Με υψωμένες γροθιές υπέρ της ανεξαρτησίας...

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα πλημμύρισαν τους δρόμους  της
Βαρκελώνης και άλλων τεσσάρων πόλεων, ανήμερα της εθνικής γιορτής της Καταλονίας και όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, ζήτησαν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία. «Είμαστε έτοιμοι» ήταν το κεντρικό σύνθημα των συγκεντρώσεων.

Παρότι τα τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις  της La Diada ήταν πολιτικά φορτισμένες, φέτος θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς η τοπική κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν ετοιμάζονται να κάνουν τα βήματα για να πετύχουν την ανεξαρτησία της περιφέρειας μέχρι τα μέσα του 2017.

Τους επόμενους μήνες, είπε ο ηγέτης της Καταλονίας Carles Puigdemont «πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για να διασφαλιστεί ότι η Καταλονία μπορεί να διαλέξει ελεύθερα τον δρόμο της».

Οι αυτονομιστές μάταια προσπαθούσαν επί χρόνια να κερδίσουν την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, όπως αυτό που έγινε στη Σκοτία το 2014. 

Ωστόσο, αφού επικράτησαν με καθαρή πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο πέρσι, για πρώτη φορά, τα αποσχιστικά κόμματα άλλαξαν τακτική και ενέκριναν σχέδιο για την επίτευξη του στόχου τους μέχρι τα μέσα του 2017. 

Προβλήματα ωστόσο ανέκυψαν τον Ιούνιο όταν η κυβέρνηση συνασπισμού του Puigdemont έχασε την υποστήριξη του μικρού αντικαπιταλιστικού κόμματος CUP, χάνοντας και την καθαρή πλειοψηφία της στο Κοινοβούλιο.  

Οσο για τους Podemos, είναι το μόνο μεγάλο εθνικό κόμμα που υποστηρίζει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όχι όμως και την ανεξαρτησίας.

Η δε δημοφιλής δήμαρχος της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου που στηρίχθηκε από τους Podemos στις δημοτικές εκλογές, είναι μάλλον ασαφής για το θέμα της ανεξαρτησίας, ωστόσο επικρίνει την «χρόνια ακινησία» της συντηρητικής υπηρεσιακής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι αναφορικά με τις ανησυχίες των Καταλανών. 



efsyn