Αυστρία: Συζήτηση για απαγόρευση του καπνίσματος κάτω των18 ετών...

Έντονες συζητήσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο προκαλεί η πρόταση που κατέθεσε η Αυστριακή υπουργός Οικογένειας και Νέων, Σοφί Καρμάζιν, του συγκυβερνώντος, με τους σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, για την απαγόρευση
του καπνίσματος κάτω των 18 ετών, καθώς σε σχετικές έρευνες έχει επανειλημμένα διαπιστωθεί ότι η ηλικία στην οποία οι νέοι στην Αυστρία αρχίζουν το κάπνισμα είναι πολύ μικρή, μόλις στα ένδεκα τους χρόνια και πως στους δεκαπεντάχρονους νέους το ποσοστό των καπνιστών είναι στα κορίτσια 26% και στα αγόρια 24%.

Την ίδια πρόταση η Αυστριακή υπουργός είχε πρωτοπαρουσιάσει ήδη πριν σχεδόν δύο χρόνια, χωρίς στο μεταξύ να έχει συμβεί τίποτε, κυρίως λόγω του γεγονότος πως η προστασία των νέων υπάγεται στις αρμοδιότητες καθενός από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια με την κεντρική κυβέρνηση να μην μπορεί να προχωρήσει σε απαγορεύσεις ως προς την πώληση και χρήση προϊόντων καπνού.

Τέσσερα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια φέρεται να προτίθενται τώρα να αποδεχθούν μία ενιαία ρύθμιση του ζητήματος της απαγόρευσης του καπνίσματος σε ανηλίκους, ωστόσο διαφορές καταγράφονται μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον εκπρόσωπο του νεοφιλελεύθερου ΝΕΟΣ να διατείνεται σήμερα ότι "τη στιγμή που κάποιος πηγαίνει να ψηφίσει στα 16 χρόνια του, μπορεί να αποφασίζει και για ένα τσιγάρο".

Αντίθετα, το κόμμα των Πρασίνων χαιρετίζει με έμφαση την πρωτοβουλία της υπουργού Οικογένειας και Νέων, επισημαίνοντας πως πολλοί άρχισαν να καπνίζουν σε μικρή ηλικία και ανέπτυξαν ένα δυναμικό εθισμό, που δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν εύκολα, ενώ ταυτόχρονα ζητά να υπάρξουν επιπλέον μέτρα που θα δυσκολεύουν την πρόσβαση των νέων στο κάπνισμα.

Πιθανή συναίνεση των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων σε μία ενιαία ρύθμιση του θέματος απαγόρευσης του καπνίσματος κάτω των 18, προσδοκάται να υπάρξει κατά την προγραμματισμένη για το Μάρτιο διάσκεψη των εντεταλμένων τους για τη νεολαία.

Από την πλευρά της, η προερχόμενη από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Αυστριακή υπουργός Υγείας Σαμπίνε Ομπερχάουζερ, υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις της την αναγκαιότητα να επιτρέπεται το κάπνισμα μόνον άνω των 18 ετών, τονίζει ως ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει ευρύ προληπτικό έργο για να παρεμποδίζεται η έναρξη του καπνίσματος γενικότερα.

Με σχετικό νόμο για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στη γαστρονομία, που είχε ψηφίσει η αυστριακή Βουλή το Μάιο του 2015 και που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου του 2018, δίνεται πλέον οριστικό τέλος στο κάπνισμα στη γαστρονομία στην Αυστρία, έπειτα από μια μακρόχρονη συζήτηση που διαρκεί πάνω από δώδεκα χρόνια και που συνοδεύτηκε από μερικές ή μεταβατικές ρυθμίσεις.

Ο έως τώρα νόμος περί "προστασίας των μη καπνιστών" ισχύει στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και, έπειτα από μία μεταβατική περίοδο 18 μηνών, εφαρμόζεται με απόλυτη αυστηρότητα στην Αυστρία από την 1η Ιουλίου 2010.

Σύμφωνα με αυτόν το νόμο, που θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι τις 30 Απριλίου του 2018, όλες οι επιχειρήσεις γαστρονομίας στην Αυστρία (από εστιατόρια, καφέ, την ταβέρνα του χωριού μέχρι την ντίσκο) με χώρους μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα έχουν ελεύθερη επιλογή να λειτουργούν ως κατάστημα για καπνιστές ή μη καπνιστές.

Επιχειρήσεις με χώρους μεγαλύτερους των 50 τετραγωνικών μέτρων, που επιθυμούν να έχουν μικτή λειτουργία, για καπνιστές και μη καπνιστές, θα πρέπει να έχουν διαμορφώσει και να διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους, ίδιων διαστάσεων, σε διαφορετική περίπτωση είναι επιβεβλημένη αυτόματα η απαγόρευση του καπνίσματος και το κατάστημα λειτουργεί αποκλειστικά ως μη καπνιστών.

Θεωρητικά, η Αυστρία απαγόρευσε το κάπνισμα στα δημόσια κτίρια το 2005, αλλά η επιβολή του μέτρου τα προηγούμενα χρόνια γνώρισε πολλές ταλαντεύσεις, όμως στους χώρους εργασίας όπου υπάρχουν απαγορεύσεις για το κάπνισμα, αυτές τηρούνται από την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Πάντως, έρευνα που διενεργήθηκε στο παρελθόν, είχε διαπιστώσει πως, τελικά δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που κατέχει τα "πρωτεία" από άποψη καπνίσματος, αλλά η Αυστρία, στην οποία το ποσοστό καπνιστών στον πληθυσμό της, είναι το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και αυτό σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με την έρευνα, με ένα ποσοστό καπνιστών 36,3 % του πληθυσμού της, η Αυστρία βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 35%και την Ουγγαρία με 23,8%.

Βοηθείστε την "Ιδεοπηγή", διαδώστε τις αναρτήσεις...