Οι πέντε μεγαλύτεροι απατεώνες της σύγχρονης ιστορίας...

Καθώς η αστυνομία αναζητεί τον άφαντο «σωτήρα-τρισεκατομμυριούχο» Αρτέμη Σώρρα, το insider.gr θυμάται πέντε διάσημους απατεώνες της σύγχρονης ιστορίας που έβγαλαν πολλά λεφτά εξαπατώντας τα θύματα τους. 

 
Όλοι έμειναν γνωστοί για τα ποσά που έβγαλαν μέσω απάτης αλλά κανείς δεν έγινε πιο "πλούσιος" από τον Ελλάνιο πολεμιστή από την Αχαΐα.

Τζορτζ Πάρκερ


Ένας από τους πιο διάσημους απατεώνες της Αμερικής έγινε γνωστός επειδή πούλησε πολλές φορές διάφορα μνημεία και τοπόσημα της Νέας Υόρκης. Το πιο συχνό «προϊόν» του ήταν η Γέφυρα του Μπρούκλιν, την οποία πουλούσε συνήθως σε ανυποψίαστους μετανάστες.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης συχνά πυκνά μάζευε διάφορους κακομοίρηδες που προσπαθούσαν να στήσουν διόδια στην γέφυρα. Μεταξύ άλλων ο Πάρκερ είχε πουλήσει –παραπάνω από μια φορές– το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και το Άγαλμα της Ελευθερίας.

 Η δράση του Πάρκερ έγινε τόσο γνωστή που πέρασε στην καθημερινότητα των Αμερικανών που χρησιμοποιούν φράσεις όπως «αν το πιστεύεις αυτό, τότε έχω μια γέφυρα να σου πουλήσω».

Καταδικάστηκε για απάτες με ισόβια κάθειρξη στη φυλακή Σινγκ Σινγκ. Πέρασε τα τελευταία οχτώ χρόνια της ζωής του φυλακισμένος και σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής ήταν ιδιαίτερα αγαπητός τόσο στους συγκρατούμενούς του όσο και στους φύλακες που πάντα απολάμβαναν τις ιστορίες με τα κατορθώματά του.

Τσαρλς Πόνζι


Το όνομα του Ιταλού που έφτασε το 1903 στις ΗΠΑ με 2,5 δολάρια στις τσέπες του και μέσα σε 15 χρόνια κατέληξε να ζει μέσα στα πλούτη θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην ιστορία. Και αυτό γιατί η μέθοδος με την οποία εξαπατούσε τα θύματά του για χρόνια αντιγράφτηκε από πολλούς τα μετέπειτα χρόνια με αποτέλεσμα να ονομαστεί «Σχήμα Πόνζι» ή «Πυραμίδα Πόνζι». Τι έκανε ο πανούργος Ιταλός;

 Πολύ απλά έφτιαξε μια επενδυτική εταιρεία η οποία υποσχόταν σε όποιους επενδύσουν αποδόσεις 50% επί των χρημάτων τους. Και στην αρχή ο Πόνζι έκανε πραγματικότητα την υπόσχεσή του. Μόνο που τα λεφτά που επέστρεφε δεν προέρχονταν από επενδύσεις, αλλά ήταν χρήματα από νέους επενδυτές ή και παλιούς επενδυτές που ήθελαν να επενδύσουν ξανά.

Αρχικά με τόση καλή φήμη ο κόσμος έτρεχε για να του δώσει τα λεφτά του. Ωστόσο, ήταν θέμα χρόνου μέχρι να καταλάβουν οι Αρχές τι γινότανε και να σκάσει η φούσκα. Εντέλει ο Πόνζι απελάθηκε στην Ιταλία και βρέθηκε να δουλεύει για το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών επί Μουσολίνι. Τελικά πέθανε μόνος και απένταρος στη Βραζιλία.

Βικτόρ Λουστίγκ


Ένας από τους πιο διάσημους τυχοδιώκτες της σύγχρονης ιστορίας ο «κόμης» Βικτόρ Λουστίγκ έμεινε γνωστός όχι μόνο επειδή πούλησε τον Πύργο του Άιφελ αλλά και επειδή από τις απατεωνιές του δεν γλύτωσε ούτε ο διαβόητος μαφιόζος Αλ Καπόνε. Όταν ο Λουστίγκ έμαθε ότι ο διάσημος Πύργος του Άιφελ έχριζε επισκευών πλαστογράφησε Γαλλικά κυβερνητικά έγγραφα τα οποία τον εξουσιοδοτούσαν να πουλήσει τον πύργο για παλιοσίδερα!

Τελικά κατάφερε να κάνει όχι έναν άλλα δύο εμπόρους μετάλλων να του δώσουν «μίζα» 200.000 δολάρια για να φροντίσει να πάρουν το συμβόλαιο με την Γαλλική κυβέρνηση. O Λουστίγκ συνέχισε την δράση του στις ΗΠΑ μέχρι που τον συνέλαβαν το 1935. Πέθανε στην φυλακή του Αλκατράζ.

Φρανκ Αμπαγκνέιλ


Ο Φρανκ Αμπαγκνέιλ έγινε γνωστός λόγω του νεαρού της ηλικίας που ξεκίνησε την παράνομη του δράση. Ξεκίνησε τις απάτες στα 16 του χρόνια όταν έφυγε από το σπίτι του μετά τον χωρισμό των γονιών του. Μέχρι την ηλικία των 21 είχε βγάλει περίπου 2,5 εκατ. δολάρια μέσω ακάλυπτων επιταγών.

 Το ίδιο διάστημα ταξίδευε παντού δωρεάν παριστάνοντας τον πιλότο, ενώ πολλές φορές έκανε τον δικηγόρο, τον γιατρό και τον καθηγητή πανεπιστημίου. Τελικά οι Αρχές κατάφεραν να συλλάβουν τον Αμπαγκνέιλ, ο οποίος βρέθηκε στην φυλακή.

Εκεί αφού μετά από τα πέντε από τα 12 χρόνια της φυλάκισης του έκανε στροφή 180 μοιρών στη ζωή του και ξεκίνησε να δουλεύει ως σύμβουλος τραπεζών για την καταπολέμηση της απάτης. Σήμερα ζει ελεύθερος και αρκετά πλούσιος με την δικιά του συμβουλευτική εταιρεία.

Η συναρπαστική ζωή του έγινε ταινία από τον Στίβεν Σπίλμπεγκ  με τον τίτλο «Πιάσε με αν μπορείς». στην οποία έπαιζε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και ο Τομ Χανκς.

Μπέρναντ Μάντοφ


Ο Μπέρναντ Μάντοφ είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος απατεώνας της σύγχρονης ιστορίας. Ήταν αυτός που τελειοποίησε την «Πυραμίδα Πόνζι» καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να προκαλέσει ζημιές άνω των 50 δισ. δολαρίων κυρίως σε πλούσιους εβραϊκής καταγωγής.

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους απατεώνες της λίστας που όσο δρούσαν κρατούσαν χαμηλό προφίλ ο Μάντοφ ήταν πασίγνωστος και αξιοσέβαστος χρηματιστής που μάλιστα είχε διατελέσει και πρόεδρος του Χρηματιστηρίου του Nasdaq.

Η σύλληψη του στις 11 Δεκεμβρίου του 2008 έγινε υπό τηλεοπτική κάλυψη με έκτακτα δελτία ειδήσεων στις ΗΠΑ. Από εκεί εκατοντάδες άτομα που ο Μάντοφ εξαπατούσε για χρόνια έμαθαν ότι τελικά είναι πάμπτωχοι και οι περιουσίες τους ανύπαρκτες. Τι έκανε ο Μάντοφ; Λίγο πολύ ότι έκανε και ο Πόνζι αλλά καλύτερα. Υποσχόταν να επενδύσει τα κεφάλαια των πελατών του που προέρχονταν από την αφρόκρεμα της αμερικανικής κοινωνίας στις διεθνείς αγορές.

Στην πραγματικότητα, τα χρήματα του πήγαιναν σε λογαριασμούς του στην τράπεζα Chase Manhattan. Όμως ο Μάντοφ ήταν προσεκτικός: αντί για αποδόσεις 50% και υποσχέσεις για γρήγορα χρήματα, προσέφερε αποδόσεις 10% με 12%, αλλά σταθερά με το αποτέλεσμα μετά από μερικά χρόνια κόσμος πρακτικά να τον παρακαλά για να διαχειριστεί τα χρήματα του. Εντέλει η απάτη αποκαλύφθηκε και ο Μάντοφ φυλακίστηκε με ποινή κάθειρξης 150 ετών που εκτίει έως και σήμερα.


insider.gr

Βοηθήστε την "Ιδεοπηγή", γράψτε ένα σχόλιο, διαδώστε τις αναρτήσεις...