KPMG: Στο 1,2 τρισ. ευρώ έφθασαν τα κόκκινα δάνεια στην ΕΕ...

Σχεδόν μια δεκαετία έχει περάσει από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και οι τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβούλων KPMG, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ φθάνουν τα 1,2 τρισ. ευρώ. Πρόκειται για το 5,7% του συνόλου των δανείων που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Δεν αποτελεί έκπληξη βέβαια η διαπίστωση των ερευνητών ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα περισσότερα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς τους.Η KPMG θεωρεί ανησυχητική την αύξηση των κόκκινων δανείων την τελευταία διετία, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το 2014 είχε εκτιμήσει τις επισφαλείς πιστώσεις στην ΕΕ στα 880 δισ. ευρώ. 
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ κρίνει ένα δάνειο ως μη εξυπηρετούμενο αν έχουν παρέλθει 90 ημέρες από την τελευταία καταβολή δόσης από τον δικαιούχο. Το πρωταρχικό ζήτημα για τις τράπεζες είναι η αποδοτικότητα των χορηγήσεων δανείων. Σύμφωνα με την KPMG, η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων πιστώσεων και του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών είναι 1,2% στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ είναι κατά μέσον όρο 3%.
Το ζήτημα των κόκκινων δανείων δεν επηρεάζει μόνο τον τραπεζικό κλάδο, αλλά το σύνολο της οικονομίας. «Μια τράπεζα που έχει μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να χορηγήσει τις απαραίτητες πιστώσεις στις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Όμως η κάμψη των επενδύσεων και η δημιουργία λιγότερων θέσεων εργασίας φρενάρουν την ανάπτυξη», εξηγεί η ΕΚΤ.
Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές έχουν γίνει όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις τράπεζες, σημειώνει η KPMG. Διότι οι επενδυτές όχι μόνο θεωρούν αδιαφανείς τις διαδικασίες λειτουργίας των τραπεζών, αλλά επιπλέον αμφιβάλλουν για τις δυνατότητές τους να αυξήσουν την κερδοφορία τους. 
Το αποτέλεσμα είναι να πωλούν τραπεζικές μετοχές. «Ο τραπεζικός δείκτης Euro Stoxx Banks 600 έχει υποχωρήσει κατά 16,6% από την αρχή του τρέχοντος έτους, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50 που συντίθεται από τις 50 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες της Ευρωζώνης, υποχώρησε μόνο κατά 6,45%», υπογραμμίζει η γαλλική «Figaro».
Το τραπεζικό τοπίο δεν είναι, πάντως, εξίσου ζοφερό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνουν οι ειδικοί. «Οι περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, δηλαδή οι χώρες με τις πιο εύθραυστες οικονομίες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, πλήττονται περισσότερο από το φαινόμενο των κόκκινων δανείων. Στις χώρες αυτές το 2015 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν στο 6,3%, στο 18% και στο 34,7% αντιστοίχως», αναφέρουν οι ερευνητές της KPMG επικαλούμενοι στοιχεία της ΕΚΤ. Και προσθέτουν ότι «την ίδια χρονιά στη Γαλλία και στη Γερμανία τα αντίστοιχα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 4,2% και 2,3%».
Τα στοιχεία της KPMG (όπως και της ΕΚΤ) αφορούν την χρονιά που πέρασε. Διότι εφέτος στην Ελλάδα πάνω από ένα στα δύο χορηγηθέντα δάνεια έχει «κοκκινίσει» - υπολογίζεται ότι συνολικά δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ επί συνόλου χορηγήσεων περίπου 205 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα.