Απελευθερώθηκε η γυναίκα-σύμβολο του φεμινισμού στην Τουρκία...



Η 24χρονη Τζιλέμ Καραμπουλούτ είχε κριθεί ένοχη στις
αρχές Ιουνίου για τον φόνο με πυροβόλο όπλο πέρυσι στα Άδανα του συζύγου της, του 33χρονου Χασάν Καραμπουλούτ, και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών.

Η Τζιλέμ Καραμπουλούτ είχε υποστεί για χρόνια συζυγική βία και έγινε σύμβολο της μάχης κατά των καταχρήσεων των οποίων πέφτουν θύματα οι γυναίκες στην Τουρκία.

Οι αγώνες των φεμινιστικών οργανώσεων, όπως γράφει η η εφημερίδα Hurriyet , στέφθηκαν με επιτυχία αφού το δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση της 24χρονης Τζιλέμ Καραμπουλούτ.

Φεμινίστριες είχαν ζητήσει την απελευθέρωσή της, εξηγώντας πως η κυρία Καραμπουλούτ είχε υποστεί συστηματική κακοποίηση από τον άνδρα της, ο οποίος την υποχρέωνε να εκδίδεται, μια μεταχείριση που δεν είναι σπάνια για τις γυναίκες στην Τουρκία.

Το Εφετείο αποφάσισε τη Δευτέρα να την απελευθερώσει μετά την καταβολή εγγύησης 50.000 τουρκικών λιρών (15.200 ευρώ) και να την θέσει υπό δικαστικό έλεγχο.
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Θα αγωνιστούμε για όλες τις γυναίκες μας», δήλωσε η κυρία Καραμπουλούτ, η οποία έχει ένα κοριτσάκι δυόμιση ετών, μετά την έξοδό της από τη φυλακή, όπου πέρασε σχεδόν έναν χρόνο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπόθεση αυτή είχε τύχει σημαντικής κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, κυρίως εξαιτίας της στάσης της κατηγορουμένης, η οποία είχε φορέσει ένα μπλουζάκι που έγραφε στα αγγλικά: «Αγαπητό παρελθόν, ευχαριστώ για όλα τα μαθήματα. Αγαπητό μέλλον, είμαι έτοιμη».

Η υπόθεση έγινε επίσης εμβληματική σε μια στιγμή που όλο και περισσότερες επικρίσεις διατυπώνονται στην Τουρκία κατά της βίας που υφίστανται οι γυναίκες, εκατοντάδες από τις οποίες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τα χτυπήματα των συζύγων τους.

Σύμφωνα με την οργάνωση Πλατφόρμα για το τέλος της βίας εναντίον των γυναικών, 291 γυναίκες σκοτώθηκαν πέρυσι στην Τουρκία και 113 μέχρι τώρα φέτος.

nostimonimar
 hitandrun