Αποποινικοποιείται το έγκλημα της βλασφημίας...


    Λίγα χρόνια έχουν περάσει από τη σύλληψη πολίτη από
    την ΕΛ.ΑΣ με την κατηγορία της κακόβουλης βλασφημίας και καθύβρισης θρησκευμάτων επειδή διατηρούσε στο facebook σελίδα που φέρεται να «περιείχε βλασφημίες και ύβρεις κατά του Γέροντα Παισίου και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού». 

    Οι ίδιες διατάξεις εφαρμόσθηκαν και για τη σύλληψη ηθοποιών του έργου «Corpus Christi» στις 9 Ιουνίου 2012, γεγονός που είχε οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ουμανιστική Ομοσπονδία (EHF) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι να ζητήσουν την κατάργησή τους. 

    Σήμερα, η Ελλάδα, έστω και με καθυστέρηση, προχωρεί στην κατάργηση του αδικήματος, που οδηγεί σε διώξεις και πρόστιμα, κάτι που έχουν κάνει τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, η αποποινικοποίηση του εγκλήματος της βλασφημίας έχει τεθεί υπό την κρίση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα. 

    Τη θέση αυτή θα εκφράσει προσεχώς και κατά την εξέταση της χώρας μας από την Επιτροπή των ΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (3-4 Αυγούστου στη Γενεύη).

    «H Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει μέτρα για την πλήρη κατοχύρωση της ελευθερίας της έκφρασης», επισημαίνει το υπουργείο.

    Στην ίδια ανακοίνωση εξηγεί τους λόγους για τους οποίους καταργείται το αδίκημα: «Κατά το Ποινικό Δίκαιο η ποινή προϋποθέτει την τέλεση πράξης. 

    Ο προσδιορισμός της τελευταίας χωρεί με στάθμιση των εμπειρικών – αποδείξιμων αποτελεσμάτων της. 

    Ωστόσο, στην περίπτωση της βλασφημίας λείπει οποιαδήποτε αποδείξιμη ενώπιον δικαστηρίου βλαπτική συνέπεια της πράξης. 

    Επομένως, η έννοια του εγκλήματος δεν διακρίνεται».