Όταν προσβάλεις την μνήμη...


Μια δημόσια λειτουργός στην Αργεντινή απολύθηκε αφού βιντεοσκοπήθηκε να χορεύει κατά τη διάρκεια μιας γιορτής για το τέλος της χρονιάς στο γραφείο της, όπου βρισκόταν άλλοτε ένα από τα βασικά κέντρα βασανιστηρίων της
στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983).

Στο επίμαχο βίντεο, το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε τη 28η Δεκεμβρίου και κυκλοφορεί από τη Δευτέρα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, εικονίζεται η γυναίκα, η Καρίνα Νούνιες, μια διοικητική υπάλληλος της γραμματείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να χορεύει αρχικά ανάμεσα σε συναδέλφους της και κατόπιν πάνω σε ένα γραφείο.

Η γραμματεία αυτή καταλαμβάνει ένα μέρος της παλιάς Σχολής Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού
στο Μπουένος Άιρες. 


Πρόκειται για το πιο εμβληματικό κέντρο κράτησης και βασανιστηρίων διαφωνούντων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας. 

Τουλάχιστον 5.000 «εξαφανίστηκαν» επί των ημερών της χούντας· συχνά τους πετούσαν από αεροσκάφη στον Ρίο ντε λα Πλάτα.

Το 2004, ο άλλοτε στρατώνας μεταμορφώθηκε σε μουσείο μνήμης και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δημόσια λειτουργός απολύθηκε λόγω της «ανάρμοστης συμπεριφοράς της», σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γραμματεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ένωση φυλακισθέντων και οικογενειών εξαφανισθέντων της Αργεντινής έκρινε πως η ίδια η οργάνωση γιορτής για την Πρωτοχρονιά σε αυτό τον τόπο μαρτυρίου αποτελεί «νέα επίθεση εναντίον της μνήμης και της ιστορίας του λαού» της χώρας.

Βοηθήστε την "Ιδεοπηγή", γράψτε ένα σχόλιο, διαδώστε τις αναρτήσεις...