Αξιωματούχος του ΟΗΕ παραιτείται αρνούμενη να αποσύρει έκθεση που αποκαλεί το Ισραήλ «καθεστώς απαρτχάιντ»...


Μια ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ παραιτήθηκε την Παρασκευή όταν της ζητήθηκε να αποσύρει μια έκθεση που κατηγορεί το Ισραήλ για επιβολή «καθεστώτος απαρτχάιντ» στους Παλαιστίνιους, λέγοντας ότι ”ισχυρά κράτη-μέλη” πίεσαν το σώμα και τον αρχηγό του με “άγριες επιθέσεις και απειλές.”

 
Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και Εκτελεστική Γραμματέας για την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για τη Δυτική Ασία (ESCWA), Rima Khalaf, ανακοίνωσε την παραίτησή της σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό αφότου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να κατέβει η έκθεση από την ιστοσελίδα ESCWA.

Ενώ η ιστοσελίδα για την έκθεση με τίτλο “Ισραηλινές πρακτικές προς τον Παλαιστινιακό Λαό και το ζήτημα του Απαρτχάιντ”, αφαιρέθηκε, η σύνδεση με την περίληψη της έκθεσης εξακολουθεί να είναι ενεργή στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ εδώ.

Η ESCWA, η οποία αποτελείται από 18 αραβικά κράτη, δημοσίευσε την έκθεση την Τετάρτη και είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που ένα σώμα του ΟΗΕ είχε καθαρά κατηγορήσει ότι το Ισραήλ ”έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς απαρτχάιντ που κυριαρχεί τον Παλαιστινιακό λαό στο σύνολό του.”

Το Ισραήλ απορρίπτει σθεναρά τον ισχυρισμό και παρομοίασε την έκθεση με το Der Stürmer – μια ναζιστική προπαγανδιστική δημοσίευση που ήταν έντονα αντισημιτική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχος του Ισραήλ, είπαν ότι ήταν εξοργισμένες και ζήτησαν να αποσυρθεί η έκθεση.

”Δεν βρίσκω και πολύ έκπληξη το γεγονός ότι τα εν λόγω κράτη μέλη, τα οποία έχουν τώρα κυβερνήσεις με ελάχιστο σεβασμό για τους διεθνείς κανόνες και τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα καταφύγουν σε εκφοβισμό όταν το θεωρούν δύσκολο να υπερασπιστούν παράνομες πολιτικές και τις πρακτικές τους”, έγραψε η Khalaf στον Γκουτέρες.


“Είναι φυσιολογικό μόνο για εγκληματίες να πιέζουν και να επιτίθενται εκείνους που υποστηρίζουν τον σκοπό των θυμάτων τους”, έγραψε η Khalaf στην επιστολή παραίτησης, την οποία είδε το Reuters, προσθέτοντας ότι στηρίζει την έκθεση ESCWA.

Η Πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χάλει, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι η παραίτηση της Khalaf ήταν κατάλληλη και ο Πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Danny Danon, είπε ότι ήταν ”εδώ και καιρό”.

”Αντι-Ισραηλινοί ακτιβιστές δεν ανήκουν στον ΟΗΕ”, είπε ο Danon είπε σε μια δήλωση.

“Οι οργανισμοί του ΟΗΕ πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά για την εξάλειψη ψευδούς και μεροληπτικής εργασίας, και επικροτώ την απόφαση του Γενικού Γραμματέα να αποστασιοποιήσει το καλό του γραφείο από αυτό”, είπε η Χάλει σε μια δήλωση.

Ενώ η έκθεση κατέβηκε από την ιστοσελίδα ECWAS, η Khalaf δήλωσε στους δημοσιογράφους: 

“Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, η έκθεση εκδόθηκε … και έχει επιπτώσεις. Τα κράτη μέλη έλαβαν αντίγραφα της παρούσας έκθεσης και είναι διαθέσιμη…”



Βοηθήστε την "Ιδεοπηγή", γράψτε ένα σχόλιο, διαδώστε τις αναρτήσεις...