Ασημίνα Αρβανιτάκη: Η Ελληνίδα “Αϊνστάιν” (βίντεο)...

Ασημίνα Αρβανιτάκη: Η Ελληνίδα “Αϊνστάιν”

 H Ασημίνα Αρβανιτάκη είναι η πρώτη γυναίκα κάτοχος έδρας στο κορυφαίο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Perimeter στον Καναδά.





Ασημίνα Αρβανιτάκη: Η Ελληνίδα “Αϊνστάιν”
Η Ελληνίδα επιστήμονας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους ακαδημαϊκούς του Καναδά. Η Ελληνίδα φυσικός τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο “New Horizons in Physics” για το 2017. Αναγνωρίσθηκε για την πρωτοποριακή διεπιστημονική έρευνά της, η οποία γεφυρώνει τη θεωρία και το πείραμα στη σωματιδιακή φυσική, μέσα από μικρής κλίμακας πειράματα, που η ίδια έχει αναπτύξει.

Το χωριό του πατέρα της είναι η Κόκλα Μεσσηνίας κι εκεί ζούσε μέχρι 14 ετών. Πήγαινε στο Λύκειο στο Κοπανάκι, το οποίο απέχει πέντε χιλιόμετρα από την Κόκλα και κατόπιν πήγε στην Κυπαρισσία όπου εκεί τώρα είναι το πατρικό της. Έλαβε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.



“Όταν αποφοίτησα από το τμήμα Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, σκέφτηκα ότι μπορεί να ήμουν η μοναδική γυναίκα φοιτήτρια του τμήματος” δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη της.

Προτού εργαστεί για το Ινστιτούτο Perimeter, διετέλεσε επιστημονική συνεργάτης στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής του Στάνφορντ. Η Ασημίνα Αρβανιτάκη έχει περιγράψει την έρευνά της ως ευρεία και διεπιστημονική, πειραματιζόμενη με θεωρίες πέρα από το Καθιερωμένο Μοντέλο, συμπεριλαμβανομένων εννοιών όπως η υπερσυμμετρία, η σκοτεινή ύλη και οι επιπλέον διαστάσεις.

Ασημίνα Αρβανιτάκη: Η Ελληνίδα “Αϊνστάιν”

Η Ελληνίδα επιστήμονας εντάχθηκε στο δυναμικό του Ινστιτούτου Perimeter το 2014. Η νέα έδρα “Αρίσταρχος” συγχρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Perimeter και από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στόχος είναι αφενός να υποστηριχθεί η πρωτοποριακή έρευνα της κ. Αρβανιτάκη πάνω στη φύση του σύμπαντος και αφετέρου να ενισχυθούν οι δεσμοί του Ινστιτούτου με την Ελλάδα στο επίπεδο της έρευνας και της εκπαίδευσης-επιμόρφωσης νέων επιστημόνων.

Η έδρα αυτή πήρε το όνομα της από τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό και αστρονόμο Αρίσταρχο τον Σάμιο. Ο Αρίσταρχος πρότεινε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος, θέτοντας τον Ήλιο και όχι τη Γη, στο κέντρο του γνωστού Σύμπαντος.

“Έχω εργαστεί στο Μπέρκλεϋ, στο Στάνφορντ, επισκέπτομαι το CERN κάθε καλοκαίρι, αλλά το Perimeter ήταν, ένας από τους οργανισμούς, όπου αισθάνθηκα ότι ως ερευνητής οι δυνατότητες μου ήταν ατελείωτες. Αν είχα μία ιδέα στο μυαλό μου και ήθελα να την υλοποιήσω, γνώριζα ότι θα έχω βοήθεια για να το πετύχω. Νιώθω ότι το περιβάλλον εδώ είναι απλά μεθυστικό”, δήλωσε η Ασημίνα Αρβανιτάκη.

Ασημίνα Αρβανιτάκη: Η Ελληνίδα “Αϊνστάιν”

Θα αφιερώσει την πενταετή θητεία της, στην προώθηση του δικού της έργου αιχμής και θα συμβάλλει στην εκπαίδευση και την κατάρτιση νέων στην Ελλάδα.

“Το μόνο που μπορώ να πω, ως κάποια που προέρχεται από ένα μικρό χωριό της Ελλάδας, είναι ότι αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν ονειρεύτηκα», δήλωσε ο Ελληνίδα ερευνήτρια προσθέτοντας ότι «το μόνο πράγμα που μπορώ ειλικρινά να πω είναι ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ για το προνόμιο που μου δίνεται να γίνω μέρος της ομάδας που προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα σε μια τέτοια ώρα ανάγκης”.

Ο Neil Turok, Διευθυντής του Ινστιτούτου Perimeter περιέγραψε την Α. Αρβανιτάκη ως μία εξαιρετική επιστήμονα και “ασυνήθιστη” φυσικό σωματιδίων.

“Οι ιδέες της γεφυρώνουν τη θεωρία και το πείραμα με νέους και δημιουργικούς τρόπους. Πρόκειται για ένα σπάνιο ταλέντο, σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ, σε μία περίοδο που ο τομέας βρίσκεται στο κατώφλι επαναστατικών εξελίξεων. Χάρη στην υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Ασημίνα θα έχει την ευκαιρία να επιδιώξει σημαντικές ανακαλύψεις” δήλωσε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου.


Η Δρ. Αρβανιτάκη έχει κάνει πληθώρα δημοσιεύσεων μεταξύ των οποίων είναι: “Ο ήχος της σκοτεινής ύλης: Ψάχνοντας για βαθμωτές μεταβλητές με ανιχνευτές Resonant-Mass”, “Τα τελευταία ίχνη της φυσικότητας”, “Ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων υψηλής συχνότητας με οπτικούς αισθητήρες” και “Η Φαινομενολογία της Θεωρίας TeV από ολογράμματα”.


dinfo.gr