Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Άλλη μία πληγή στην πολύπαθη Αφρική...

Η Σενεγάλη εισέβαλε στη Γκάμπια για να υποστηρίξει τον εκλεγμένο πρόεδρο.

Τα στρατεύματα της Σενεγάλης που βρίσκονταν στα σύνορα με την Γκάμπια, στο πλαίσιο της επιχείρησης
των κρατών της Δυτικής Αφρικής για να αναγκαστεί ο πρόεδρος της τελευταίας Γιαχία Τζαμέ να παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένος πρόεδρο Αντάμα Μπάροου, εισέβαλαν στο έδαφος της Γκάμπιας.

«Μπήκαμε στην Γκάμπια» ανέφερε ο συνταγματάρχης Άμπντου Ντιάγιε όταν ρωτήθηκε αν οι Σενεγαλέζοι στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα. 

Λίγο νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες της Δυτικής Αφρικής προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή διαδοχή στην Γκάμπια, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να επιχειρηθεί αρχικά με πολιτικά μέσα.

Το 15μελές Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που είχε υποβάλει η Σενεγάλη με το οποίο εκφράζει την πλήρη στήριξή του στην ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής) ώστε να διασφαλιστεί ότι θα γίνει σεβαστή η βούληση του λαού της Γκάμπιας, όπως αυτή εκφράστηκε στις προεδρικές εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου.

Πυρά ακούγονταν αργά το απόγευμα στο Καζαμάνς, στη νότια Σενεγάλη. 

 Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης μεταξύ των Σενεγαλέζων στρατιωτών και ανταρτών προσκείμενων στο Κίνημα των Δημοκρατικών Δυνάμεων του Καζαμάνς (MFDC) σε άλλα χωριά της περιοχής. 

Το MFDC, που μάχεται από το 1982 για την ανεξαρτησία της περιοχής, φέρεται ότι τάσσεται υπέρ του καθεστώτος του Τζαμέ.

Η θητεία του Τζαμέ έληξε επισήμως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Ο Μπάροου, που βρίσκεται στη Σενεγάλη για την ασφάλειά του, κατόπιν αιτήματος της ECOWAS, ορκίστηκε νέος πρόεδρος στην πρεσβεία της Γκάμπιας στο Ντακάρ. 

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, πολλοί Γκαμπιανοί βγήκαν στους δρόμους του Μπανζούλ για να γιορτάσουν. Η πρωτεύουσα μέχρι εκείνη την ώρα ήταν σχεδόν έρημη καθώς οι κάτοικοι φοβούνταν ότι θα ξεσπούσαν ταραχές.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι οι διαδηλωτές φώναζαν, χτυπούσαν τις κόρνες των αυτοκινήτων τους και επαναλάμβαναν το σύνθημα «Η Γκάμπια επέλεξε». 

Δεν παρατηρήθηκε κάποια επέμβαση από τους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

presspublica.gr

Βοηθήστε την "Ιδεοπηγή", γράψτε ένα σχόλιο, διαδώστε τις αναρτήσεις...
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 Σχόλια:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.