Ξαναρχίζουν οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα...

Τη σταδιακή επανέναρξη από τις 15 Μαρτίου 2017 της επαναπροώθησης μεταναστών προς την Ελλάδα σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου προτείνει η Κομισιόν
θεωρώντας ότι η χώρας μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη λειτουργία του συστήματος ασύλου.

Η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα αφορά μόνο τους μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. και για τους οποίους θα είναι αποδεδειγμένο ότι εισήλθαν στο κοινοτικό έδαφος από την Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου 2017.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως η επιστροφή στη νομιμότητα του υφιστάμενου κανονισμού, θα συμβάλει σημαντικά στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστεί στο αυριανό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Τη σημαντική πρόοδο στη βελτίωση των συνθηκών για την υποδοχή και την καταγραφή των μεταναστών και τη λειτουργία του συστήματος ασύλου τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η ταυτοποίηση και η καταγραφή των μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα είναι πλέον στο 100% και ως εκ τούτου σήμερα κλείνει και η διαδικασία επί παραβάσει που είχε ανοίξει η Επιτροπή κατά της Ελλάδας το 2015. 

Ακόμη η Κομισιόν αναφέρει πως με αυτόν τον τρόπο θα ασκηθούν πιέσεις στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τον αριθμό των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα σε 2.000 το μήνα από τον Δεκέμβριο και στις 3.000 από τον Απρίλιο, δεδομένου ότι με την επανεκκίνηση των επιστροφών δεν θα υπάρχει πλέον κίνητρο για τους μετανάστες να διέρχονται παράνομα σε άλλα κράτη-μέλη, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσει η διαδικασία για την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. 

Η Επιτροπή έχει συμπεριλάβει στην πρότασή της κάποιες δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε σε περίπτωση που αυξηθούν και πάλι οι ροές σημαντικά, να μην πραγματοποιούνται οι επιστροφές. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα πρέπει για κάθε περίπτωση επιστροφής ξεχωριστά να δίνει το πράσινο φως, ενώ η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση για οποιαδήποτε αλλαγή της κατάστασης.

Σύμφωνα με πηγές, ευάλωτοι αιτούντες άσυλο, συμπεριλιμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων, δεν θα μεταφέρονται στην Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε πως η Αθήνα υποχρεούται σε όλους τους μετανάστες να παρέχει συγκεκριμένες εγγυήσεις σχετικά με τη μεταχείριση της οποίας θα τύχει κάθε άτομο που πρόκειται να μεταφέρει.
efsyn.gr

Αν βρήκατε το θέμα ενδιαφέρον , κοινοποιείστε το, διαδώστε το...