Ο μύθος της αποτοξίνωσης...

Συνεχώς βομβαρδιζόμαστε από εκκλήσεις να αποτοξινώσουμε το σώμα μας για να είμαστε πιο υγιείς. Δεν
υπάρχουν μόνο οι ειδικές τροφές που αν τις φάμε θα μας αποτοξινώσουν, ούτε μόνο τα ειδικά ποτά. Υπάρχουν τα ειδικά κλύσματα καφέ ή χλωρίνης (!), έμπλαστρα για όλα τα σημεία του σώματος, μέχρι και ειδκά εσώρουχα!
Όλα αυτά είναι στη διάθεσή μας για να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα και να ζήσουμε περισσότερο.
chris-james-detox
Αν ρωτήσεις κάποιον που αποτοξινώνεται ή που πουλάει προϊόντα αποτοξίνωσης να σου πει ποιες είναι οι τοξίνες που αφαιρούνται από το σώμα και σε τι ποσοστό πρέπει να αφαιρεθούν, μάλλον θα έρθεις αντιμέτωπος με εκκωφαντική σιωπή.
jusjus
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, Εντζαρτ Ερνστ, μας λέει πως υπάρχουν μόνο δύο ειδών αποτοξινώσεις. Το πρώτο είδος είναι η αποτοξίνωση που γίνεται σε άτομο που χρειάζεται κλινική φροντίδα διότι έχει υπερκαταναλώσει κάτι, όπως οι ναρκομανείς. Το άλλο είδος αποτοξίνωσης είναι αυτό που δεν κάνει απολύτως τίποτα, αλλά προϊόντα για αυτό πωλούνται συνεχώς και παντού.
Αν θέλουμε να δούμε το πρόβλημα πιο αναλυτικά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τον ορισμό της τοξίνης. Δηλαδή να καταλάβουμε τι είναι αυτό που πρέπει να βγει από το σώμα μας προκειμένου να είμαστε πιο υγιείς. Οι εταιρίες που προωθούν είδη αποτοξίνωσης δεν μπορούν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση. Ούτε ποιες τοξίνες πρέπει να αφαιρεθούν, ούτε σε τι ποσότητα ξέρουν. Επίσης δεν γνωρίζουν ποιες τοξίνες αφαιρεί το κάθε προϊόν που πουλάνε, εκτός και αν ένα προϊόν αφαιρεί όλες τις τοξίνες, οπότε το πρώτο ερώτημα παραμένει αναπάντητο.
handful-of-pills
Το επόμενο που θα πρέπει να απαντήσουμε είναι αν πραγματικά υπάρχουν χημικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να μας κάνουν κακό και τις οποίες, αν αφαιρέσουμε από το σώμα μας, θα είμαστε ωφελημένοι. Η απάντηση είναι ναι. Το θέμα όμως είναι πως δεν υπάρχουν «ένοχες» ή «αθώες» ουσίες, καθώς οποιαδήποτε ουσία, στη σωστή ποσότητα, μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα.
Ακόμα και το νερό, η πιο «αθώα» και «φυσική» χημική ένωση, αυτή την οποία όλοι την θεωρούν ως ότι πιο σημαντικό, σε μεγάλες ποσότητες, 5-8 λίτρα σε μια δόση, μπορεί να σκοτώσει. Για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα, τα πάντα μπορούν να μας κάνουν κακό, αν η δόση είναι αρκετά μεγάλη. Αντιστρόφως, ακόμα και το δυνατότερο δηλητήριο, αν η δόση του είναι αρκετά μικρή, είναι ακίνδυνο.
Αφού ξεκαθαρίσαμε αυτό το θέμα, πρέπει να δούμε το σώμα μας. Έχει κάποιο μηχανισμό με τον οποίο διώχνει τις ουσίες που μας κάνουν κακό; Έχει και μάλιστα δύο: τα νεφρά και το συκώτι. Και τα δύο αυτά όργανα αποβάλλουν τις ουσίες που είναι επιθυμητές και μας αποτοξινώνουν. Ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση, ο κανόνα της «μεγάλης δόσης» ισχύει, όπως βλέπουμε κάθε φορά που πίνουμε περισσότερο και μεθάμε διότι το συκώτι δεν προλαβαίνει να αφαιρέσει το αλκοόλ. Αν δε, συνεχίσουμε να πίνουμε, τότε κινδυνεύουμε να πεθάνουμε.
Το μεγάλο κόλπο των εταιριών που πουλάνε τέτοια προϊόντα είναι πως, εκτός από αποτοξίνωση, υπόσχονται και αύξηση της ενέργειας. Μιας και η αποτοξίνωσης δεν φαίνεται, διότι δεν γίνεται, τα προϊόντα αυτά περιέχουν κυρίως χυμούς και φρούτα που είναι πλούσια σε ζάχαρη ώστε να μας αυξήσουν την ενέργεια και να δούμε κάποιο αποτέλεσμα. Έτσι, ο καταναλωτής, υποθέτει πως η αύξηση της ενέργειας γίνεται χάρη στην αποτοξίνωση και πως το προϊόν λειτουργεί.
Στο επόμενο βίντεο θα δείτε πως μπορείτε να αποτοξινώσετε ένα…καρότο με ένα μηχάνημα κόστους $1000.


Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να δείχνει πως μια συγκεκριμένη τροφή μπορεί να μας αποτοξινώσει.
Συνεπώς καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η ιδέα της αποτοξίνωσης, όταν ξεφύγει από την ιατρική θεραπεία, είναι εντελώς άδεια και χωρίς νόημα.
Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κρατήσουμε από όλη αυτή την ιστορία είναι πως μια ισορροπημένη διατροφή μαζί με ένα καλό πρόγραμμα γυμναστικής, ίσως να είναι το καλύτερο εργαλείο για να ζήσουμε μια καλή ζωή χωρίς να χρειαζόμαστε αποτοξινώσεις. Τα παραμύθια που διάφοροι προσπαθούν να μας πουλήσουν είναι μόνο αυτό, παραμύθια.
greeksceptic
Περισσότερες πληροφορίες


Βοηθείστε την "Ιδεοπηγή", διαδώστε τις αναρτήσεις...