Λίβανος. Απελπισμένοι Σύροι πρόσφυγες πουλάνε τα όργανά τους για να επιβιώσουν...

Απελπισμένοι Σύροι πρόσφυγες στο Λίβανο αναγκάζονται να πουλήσουν τα όργανά τους για να επιβιώσουν εκείνοι και οι οικογένειές τους. 
 
Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα για το εμπόριο οργάνων.

Ένας έμπορος οργάνων, μιλώντας στο BBC, αποκάλυψε ότι η δουλειά του γνωρίζει μεγάλη... άνθηση, εξαιτίας της απελπιστικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι Σύροι.

"Εκμεταλλεύομαι τους ανθρώπους, αυτό κάνω", παραδέχεται κυνικά ο έμπορος στο BBC. "Ξέρω ότι αυτό που κάνω είναι παράνομο, αλλά βοηθώ τους ανθρώπους, έτσι το βλέπω", λέει.

"Ο πελάτης αναζητά μια καλύτερη ζωή για εκείνον και την οικογένειά του, πολλοί από τους πελάτες μου θα είχαν πεθάνει έτσι κι αλλιώς", αναφέρει ο άνδρας με το όνομα Abu Jaafar.

Μεγάλη ζήτηση έχουν τα νεφρά, αλλά όπως αποκαλύπτει του ζητούν και άλλα όργανα: "Κάποτε μου ζήτησαν ένα μάτι και κατάφερα να βρω πελάτη που ήταν πρόθυμος να πουλήσει το μάτι του"...

Σαν μεσάζοντας, ο Abu Jaafar μεταφέρει τους... πελάτες του με δεμένα τα μάτια σε μυστική τοποθεσία, όπου ένας γιατρός κάνει την εγχείρηση σε αυτοσχέδιες κλινικές που συνήθως στήνονται σε μισθωμένους χώρους.

Μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι φροντίζουν τους απελπισμένους δωρητές για περίπου μία εβδομάδα, μέχρι να τους αφαιρεθούν τα ράμματα. "Τη στιγμή που αφαιρούνται τα ράμματα, δεν μας ενδιαφέρει πια τι θα απογίνουν. Δεν με νοιάζει αν θα πεθάνουν, πήρα αυτό που ήθελα"...