Πρόωρο τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ζητούν οι Γερμανοί Σοφοί...

Σχόλιο του Κλεισθένη: Ευρωλιγούρια, ακούτε;
Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εφαρμόσουν
διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρηθεί η οικονομική ανάκαμψη που είναι αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα πρέπει να περιοριστεί καθώς απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σύμφωνα με Γερμανούς ειδικούς.

Πρόωρο τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ζητούν οι Γερμανοί Σοφοί
Το συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική είπε επίσης ότι η έκταση της νομισματικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας δεν είναι πλέον η κατάλληλη δεδομένης της οικονομικής ανάπτυξης της Eυρωζώνης.
«Κατά συνέπεια, η ΕΚΤ θα πρέπει να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων και να τις τερματίσει νωρίτερα», ανέφεραν οι Γερμανοί ειδικοί σε έκθεσή τους που υποβλήθηκε στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Η ΕΚΤ, που βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλή ανεργία, αδύναμη ανάπτυξη και την απειλή του αποπληθωρισμού, έχει υιοθετήσει μια σειρά μέτρων τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος και αγοράζοντας κρατικά ομόλογα της Eυρωζώνης προκειμένου να διοχετεύσει ρευστό στο τραπεζικό σύστημα και να βοηθήσει τις τράπεζες να δανείσουν την πραγματική οικονομία.
Η ομάδα των ειδικών είπαν ότι αυτά τα μέτρα αποτέλεσαν βασικό παράγοντα στην ανάκαμψη της Eυρωζώνης, αλλά συγκαλύπτουν τα διαρθρωτικά προβλήματα στην Eυρωζώνη και απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
«Τα κράτη μέλη της Eυρωζώνης θα πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουν τον ευνοϊκό άνεμο της οικονομικής ανάκαμψης για να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου Κριστόφ Μ. Σμιντ. «Ακόμα και η γερμανική κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε επαρκώς την θετική οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών για μεταρρυθμίσεις που είναι προσανατολισμένες προς την αγορά».


 imerisia