Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016

Με υψωμένες γροθιές υπέρ της ανεξαρτησίας...

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα πλημμύρισαν τους δρόμους  της
Βαρκελώνης και άλλων τεσσάρων πόλεων, ανήμερα της εθνικής γιορτής της Καταλονίας και όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, ζήτησαν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία. «Είμαστε έτοιμοι» ήταν το κεντρικό σύνθημα των συγκεντρώσεων.

Παρότι τα τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις  της La Diada ήταν πολιτικά φορτισμένες, φέτος θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς η τοπική κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν ετοιμάζονται να κάνουν τα βήματα για να πετύχουν την ανεξαρτησία της περιφέρειας μέχρι τα μέσα του 2017.

Τους επόμενους μήνες, είπε ο ηγέτης της Καταλονίας Carles Puigdemont «πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για να διασφαλιστεί ότι η Καταλονία μπορεί να διαλέξει ελεύθερα τον δρόμο της».

Οι αυτονομιστές μάταια προσπαθούσαν επί χρόνια να κερδίσουν την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, όπως αυτό που έγινε στη Σκοτία το 2014. 

Ωστόσο, αφού επικράτησαν με καθαρή πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο πέρσι, για πρώτη φορά, τα αποσχιστικά κόμματα άλλαξαν τακτική και ενέκριναν σχέδιο για την επίτευξη του στόχου τους μέχρι τα μέσα του 2017. 

Προβλήματα ωστόσο ανέκυψαν τον Ιούνιο όταν η κυβέρνηση συνασπισμού του Puigdemont έχασε την υποστήριξη του μικρού αντικαπιταλιστικού κόμματος CUP, χάνοντας και την καθαρή πλειοψηφία της στο Κοινοβούλιο.  

Οσο για τους Podemos, είναι το μόνο μεγάλο εθνικό κόμμα που υποστηρίζει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όχι όμως και την ανεξαρτησίας.

Η δε δημοφιλής δήμαρχος της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου που στηρίχθηκε από τους Podemos στις δημοτικές εκλογές, είναι μάλλον ασαφής για το θέμα της ανεξαρτησίας, ωστόσο επικρίνει την «χρόνια ακινησία» της συντηρητικής υπηρεσιακής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι αναφορικά με τις ανησυχίες των Καταλανών. efsyn
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

1 σχόλιο :

 1. ΘEMA: "ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ"


  ΣAΣ APEΣEI AYTO EEE ;;

  ETΣI ΘA TO ΘEΛATE EEE ;;;

  ΔIKO ΣAΣ EINAI PE MOYPΓOI KAI AYTOΣ !
  ΔIKO ΣAΣ EINAI O Alex KAI TO KYBEPNHTIKO TOY Club TOY !!!

  EAN AYTH H ΠOΛITIKH EINAI "ΑΡΙΣΤΕΡΑ" TOTE TI EΣTI ΔEΞIA KAI EΘNOΠPOΔOΣIA ;

  OΛOI TOYΣ TON IΔIO NTABA KAI AΓA ΠPOΣKYNOYN !

  ΠPOΣKYNOYN TA ΣKATA TΩN ... ΞENΩN !!!

  AYTOI EITANE ANEKAΘEN OI HΓETEΣ KAI EΘNAPXEΣ ... MAΣ !!!

  ANTE BΛAKEΣ EEE BΛAKEΣ ! KAI EIΣTE EΣEIΣ EΛΛHNEΣ ;;;
  KOINH BΛAKEΣ EIΣTE !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.