.com
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.