Θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης οι πρόσφυγες. (που αλλού; στην Γερμανία)...

Πανεπιστημιακές και δημοσιογραφικές έρευνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της εργασιακής εκμετάλλευσης των προσφύγων στη Γερμανία. Έως και το 30% των προσφύγων φέρεται να εργάζεται παράνομα στη γερμανική αγορά.


Τεκμηριωμένα στοιχεία για την αδήλωτη εργασία δεν υπάρχουν, παρά μόνο εκτιμήσεις. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των προσφύγων. Ενώ οι γερμανικές αρχές καταγράφουν δέκα σχετικές παραβιάσεις το μήνα, επιστημονικές και δημοσιογραφικές έρευνες παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα. 

Σε μια ανάλυση των Πανεπιστημίων του Τίμπινγκεν και του Λιντς εκτιμάται ότι πιθανώς ως και το 30% του ενός εκατομμυρίου προσφύγων που έχουν έρθει στη Γερμανία τον περασμένο χρόνο εργάζονται παράνομα. 

Σύμφωνα πάλι με έρευνα της δημόσιας τηλεόρασης NDR που βασίζεται σε εκτιμήσεις εθελοντών και κοινωνικών λειτουργών σε προσφυγικά καταλύματα το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 10% και 50%. Συνυπολογίζοντας όλα τα υπάρχοντα στοιχεία οι δημοσιογράφοι του NDR καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 100.000 των νεοαφιχθέντων προσφύγων εργάζονται παράνομα.
 
Ωρομίσθιο 80 λεπτά
80 σεντ την ώρα είναι ο μισθός που πληρώνουν οι εργοδότες στους πρόσφυγες, σύμφωνα με τα γερμανικά συνδικάτα 80 σεντ την ώρα είναι ο μισθός που πληρώνουν οι εργοδότες στους πρόσφυγες, σύμφωνα με τα γερμανικά συνδικάτα

Ως διαμεσολαβητές ενεργούν συνήθως επισκέπτες και συνεργάτες των προσφυγικών καταυλισμών. Σε ανταπόδοση οι πρόσφυγες τους πληρώνουν ως «προμήθεια» ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους. 

Τα ωρομίσθια ως λαντζιέρηδες, καθαριστές και φορτοεκφορτωτές ανέρχονται σύμφωνα με τα συνδικάτα στα 80 σεντ. Ωστόσο οι πρόσφυγες βρίσκονται πολλές φορές σε μεγάλη οικονομική ανάγκη αφού στέλνουν χρήματα στις οικογένειες τους ή ακόμη πληρώσουν τα χρέη τους στους διακινητές.

Ειδικοί πάντως σε θέματα ασύλου εκτιμούν ότι η κατάσταση σταδιακά θα αλλάξει. Η νέα νομοθεσία για την ένταξη των μεταναστών και προσφύγων που έχει τεθεί σε ισχύ αυτό το μήνα διευκολύνει αιτούντες ασύλου να βρουν με νόμιμο τρόπο μια θέση εργασίας.
 
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο   dw