Όταν η ιατρική κάνει θαύματα...

Ένα μικρό ιατρικό θαύμα έφεραν εις πέρας γιατροί στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, οι οποίοι αφαίρεσαν επιτυχώς έναν σπάνιο όγκο βάρους 2,3 κιλών (!) από το πρόσωπο ενός 3χρονου κοριτσιού από την Βραζιλία.

 
Όλα ξεκίνησαν όταν οι γονείς της μικρής Melyssa Delgado έκαναν έκκληση για βοήθεια μέσω των social media, για να βρεθεί λύση και να σωθεί η ζωή της κόρης τους. Για καλή τους τύχη, την περίπτωσή τους είδε ο δρ Celso Palmieri Jr., βοηθός καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο Κέντρου Επιστημών Υγείας του Κρατικού Πανεπιστημίου της  Λουιζιάνα.

Αμέσως έσπευσε να εντοπίσει την οικογένεια και φρόντισε να κάνει όλες τις απαραίτητες επαφές, ώστε να καταστεί εφικτό να μεταβεί η μικρή Melyssa και οι γονείς της στις ΗΠΑ. Αρωγοί σε αυτό στάθηκαν ο δρ G.E. Ghali, πρόεδρος του πανεπιστημίου, και η μη-κερδοσκοπική οργάνωση Shreveport's Willis-Knighton Health System, με ιστορία φιλοξενίας ασθενών για σπάνιες χειρουργικές επεμβάσεις. Οι υπάλληλοι εκεί συμφώνησαν να παρέχουν στην οικογένεια στέγαση και να αναλάβουν το κόστος της νοσηλείας.

 Όταν η μικρή Melyssa έφτασε στις ΗΠΑ διαγνώστηκε με μύξωμα (myxoma), μιας πολύ σπάνιας και επιθετικής μορφής όγκου. Ο δρ Ghali δήλωσε σχετικά:

“Ο όγκος κατέστρεφε το σαγόνι της και είχε εκτοπίσει τη γλώσσα της. Η μικρή δεν μπορούσε να φάει καλά και θα έφτανε σε επίπεδα υποσιτισμού. Τα μυξώματα είναι πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Περίπου το 10% των μυξωμάτων πιστεύεται ότι είναι γενετικής προέλευσης (δηλαδή περνούν από γενιά σε γενιά στην ίδια οικογένεια) και ονομάζονται οικογενειακά μυξώματα”.

Χωρίς χειρουργική επέμβαση, η Melyssa θα χρειαζόταν σωλήνα σίτισης και ήταν περίπου ένα μήνα μακριά από το να μπλοκαριστεί εντελώς ο αεραγωγός αναπνοής της, επειδή ο όγκος πίεζε την γλώσσα προς το πίσω μέρος του λαιμού της.

 Τώρα η 3χρονη Melyssa αναρρώνει από την επιτυχή χειρουργική επέμβαση διάρκειας οκτώ ωρών, η οποία διεξήχθη τον Δεκέμβριο. Ο όγκος ζύγιζε πάνω από 2,3 κιλά σε ένα παιδί που πιθανότατα δεν ζύγιζε συνολικά πάνω από 12 κιλά, είπε ο δρ Ghali.

Πηγή: Iatropedia

Βοηθήστε την "Ιδεοπηγή", γράψτε ένα σχόλιο, διαδώστε τις αναρτήσεις...