ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ...

  Γράφει ο Χρήστος Μπαβέλης

Πρόσφατα, αναπτύχθηκε μία εφαρμογή στην Ρωσία από τον
Artem Kukharenko η οποία χρησιμοποιεί βιομετρικούς αλγορίθμους για να αναγνωρίζει και να ταυτοποιεί πρόσωπα από μία και μόνον φωτογραφία. Έχοντας φωτογραφία κάποιου η Facefinder, όπως είναι το όνομά της εφαρμογής αυτής, διατρέχει βάσεις δεδομένων και δίνει πολύ γρήγορα όλες τις πληροφορίες για αυτό το πρόσωπο.
Οι βάσεις δεδομένων που διατρέχονται είναι αυτές των κοινωνικών δικτύων, αλλά μελλοντικά και της αστυνομίας και των διωκτικών αρχών ,επειδή ο Artem Kukharenko μαζί με τον Alexander Kabakov, που έχει αναλάβει την εμπορευματοποίηση και προώθηση της εφαρμογής, ενδιαφέρονται να αδειοδοτήσουν τις αρχές αυτές για την χρήση της.
Το καταπληκτικό με την εφαρμογή και τον βιομετρικό αλγόριθμό της είναι η μεγάλη ταχύτητα επεξεργασίας των βάσεων δεδομένων. Είναι σε θέση να ερευνήσει ένα δισ. φωτογραφίες σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο με χρήση ενός κανονικού απλού ηλεκρονικού υπολογιστή.
H εφαρμογή βρίσκεται στο στάδιο της τελειοποίησής της και σύμφωνα με αυτούς που την ανέπτυξαν μεγάλο πεδίο χρήσης της θα βρεθεί στον χώρο των ανθρώπινων γνωριμιών (dating). Iσχυρίζονται ότι, αν κάποιος/κάποια σου αρέσει σε δημόσιο χώρο, δεν έχεις παρά να τον φωτογραφίσεις και η εφαρμογή θα σου πει το ποιος/α είναι.
Όπως αντιλαμβανόμαστε, μπορεί με αυτόν τον τρόπο, κάποιος «περίεργος» θαυμαστής να βρεθεί έξω από την πόρτα του σπιτιού σου.
Και, ναι μεν, αν αποκρύπτοντας βασικά και ουσιαστικά στοιχεία ταυτοποίησης στο profile των κοινωνικών δικτύων, μπορεί να υπάρξει άμυνα και μία σχετική προστασία από όσους θελήσουν να σε ταυτοποιήσουν επειδή σε είδαν σε δημόσιο χώρο, αλλά τί γίνεται με τα αρχεία και τις φωτογραφίες που έχουν στην διάθεσή τους π.χ οι αστυνομικές αρχές, οι υπηρεσίες εκδόσεως διαβατηρίων κλπ..; Aυτές οι αρχές, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή αυτήν, θα μπορούν πανεύκολα, αξιόπιστα και γρήγορα να βρουν ποιος είναι ποιος μέσα σε ένα πλήθος διαδηλωτών για παράδειγμα.
Βρισκόμαστε λοιπόν αντιμέτωποι με την κατάργηση της ανωνυμίας στον δημόσιο χώρο.Έτσι, στην ουσία , έχουμε να κάνουμε με περιστολή της ελευθερίας του κάθε ατόμου. Όλα αυτά καθίστανται δυνατά και εφαρμόσιμα με την ανάπτυξη μίας συγκεκριμένης τεχνολογίας, αυτής των βιομετρικών αλγορίθμων.
Βιομετρικοί αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται ήδη στην Ιατρική, σε θεραπείες, στην τηλεματική Ιατρική. μΌπως κάθε τεχνολογία δεν είναι κακή εκ των προτέρων, έτσι και η ανάπτυξη βιομετρικών αλγορίθμων έχει θετικότατες εφαρμογές.
Όμως, η Facefinder εφαρμογή, προάγει την ανελευθερία του ατόμου και κινείται συνεπώς  στην…σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας.
Η κάθε τεχνολογία κρίνεται :
1) Από το πώς εφαρμόζεται (π.χ η πυρηνική τεχνολογία οδηγεί στον όλεθρο με με εφαρμογή στην πυρηνική βόμβα, αλλά και στην χρήσιμη παραγωγή ενέργειας).
2)Aπό το ποιος την κατέχει και με ποιους σκοπούς.
Είναι γνωστό ότι όποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής στην παραγωγική διαδικασία είναι σε θέση, εξαιτίας αυτής της κατοχής ,να ασκεί εξουσία επί των άλλων(εκμεταλλεύτρια τάξη και εκμεταλλευόμενη τάξη στην κοινωνία).
Στον σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό, πέραν από τα χρηματοπιστωτικά χαρακτηριστικά του, πέραν από την ιμπεριαλιστική του διάσταση, μία παράμετρος που αλλάζει όχι μόνον την διαδικασία στην παραγωγή (στην βάση δηλαδή) με σημαντικές συνέπειες στις παραγωγικές σχέσεις, αλλά και στο εποικοδόμημα (στο επίπεδο των Δημοκρατικών ελευθεριών, των κοινωνικών σχέσεων και γενικότερα το πολιτισμικό γίγνεσθαι κλπ) είναι η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας με ταχύτερους ρυθμούς από ότι στο παρελθόν.
Άρα, το ποιος κατέχει την τεχνολογία σε κάτι, στην υπηρεσία ποιου σκοπού την θέτει ,ισοδυναμεί με κατοχή μέσων παραγωγής και άρα εξουσίας με σημαντικότατη επίδραση στα ατομικά δικαιώματα.
Η κατάργηση της ανωνυμίας στον δημόσιο χώρο, είναι ένα δυνατό πλήγμα στα ατομικά δικαιώματα και αποτελεί έναν ακόμη βρόγχο στο ήδη ανελεύθερο σώμα των σύγχρονων καπιταλιστικών κοινωνιών.
** Στοιχεία αντλήθηκαν από την εβδομαδιαία έκδοση της εφημερίδας «The Guardian» φ.27/5/2016 και από το blog.check-and-secure.com/facefinder-your-privacy/

inred