Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Αθλητισμός και πολιτική. Φεγίσα Λιλέσα και Αιθιοπία...

Το μήνυμα του Αιθίοπα δρομέα που μπορεί να του κοστίσει την ίδια του τη ζωή.

Τερματίζοντας τον αγώνα του στο Μαραθώνιο των
Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, ο αργυρός ολυμπιονίκης, Αιθίοπας Φεγίσα Λιλέσα προέβη σε μια πολιτική διαμαρτυρία. Έκανε μια κίνηση που μπορεί να του αφαιρέσει το μετάλλιο, να τον οδηγήσει στη φυλακή, ακόμα και να του κοστίσει τη ζωή.

Πριν από τη γραμμή του τερματισμού και με τις κάμερες καρφωμένες πάνω του ο 26χρονος δρομέας ύψωσε τα χέρια του και σχημάτισε ένα «Χ». Είναι το σύμβολο αντίδρασης της φυλής των Ορόμο, το χρησιμοποιούν τα μέλη της φυλής όταν θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τις εκκαθαρίσεις και τα βασανιστήρια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με Human Rights Watch, τη μη κυβερνητική οργάνωση ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μόνο τον Ιούνιο τουλάχιστον 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες συνελήφθησαν ή εξαφανίστηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μετά από προσπάθεια των Αρχών της Αιθιοπίας να καταστείλουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν από τους Ορόμο. 

O Λιλέσα ανέφερε ότι τους τελευταίους 9 μήνες πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο από τις εκκαθαρίσεις της κυβέρνησης.

Εξηγώντας την πράξη του αυτή, ο Λιλέσα είπε: «Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας σκοτώνει τους Ορόμο, καταπατά τη γη τους και τα αγαθά τους. Ο λαός των Ορόμο διαμαρτύρεται και υποστηρίζω τη διαμαρτυρία τους, καθώς είμαι Ορόμο.»
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 Σχόλια:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.