Έτοιμο το πρώτο τρένο που κινείται με… υδρογόνο...

Την κατασκευή του πρώτου επιβατικού τρένου στον κόσμο, με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ανακοίνωσε η Γερμανία, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Independent, το
πρώτο επιβατικό τρένο με μηδενικές εκπομπές ρύπων θα κινείται αποκλειστικά με υδρογόνο. Το Coradia iLint κατασκευάστηκε για να εκπέμπει μόνο… ατμό και αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική λύση στα 4.000 ντιζελοκίνητα τρένα που αριθμεί σήμερα η Γερμανία.
Η Κάτω Σαξονία έχει ήδη παραγγείλει 14 τέτοιου είδους τρένα από τη γαλλική Alstom, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως, αν το εν λόγω εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, τότε οι παραγγελίες θα αυξηθούν πολύ περισσότερο.
AdTech Ad
Τα δοκιμαστικά ταξίδια με τα μηδενικών εκπομπών ρύπων τρένα θα λάβουν χώρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με στόχο να τεθούν στην εξυπηρέτηση του κοινού ως τον Δεκέμβριο του 2017.
Το πρώτο «πράσινο» τρένο παρουσιάστηκε τον περασμένο Αύγουστο στην έκθεση InnoTrans του Βερολίνου, ενώ αναμένεται να είναι το πρώτο τρένο που «καίει» υδρογόνο για τη μεταφορά επιβατών σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ενδιαφέρον για παραγγελίες «πράσινων» τρένων έχουν επίσης εκδηλώσει Νορβηγία, Δανία και Ολλανδία.
Το Coradia iLint κινείται με την ισχύ που εκπέμπουν τεράστιες μπαταρίες λιθίου και οι οποίες λαμβάνουν ενέργεια από μια δεξαμενή γεμάτη υδρογόνο, που βρίσκεται στην κορυφή του τρένου.
Το «πράσινο» τρένο μπορεί να διανύσει μέχρι και 500 χλμ ημερησίως, με ταχύτητα έως 140 χλμ την ώρα. Ο μοναδικός ήχος που ακούγεται είναι εκείνος που προέρχεται από τις ράγες σε συνδυασμό με την αντίσταση του αέρα.
«Η Alstom είναι περήφανη για αυτή της την καινοτομία στην κατεύθυνση των πράσινων μεταφορών», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Henri Poupart-Lafarge. «Η κατασκευή του πρωτοποριακού αυτού τρένου καταδεικνύει την ικανότητά μας να εργαζόμαστε από κοινού με τους πελάτες μας. Πρόκειται για μια ιδέα που αναπτύχθηκε – και ήδη κατασκευάστηκε – μέσα σε μόλις δύο χρόνια», προσθέτει ο ίδιος. 


insider