Μαύρα μαντάτα για τις γερμανικές τράπεζες...

Αντιμέτωπος με σωρεία προβλημάτων βρίσκεται ο ισχυρός άντρας της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, o Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche
Bank, John Cryan.

Τα προβλήματα αυτά ξεκινούν από το δυσθεώρητο κόστος που απαιτείται για να «καθαρίσει» από τις νομικές της περιπέτειες η γερμανική τράπεζα κι εκτείνονται ως το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, το οποίο «μηδενίζει» την κερδοφορία της Deutsche Bank.

Και υπάρχει ακόμη μια σειρά προκλήσεων, την οποία συμμερίζεται το σύνολο του γερμανικού τραπεζικού συστήματος.
AdTech Ad

«Η Deutsche Bank έχει πολλά προβλήματα, τα οποία καλείται να διαχειριστεί, αλλά η μεγάλη αλήθεια είναι πως το γερμανικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει πολλά… ρήγματα», δηλώνει ο Martin Wilhelm, ιδρυτής της IfK GmbH, με συνολικά υπό διαχείριση assets άνω των 600 εκατ. ευρώ και έδρα στο Κίελο. «Η κατάσταση για τις γερμανικές τράπεζες είναι δύσκολη», προσθέτει.

Το τραπεζικό σύστημα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης στηρίζεται πάνω σε «ορδές» καταθέσεων, οι οποίες ενισχύουν τον «πόνο» των αρνητικών επιτοκίων, ενώ την ίδια ώρα ο ολοένα και εντεινόμενος ανταγωνισμός «ροκανίζει» την κερδοφορία τους.

Υπό το πρίσμα αυτό, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η απόφαση του Cryan να ακυρώσει την εμφάνισή του, σήμερα Δευτέρα, σε οικονομικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη, στο οποίο θα μιλούσε για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος. 

Τελικά, χαιρετισμό από την πλευρά της Deutsche Bank, αντί του Cryan, θα απευθύνει ο οικονομικός διευθυντής της γερμανικής τράπεζας, Marcus Schenck.



«H γερμανική αγορά είναι κατακερματισμένη», δηλώνει ο Lutz Roehmeyer, manager της Landesbank Berlin Investment. «Η Γερμανία διαθέτει αυτή τη στιγμή περισσότερες από 1.400 αποταμιευτικές και συνεργατικές τράπεζες, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στην κερδοφορία των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της Deutsche Bank και της Commerzbank», εξηγεί, για να προσθέσει πως οι νέες συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού που διαμορφώνονται, ενισχύουν την ανάγκη για νέο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο, με στόχο, όπως έχει ήδη δηλώσει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bundesbank, Andreas Dombret, τη βιώσιμη κερδοφορία.



Υπενθυμίζεται άλλωστε εδώ πως οι γερμανικές τράπεζες είναι από τους μεγαλύτερους «επικριτές» των μέτρων που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να τονώσει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και να μειώσει το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι δύσκολο πλέον για τις τράπεζες να θωρακίσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια», σχολιάζει ο Hans-Walter Peters, πρόεδρος της γερμανικής ένωσης τραπεζών (BdB).



Ταυτόχρονα, οι γερμανικές τράπεζες έχουν και μια ακόμη «ακριβή» παράδοση: Το εργατικό δυναμικό που απασχολούν γεννά περιορισμένα έσοδα συγκριτικά με το κόστος που απαιτείται για τις απολαβές τους, σχολιάζει ο Wilhelm της IfK.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Deutsche Bank επιχειρεί να μειώσει το κόστος, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητά της, μέσω της απόφασής της να περικόψει 9.000 θέσεις εργασίας. 

Από αυτές, οι 4.000 θέσεις εργασίας αφορούν αποκλειστικά τη Γερμανία. 


insider.gr