Χιλιάδες χρήστες του Facebook κάνουν «check in» για να υποστηρίξουν... φυλή Ινδιάνων...

Χιλιάδες υποστηρικτές μιας φυλής Ινδιάνων στις ΗΠΑ
και ακτιβιστών που μάχονται κατά της κατασκευής ενός αγωγού πετρελαίου στη Βόρεια Ντακότα στράφηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σε μια προσπάθεια να μπερδέψουν την αστυνομία, καθώς πιστεύουν ότι χρησιμοποιεί το Facebook για να εντοπίζει τους διαδηλωτές.

Περισσότεροι από 4.600 χρήστες του Facebook έγραψαν χθες Δευτέρα βράδυ ότι βρίσκονται στο Standing Rock Indian Reservation, κοντά στο σημείο που κατασκευάζεται ο αγωγός πετρελαίου Dakota Access, χωρίς στην πραγματικότητα να βρίσκονται εκεί.

Το τοπικό αστυνομικό τμήμα διέψευσε ότι χρησιμοποιεί τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να ελέγχει πού βρίσκονται οι διαδηλωτές και πρόσθεσε ότι οι ενέργεια αυτή των υποστηρικτών των ακτιβιστών δεν ήταν απαραίτητη.

«Το αστυνομικό τμήμα της κομητείας Μόρτον δεν παρακολουθεί ποιος αναφέρει στο Facebook ότι βρίσκεται στον καταυλισμό όπου γίνονται οι διαδηλώσεις ή οπουδήποτε αλλού. 

Ο ισχυρισμός αυτός, η φήμη αυτή είναι απολύτως ψευδής», δήλωσε η Ντονέλ Πρέσκι εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος.

Η φυλή Standing Rock Sioux και άλλοι ακτιβιστές λένε ότι ο αγωγός πετρελαίου απειλεί ιερούς τόπους των Ινδιάνων, αλλά και τις πηγές του πόσιμου νερού. 

Αντίθετα οι υποστηρικτές του έργου αυτού απαντούν ότι θα είναι πιο ασφαλές και λιγότερο κοστοβόρο να χρησιμοποιείται αυτός ο αγωγός, αντί να μεταφέρεται το πετρέλαιο με φορτηγά ή με τραίνο. Ο αγωγός μήκους 1.885 χιλιομέτρων κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία εταιρειών υπό την Energy Transfer Partners LP.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που έγραψαν στο Facebook ότι βρίσκονται στον καταυλισμό στη νοτιοδυτική Βόρεια Ντακότα φαίνεται ότι στην πραγματικότητα ήταν αλλού.

Παραδόξως, οι ίδιοι οι διαδηλωτές που βρίσκονται στον καταυλισμό μπορούν με δυσκολία να κάνουν χρήση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης καθώς τα κινητά τους τηλέφωνα δεν έχουν καλό σήμα στην περιοχή. Για να καταφέρουν να επικοινωνήσουν μέσω των τηλεφώνων τους αναγκάζονται να ανέβουν σε έναν λόφο, τον οποίο έχουν ονομάσει λόφο του Facebook.

Παράλληλα διάφορες εκδοχές του όρου «check in at Standing Rock» ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών που αναζητήθηκαν χθες στο Facebook, ενώ περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συζητούσαν για το θέμα αυτό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Την προηγούμενη εβδομάδα 142 διαδηλωτές κατά του αγωγού συνελήφθησαν από την αστυνομία επειδή είχαν δημιουργήσει έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας σε ιδιωτικό χώρο.

Χθες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και σε τράπεζες. 

Δώδεκα άνθρωποι συνελήφθησαν στο Σαν Φρανσίσκο επειδή πραγματοποιούσαν διαδήλωση στο Citigroup Center, σύμφωνα με τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων, ενώ άλλοι διαδηλωτές κατέλαβαν τον προθάλαμο του Wells Fargo Center στη Σολτ Λέικ Σίτι.

 imerisia